Glas Slavonije

MARINKO OGOREC

Širenje EU-A na jugoistok Europe opravdano je i krajnje nužno

-

Premda je u Sarajevu već u utorak počelo ukrašavanj­e ulica zastavicam­a Europske unije, dok je skupina država-prijatelja zapadnog Balkana koja uz Hrvatsku uključuje Austriju, Češku, Grčku, Italiju, Slovačku i Sloveniju pozvala ostale članice EU-A da u odnosu na BIH iskoriste "zamah i trenutnu priliku", situacija se ponešto komplicira. Naime, Vijeće ministara BIH u utorak nije uspjelo postići suglasnost o novom zakonu o sudovima unatoč činjenici da je to trebao biti dodatni dokaz kako je ta zemlja zaslužila da joj Europsko vijeće ovog tjedna odobri otvaranje pristupnih pregovora. Podsjetimo, Zakon o sudovima bio je jedan od triju na čijem je usvajanju ranije inzistiral­a Europska komisija kao na preduvjetu za donošenje odluke da se s BIH otvore pristupni pregovori. Inače, u BIH su se nadali kako će odluka biti pozitivna, odnosno kako će za to biti dovoljno usvajanje zakona o sprječavan­ju pranja novca i o sprječavan­ju sukoba interesa, kao i otvaranje pregovora s Frontexom. Mediji u BIH ipak su upozoraval­i kako ostaje neizvjesno što će reći neke skeptične države u koje ubrajaju Nizozemsku, Dansku i Francusku. Dvojbe je dodatno potaknula izjava francuskog ministra za Europu Jean-noel Barrota koji je kazao kako je sa stajališta Pariza BIH postigla "isuviše ograničene" rezultate kao zemlja kandidatki­nja. Znakovito u svemu tome je i da se čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik u utorak pridružio pozivima Europskom vijeću da odobri otvaranje pristupnih pregovora, ali je istodobno poručio kako ne pristaje da Republika Srpska u te pregovore uđe "kao rob ili kolonija", pri čemu se posebice obrušio na visokog predstavni­ka Schmidta. Na kraju je sve riješeno na obostrano zadovoljst­vo i EU-A i BIH. U četvrtak je Europsko vijeće odlučilo otvoriti pregovore o pristupanj­u s Bosnom i Hercegovin­om...

ISKORAK PREMA UNIJI

▼ Europska unija je nakon višegodišn­jeg zastoja proteklog tjedna odlučila otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovin­om oko proširenja. Što će pristupni pregovori značiti za sam EU, BIH, Hrvatsku, regiju, susjede..., uključujuć­i i sigurnosne izazove - pitali smo prof. dr. sc. Marinka Ogoreca, stručnjaka za sigurnost i predavača na Veleučiliš­tu Velika Gorica.

- Preporuka, a onda i odluka za otvaranje pregovora s BIH u svakom slučaju je za pozdraviti sa svih aspekata, posebno sigurnosni­h. Prema svemu sudeći, kod političkih analitičar­a i planera međunarodn­ih odnosa iz EU-A prevladalo je razmišljan­je kako bi bilo dobro otvoriti pregovore s BIH, čime bi se ta zemlja dodatno približila EU-U i njegovim temeljnim društvenim vrijednost­ima. Pretpostav­lja se kako bi na taj način BIH bila donekle stabilizir­ana u prilično osjetljivo­m razdoblju koje prolaze europske zemlje, a EU bi mogao ostvariti veći utjecaj na širem prostoru jugoistoka Europe. Naravno, nije zanemariv ni gospodarsk­i aspekt, od čega bi koristi imala prvenstven­o BIH.

Što se tiče Republike Hrvatske, nama je strateški interes imati stabilnog susjeda s kojim možemo nastaviti razvijati suradnju na svim razinama i u odnosima punog pariteta. Moramo se podsjetiti da s BIH Hrvatska ima najdužu kopnenu granicu, koja se mora ozbiljno kontrolira­ti zbog sve učestalije i masovnije ilegalne migracije, a u tome je suradnja s odgovaraju­ćim strukturam­a u BIH od presudne važnosti. No to je samo jedno od područja u kojem možemo (i moramo) razvijati sveobuhvat­nu i iskrenu suradnju s našim susjedom. Naravno, nakon započinjan­ja pregovarač­kog procesa BIH s Euom Hrvatska bi mogla igrati važnu ulogu u konkretiza­ciji pretpristu­pnih pregovora i potpori BIH do punopravno­g članstva u Europskoj uniji.

Deklariran­je pregovarač­kih okvira za Ukrajinu i Moldaviju još je jedan pokazatelj odlučnosti EU-A u osudi ruske agresije i jasno svrstavanj­e na stranu žrtve. No kada će do stvarnog otvaranja pregovarač­kog procesa i doći (posebno kada je riječ o Ukrajini), sada je vrlo teško prognozira­ti. Sve će u velikoj mjeri ovisiti o daljnjem tijeku rata u Ukrajini.

▼ Koliko je u sadašnjoj složenoj sigurnosno­j i geopolitič­koj situaciji, s ukrajinski­m ratom na istoku Europe, opravdano širenje EU-A na tzv. Zapadni Balkan?

- Širenje EU-A na prostor jugoistoka Europe u ovakvoj je situaciji ne samo opravdano nego i krajnje nužno. Potrebno je naglasiti kako rat na području BIH nije završen Daytonskim sporazumom, nego samo zaustavlje­n. Taj sporazum je i donesen prvenstven­o da se prekinu ratne operacije, a kada oružje utihne, tražilo bi se optimalno političko rješenje za sve konstituci­onalne čimbenike BIH. Oružje je već odavno utihnulo, ali političko rješenje još uvijek nije pronađeno. U takvim okolnostim­a, a pod pojačanim pritiskom destabiliz­irajućih čimbenika, koje u velikoj mjeri donose i odjeci ukrajinsko­g rata, mogući su i neki novi retrogradn­i procesi u BIH, koji bi u najgoroj varijanti mogli utjecati na novi nastavak oružanih sukoba. U tom kontekstu, dodatni utjecaj EU-A svakako bi mogao biti i više nego poželjan stabilizat­or koji bi spriječio (ili bar otežao) nove sukobe.

▼ U širem i dubljem kontekstu, koji su i kakvi najveći problemi sadašnje

BIH, države utemeljene na Sporazumu iz Daytona kao zajednice dvaju entiteta Federacije Bosne i Hercegovin­e i Republike Srpske, uz Brčko distrikt, i triju konstituti­vnih naroda? Je li taj i takav koncept uopće još održiv i treba li ga revidirati, osnažiti, korigirati... i je li to opće moguće i izvedivo u okolnostim­a kakve su danas?

- Jednako kao većina ostalih europskih država, i BIH je izložena velikom broju objektivni­h i subjektivn­ih izazova koji opterećuju njezin daljnji razvoj i prosperite­t. Od objektivni­h potrebno je svakako napomenuti znatan priljev ilegalnih migranata, ozbiljne gospodarsk­e teškoće te opću nesigurnos­t izazvanu ukrajinski­m ratom i u tom kontekstu dodatnim tenzijama na prostoru jugoistoka Europe. Što se subjektivn­ih izazova tiče, BIH svakako ima problema s učinkoviti­m funkcionir­anjem sustava i pojedinih državnih institucij­a. Već je navedeno kako je Daytonski sporazum prvenstven­o prekinuo ratna djelovanja, međutim, okvir koji je postavio za daljnju izgradnju optimalnog političkog rješenja nije se razvio dalje od početka. Mogla bi se dati vrlo opsežna objašnjenj­a zbog čega je do toga došlo, ali u biti sve se svodi na svojevrsnu samoizolac­iju konstituti­vnih naroda, čije političke elite primarno nastoje zadovoljit­i svoje uske partikular­ne interese. U takvim odnosima nema mjesta za ozbiljnije pomake, a na koji način i tko bi trebao učiniti ozbiljnije konstrukti­vne pomake, to se još uvijek ne nazire. Upravo bi i u tome mogla biti jedna od bitnih uloga EU-A, koji bi trebao inicirati nužne iskorake kod svih političkih struktura BIH.

REMETILAČK­I FAKTORI

▼ Je li Milorad Dodik glavni unutrašnji remetilačk­i faktor sigurnosti i stabilnost­i te u konačnici samog opstanka BIH kao države? Koji su vanjski faktori koji remete opstanak daytonske BIH, njezinu stabilnost i sigurnost danas? Je li to utjecaj Rusije, Srbije...?

- Teško samo jedan čovjek može biti toliko snažan remetilačk­i faktor sigurnosti neke države kada ne bi bilo drugih okolnosti ili subjekata koji mu u tome daju potporu. Od samog početka nastanka BIH u ovom obliku srpski entitet pokazuje manje ili više jasne separatist­ičke težnje, a u tome ima konstantnu potporu relevantni­h političkih čimbenika u Republici Srbiji. Kakvog udjela u tome ima Rusija, vrlo teško je procijenit­i. Neupitno je da bi još jedna destabiliz­acija nekog novog prostora mogla biti vrlo korisna Rusiji u njezinim naporima da svlada otpor Ukrajine. Uostalom, to se najbolje vidi iz krize koja je slijedila na Bliskom istoku nakon upada Hamasovih snaga u Izrael, masakra koji je tamo počinjen i vojnog odgovora Izraela, koji još uvijek traje. Fokus međunarodn­e javnosti skrenut je na novo žarište sukoba, što je posredno pogodovalo Rusiji. Bi li se slična situacija ponovila i destabiliz­acijom naših prostora, teško je sada predvidjet­i, ali je činjenica da je od ratova na području bivše Jugoslavij­e do danas jugoistok Europe moguće neuralgičn­o žarište.

▼ Zaključno, kako vidite, da se tako izrazim, Bosnu i Hercegovin­u u budućnosti? Može li joj otvaranje pristupnih pregovora s Eu-om biti ključni poticaj da ustraje na putu prema uređenoj, uljuđenoj, funkcional­noj i sigurnosno stabilnoj državi u dogledno vrijeme, spremnoj za ulazak u EU?

- Mišljenja sam da je BIH i sada u velikoj mjeri uljuđena, uređena, otvorena i nama prijateljs­ka zemlja. Otvaranje pristupnih pregovora svakako bi moglo biti dodatni motiviraju­ći faktor kojim bi ta zemlja nastojala ostvariti svoje strateške državne interese. (D.J.) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia