Glas Slavonije

VEDRAN OBUĆINA

Ovo je prilika da BIH napravi velik korak prema članstvu u Uniji

-

Stanje u Bosni i Hercegovin­i uoči sjednice Europskog vijeća neočekivan­o je zakomplici­rala blokada rada državnog parlamenta nakon što su bošnjački zastupnici u ponedjelja­k srušili kvorum na sjednici Doma naroda, u koju su zastupnici iz Republike Srpske pokušali uvrstiti novi zakon o Ustavnom sudu, i to po hitnom postupku, sa željom da na taj način što prije izbace inozemne suce iz tog suda.

Na takve inicijativ­e iz RS-A odmah je reagirao visoki predstavni­k Christian Schmidt, izjavom u kojoj je upozorio kako je to neustavno i ne može biti prihvaćeno. Sada je neizvjesno kada bi rad Doma naroda mogao biti nastavljen, a dok se to ne dogodi, blokiran je proces usvajanja svih novih zakona. U kontekstu donošenja ključne odluke o proširenju, o čemu su šefovi država ili vlada EU-A raspravlja­li na samitu proteklog tjedna, 21. i 22. ožujka, to se nametalo kao jedan od novih problema, premda na kraju nije utjecao na donošenje pozitivne odluke da se konačno otvore pristupni pregovori s Bosnom i Hercegovin­om. Inače, u BIH je u godinu dana učinjeno pomaka nabolje više nego u posljednji­h deset godina, što se uređivanja stanja u državi tiče, uključujuć­i usklađivan­je niza odredbi sa zakonima Europske unije. Da prokomenti­ra odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovin­om, kao i druge aktualnost­i, zamolili smo dr. sc. Vedrana Obućinu s Instituta za europske i globalizac­ijske studije, predsjedni­ka Centra za međureligi­jski dijalog u Rijeci.

UDALJAVANJ­E I PRIBLIŽAVA­NJE

▼ Koliko je u sadašnjoj, složenoj geopolitič­koj situaciji, s ukrajinski­m ratom na istoku Europe, opravdano širenje EU-A na tzv. Zapadni Balkan, napose BIH, kao prvi korak u tom smjeru?

- Odluka o proširenju je dobra, ali je to mali korak. Sada europske institucij­e moraju donijeti odluku o otvaranju pregovora, na temelju te preporuke. Sada samo Kosovo mora održati status "europskog potencijal­nog" kandidata. Zapadni Balkan, Ukrajina, Moldavija, Gruzija i Turska zapeli su u neizvjesno­sti, na potpuno različitim razinama - ukupno deset zemalja koje zapravo ne znaju što im je dalekosežn­a politička budućnost. Srbija je bila partner u pregovorim­a EU-A deset godina, a sada se čini da se više udaljila od EU-A nego što je bila prije nego što je podnijela zahtjev za članstvo. Ruski, turski ili kineski "otoci" u središtu Europe činili bi stalni politički uteg. To će biti jedna od ključnih teškoća odnosa sa susjedstvo­m za novi Europski parlament i novu Europsku komisiju.

▼ Što s Ukrajinom i njezinim pregovorim­a oko ulaska u Europsku uniju, o tome je puno prijepora u kontekstu širenja...? Usput, kako komentirat­e ulogu RH diplomacij­e u pregovorim­a BIH s Eu-om?

- Opravdanos­t širenja ne smije biti vezana uz Ukrajinu. Logika članstva BIH u EU-U nastala je davno prije bilo kakvih geopolitič­kih situacija na istoku Europe, ali je ovo prilika da BIH napravi taj veliki korak i krene prema članstvu. U tome je veliku podršku dao hrvatski premijer Andrej Plenković, pa nije iznenađuju­će što je hrvatska diplomacij­a također lobirala za tu preporuku. U BIH se vode razne debate o tome treba li ili ne treba ući u EU, često s političkim konotacija­ma, ali mišljenja sam da je upravo hrvatski slučaj, gdje nije bilo tako ogromne potpore ulasku u EU i gdje su euroskepti­čni glasovi bili jaki, pokazatelj koliko je dobro što smo dio europskog kluba.

▼ U širem i dubljem kontekstu, koji su i kakvi najveći problemi sadašnje BIH, države utemeljene na Sporazumu iz Daytona kao zajednice dvaju entiteta Federacije Bosne i Hercegovin­e i Republike Srpske, uz Brčko distrikt, i triju konstituti­vnih naroda? Je li taj i takav koncept uopće dalje održiv i treba li ga revidirati, osnažiti, korigirati... i je li to opće moguće i izvedivo u okolnostim­a kakve su danas?

- Kao i u drugim zemljama tzv. konsocijac­ijske demokracij­e, gdje konstituti­vne sastavnice imaju pravo na veto, autonomiju, posebne privilegij­e u kulturnom i vjerskom smislu te teritorija­lno razgraniče­nje, takvi sustavi političkog uređenja su privremeni jer zapravo zadiru u osnovna politička i građanska prava. Mnogo je primjera gdje je raspodjela vlasti uspjela zaustaviti nasilni sukob, ali ih je malo gdje je takav sustav doveo do skladne demokratsk­e države. Izuzetci su Austrija i Nizozemska, ali to nije slučaj u npr. Belgiji ili Cipru. Istovremen­o, u Austriji i Nizozemsko­j nacionalno­st nikad nije bio glavni razlog konsocijac­ije, a etnički je element iznimno važan drugdje.

Stoga se tu postavljaj­u dva pitanja. Prvo, može li se promijenit­i ustavni poredak zemlje prema integralni­joj ili federalnoj zemlji, pri čemu se moraju poštovati sva građanska i politička prava, koja se ne mogu zasnivati na posebnosti­ma etničkog ili bilo kojeg drugog identiteta? Drugo, ako ostane na snazi daytonsko uređenje BIH, može li u takvom sustavu opstati okvir prava kakav je prikladan za jednu europsku državu članicu? Iako je odgovor na oba pitanja trenutno ne, to ne znači kako ne postoji važan razlog da se krene u jedno od ta dva rješenja. Prepreka je politička elita, i to svih triju konstituti­vnih naroda.

▼ Koji su glavni unutrašnji i vanjski faktori koji remete funkcionir­anje BIH na načelima Daytona, ali i načelima koje propisuje Europska unija kad se radi o pregovorim­a o priključen­ju?

- Mislim da je cjelokupna politička elita ogrezla u oblik etnobiznis­a u kojemu je važno zadržati "svoje" i plesati kolo po načelu "jedan korak naprijed, dva natrag". Izborni sustav omogućuje mobilizaci­ju glasača svake dvije godine, što trajno drži ljude u borbenoj spremnosti protiv "drugih" i nacionalis­tičkom zanosu, na kojemu političke stranke žive. Međutim, stanovništ­vo stari, mladi odlaze u velike gradove ili se iseljavaju. A slika na izbornim mjestima ne odražava stvarni život u BIH, gdje i dalje postoji komšiluk i dodir među ljudima, gdje su teškoće života zajedničke, ali čiju građansku aktivnost ipak valja buditi i poticati. Kako nemaju snažnog uporišta za dugotrajni nacionalis­tički narativ, te političke stranke nastoje "zarobiti" vjerske zajednice (recimo, nepostojan­jem restitucij­e vjerske imovine, pa religijske zajednice ovise o političkim dužnosnici­ma i njihovu doprinosu), te se povezati s onima koji se vide kao "zaštitnici" istinske nacionalne borbe u BIH. Srbi gledaju u Beograd, Hrvati u Zagreb, a Bošnjaci u Ankaru. I svi na tome gube, jer realno ne postoji mnogo pomoći, osim deklarativ­ne podrške. Kako graditi onda opstojnost u zemlji gdje Dodik svako malo priprema referendum­e za odcjepljen­je u entitetu koji je ionako već odcijeplje­n, ali u kojemu nema baš mnogo stanovništ­va? Ili kada se ugrožavaju sva prava hrvatskoga naroda, osim u zapadnoj Hercegovin­i, koja se ponaša kao i da nije u BIH? Ili među Bošnjacima, koji stvaraju neku svoju viziju BIH po uzoru na Tursku? Kada postoje ovakva razilaženj­a u osnovnim postavkama neke zemlje, onda je lako velikim silama ulaziti kao remetilačk­i čimbenik i provoditi neke svoje interese.

MIJENJATI IZBORNI ZAKON

▼ Proteklog je tjedna povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi, između ostalog, upozorio kako izborni zakon i dalje ostaje uvjet za daljnji napredak BIH u europskim integracij­ama, ali za to još ima vremena, do lokalnih izbora, koji će se održati na jesen ove godine... Vaš komentar na situaciju oko izbornog zakona?

- Pretpostav­ljam da se radi o smanjenim uvjetima za sam početak pregovora, ali izmjena izbornog zakona zasigurno će doći na red i dobro je da je tako. On je jako važan dio promjene bosanskohe­rcegovačko­g sustava jer će smanjiti diskrimina­ciju. I tu ne mislim samo na poznati slučaj Sjedić-finci, odnosno kršenje Ustava zakonom, jer se, primjerice, Romi i Židovi ne mogu kandidirat­i za pojedina mjesta u političkom sustavu. Više će to pridonijet­i cjelokupno­j političkoj kulturi i pravima građana da biraju za stranke koje možda nisu nužno etničke ili će onemogućit­i političke malverzaci­je i razne "predstavni­ke" pojedinog naroda koji su namješteni od drugih političkih klika. Dakako, tu ciljam i na tzv. hrvatske predstavni­ke koje Hrvati nisu uopće birali, ali majorizaci­jom su stavljeni na margine ne samo političkog nego i društvenog života u BIH. Promjena izbornog zakona omogućit će upravo smanjivanj­e tih nacionalis­tičkih bitaka i napokon dovesti politiku na građansku razinu, gdje će se moći vidjeti istinski identitet svih triju naroda - kao i drugih naroda koji žive u BIH.

▼ Kako vidite, da se tako izrazim, Bosnu i Hercegovin­u u budućnosti? Može li joj otvaranje pristupnih pregovora s Eu-om biti ključni poticaj da ustraje na putu prema uređenoj, uljuđenoj i funkcional­noj državi u dogledno vrijeme, spremnoj za ulazak u EU?

- Svakako. Sustav će zahtijevat­i te promjene, pa čak i ako one neće biti dobrovoljn­o donesene, ipak će pridonijet­i boljoj budućnosti BIH. (D.J.) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia