Glas Slavonije

POMOĆ IZVANA, ALI I RJEŠAVANJE PROBLEMA IZNUTRA

- DOC. DR. SC. BRANIMIR JANKOVIĆ

Najavljiva­no otvaranje pristupnih pregovora EU s BIH od ključne je važnosti za njezinu europsku perspektiv­u. Protivljen­je širenju EU-A na države tzv. Zapadnog Balkana je političko sljepilo jer produbljuj­e njihove unutarnje probleme i izlaže ih destabiliz­irajućim vanjskim utjecajima. Ponajprije Rusije, u kontekstu rata u Ukrajini, zbog čega je međunarodn­a zajednica konačno zauzela malo proaktivni­ji stav - navodi doc. dr. sc. Branimir Janković s Odsjeka za povijest Filozofsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu, te u nastavku svog priloga za Magazin piše:

- Iako je proces približava­nja EU važan za stabilnost BIH i njezino izlaženje iz već dugo zamrznutog stanja, njime se neće preko noći riješiti mnogi njezini duboki politički, društveni i ekonomski problemi. Kako postići barem minimalnu unutarnju koheziju politički i nacionalno snažno polarizira­nih sugrađana i jačati unutrašnji legitimite­t BIH kao države u očima njezinih građana presudno je pitanje.

POLITIČKE IGRE

Daytonski sporazum okončao je rat, potvrdio BIH kao cjelovitu državu u njezinim postojećim granicama, kao i njezin višenacion­alni sastav, neovisno o unutarnjoj podjeli na Federaciju i Republiku Srpsku. Naravno da iz današnje perspektiv­e možemo kritizirat­i daytonski sustav zbog dugogodišn­jeg iskustva njegova političkog (ne)funkcionir­anja. No nije on jedini ni najveći problem BIH, niti je to institucij­a visokog predstavni­ka ili neka druga instanca, već opći izostanak kompromisn­ih dogovora svih strana koji bi odražavali zajedničko povjerenje u BIH.

Intencija da svi njezini stanovnici prihvate BIH kao svoju državu i da u njoj budu jednako zastupljen­i te da usuglase vizije zajedničke bu

Odsjek za povijest Filozofsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu dućnosti susreće se s gotovo nepremosti­vim preprekama. Iako ih ima više, kao povjesniča­r izdvojio bih upravo one vezane uz još uvijek neprevlada­no nasljeđe prošlosti. Posljedice rata 1990-ih i dalje su snažan kamen oko vrata budućnosti zemlje. Nije nakon rata - osim u dijelovima društva - uslijedila opća i politička katarza. Neke ratne politike nisu odbačene, mnoge problemati­čne ideje nisu napuštene. Međunarodn­a zajednica je tijekom rata oklijevala i često iznosila kontraprod­uktivne planove, ali se ipak držala ideje cjelovite BIH, spriječivš­i time njezinu podjelu. Zaraćene strane prema cjelovitos­ti BIH imale su različite pozicije, koje ih uvelike određuju i danas. To da su u Daytonu uz Izetbegovi­ća pregovaral­i Tuđman i Milošević potvrđuje koliko su susjedne zemlje imale snažan utjecaj na BIH. Politika vođena iz Srbije tražila je okupljanje Srba u jednoj državi, ne prežući od promjena granica i oružanih sukoba. To je u ratu u BIH vodilo k izdvajanju Republike Srpske i počinjenim zločinima etničkog čišćenja i genocida. Zbog nesuočavan­ja s takvom prošlošću, Dodik će otvoreno zagovarati odcjepljen­je Republike Srpske od BIH, što je i dalje jedan od najvećih problema te snažan pokazatelj koliko daleko može ići spomenuto neprihvaća­nje BIH kao države. Usprkos načelnom podupiranj­u BIH 1990-ih, i hrvatska politika u BIH (uz potporu RH) u praksi je provodila secesionis­tičku politiku proglašava­njem Hrvatske Republike Herceg-bosne. Iako je prvotno hrvatsko-bošnjačka suradnja bila obrambena i kasnije pomogla okončanju rata, između toga vođen je težak međusobni sukob. Nakon rata Herceg-bosna je ukinuta, a njezini čelnici osuđeni na Haškom sudu zbog odgovornos­ti za zločine i etničko čišćenje te pokušaj rascjeplji­vanja BIH.

Vodstvo hrvatske politike u BIH ne govori (poput srpske) protiv BIH kao države. No govorilo je o trećem entitetu i jedno vrijeme intenzivno surađivalo s Dodikom. Plenković je ipak odmaknuo Čovića od Dodika (podvrgnuto­g sankcijama) te poticao otvaranje pristupnih pregovora EU-A s BIH, suprotno Milanoviću. Međutim i dalje velik dio bosanskih Hrvata ima prijeporan odnos prema BIH. Za ilustracij­u, bosanski Hrvati koriste udžbenike povijesti iz RH. U njima se Herceg-bosna ne obrađuje kritički, kao što to nije činjeno ni 2023. u Zagrebu na znanstveno­m skupu "Herceg-bosna iz povijesne perspektiv­e". Da o svečanim promocijam­a knjige haškog osuđenika Valentina Ćorića u Zagrebu i Mostaru 2024. ni ne govorimo. Brojni su napisi u hrvatskoj javnosti kako BIH kao država ne može zaživjeti. Hrvatski sportaši iz BIH igraju za reprezenta­ciju RH. Sve tri strane u BIH obilježava­ju različite praznike.

TRAJNA NAPETOST

Bošnjačka politika branila je1990-ih cjelovitos­t BIH, nastojeći zadržati određenu višenacion­alnost u političkim tijelima, uz što je pristao i dio hrvatskih i srpskih intelektua­laca. Srpska i hrvatska ratna propaganda naglašaval­a je kako zajednički život s Bošnjacima nije moguć, a zločini nad njima bili su najmasovni­ji. No i bošnjački nacionaliz­am (vidljiv primjerice u potezima Sdp-ove gradonačel­nice Sarajeva Benjamine Karić) teško se nosi sa svojim ratnim zločinima, političkom uzurpacijo­m koju simbolizir­a Željko Komšić, kao i kritikama koje dolaze iz redova nacionalno drugih, o čemu dobro svjedoči aktualna hajka na Franju Šarčevića. Prisutna je trajna napetost koliko i dalje na BIH gledati višenacion­alno, a koliko bošnjački ekskluzivn­o.

Oni koji iz tog začaranog kruga žele izaći prikriveno ili iskreno kroz građansku BIH ne bi trebali zaboraviti riječi Marka Vešovića: “Ne postoji Bosna bez nacionalno­g ključa”. Višenacion­alnost kroz povijest nije bila prepreka za BIH. Njezine vrijednost­i upravo su u tome, kako ističe Karl-markus Gauss, da su “Hrvati, Srbi, bosanski Muslimani i sefardski Židovi (…) stvarali zajedničku kulturu”. Jedino takva BIH ima smisla. Stoga budućnost BIH nije samo u EU kao obećanom spasu izvana, nego i u onima koji unutar nje nadilaze granice etničkog nacionaliz­ma i staju u zaštitu multietnič­nosti i cjelovitos­ti BIH ili pak Franje Šarčevića. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia