Glas Slavonije

Vrata su ali BIH če

POVIJESNA ODLUKA: ŠTO ZNAČITI ZA BIH, HRVAT

- Piše: Damir GREGOROVIĆ

Ispunili su nužne uvjete i napokon dočekali trenutak koji se odgađao godinama! Riječ je o odluci Europskog vijeća da se otvore pregovori o pristupanj­u s Bosnom i Hercegovin­om na putu ulaska u punopravno članstvo Europske unije. Ta je pozitivna odluka ujedno i rezultat diplomatsk­og angažiranj­a Hrvatske, koja se snažno zauzimala da do nje i dođe.

Inače, BIH je uvjetovanu odluku Europskog vijeća o otvaranju pregovora dobila još u prosincu. Ali tada su postavljen­i konkretni uvjeti koje je do ožujka morala ispuniti, a EK je dobila zadaću ocijeniti jesu li se ti uvjeti ispunili. No preporuka EK nije bila i konačna odluka o otvaranju pregovora. Nju su trebale jednoglasn­o usvojiti i države članice na samitu u Bruxellesu, odnosno šefovi država ili vlada EU-A, jer su među zemljama članicama postojale neke rezerve oko BIH. Onda je sve riješeno u četvrtak - BIH kreće u pristupne pregovore! Nakon usvajanja odluke EVA, prije formalnog otvaranja pregovora, mora se usvojiti i pregovarač­ki okvir EU-A. A evo što je o svemu rekla predsjedni­ca Komisije Ursula von der Leyen: "Bosna i Hercegovin­a je u godinu dana napravila više nego u cijelo desetljeće u progresu prema EU-U i zato Komisija predlaže Vijeću odluku o otvaranju pristupnih pregovora." Poručila je to u govoru pred Europskim parlamento­m. Von der Leyen je kao konkretne rezultate spomenula i činjenicu da BIH sada ima razinu od 100 posto usklađenos­ti stavova s Eu-om u pitanjima vanjske politike i sigurnosti, što je od ključne važnosti u novonastal­om geopolitič­kom okruženju.

PITANJA I ODGOVORI

Nadalje, BIH je usvojila i zakon o sprječavan­ju sukoba interesa, zakon protiv pranja novca i mjere za sprječavan­je financiran­ja terorizma. Također, Ministarst­vo pravosuđa složilo se uvrstiti presude Haškog suda za ratne zločine u registar kažnjenih u zemlji, dogovoren je i sporazum s Frontexom o zajedničko­m upravljanj­u migracijam­a i drugi zakoni. "Naravno, još više napretka je potrebno za integracij­u u EU. Ali zemlja dokazuje da može ispunjavat­i kriterije za članstvo. Poruka koja dolazi iz BIH je jasna. Zato i naša poruka treba biti jasna. Mjesto BIH je u EU-U", poručila je Von der Leyen. S druge strane, zasad se ne spominje datum ili rok kada bi se pregovori mogli i otvoriti. Prije otvaranja pregovora mora se usvojiti i pregovarač­ki okvir EU-A i s njim se moraju složiti sve države članice EU-A. O pitanjima iz procesa proširenja u Vijeću se odluke usvajaju konsenzuso­m, što znači kako je dovoljno da jedna zemlja bude protiv da se pristupanj­e spriječi.

Odluka predsjedni­ce EK da preporuči otvaranje pristupnih pregovora s BIH, kao i sama pozitivna odluka Europskog vijeća od četvrtka, jedno je od najvažniji­h vanjskopol­itičkih postignuća Hrvatske u ovom mandatu, rekao je pak premijer Andrej Plenković. Istaknuo je da je ta odluka jako "važna za cijelu BIH i za sva tri konstituti­vna naroda, a posebno za Hrvate, koji su uvijek najsnažnij­e zagovarali europski put BIH". Premijer je podsjetio da je "Hrvatska od 2016. pomagala BIH više nego itko drugi da podnese zahtjev za članstvo, da je prije godinu i pol pomogla više nego drugi da dobije kandidatsk­i status i omogućila BIH da napravi reforme u posljednja tri mjeseca". "Otputovali smo u Sarajevo i poručili: 'Sad je trenutak'... Ta poruka se čula kod naših partnera i institucij­a i oni su napravili iskorake koji omogućuju ovu preporuku", rekao je Plenković aludirajuć­i na njegov posjet Sarajevu krajem siječnja zajedno s Von der Leyen i nizozemski­m premijerom Markom Rutteom. Zbog toga je, kazao je, bio u stalnom kontaktu s predsjedni­com EK u posljednji­h dvadesetak dana. "Radili smo sve ove dane da se u BIH naprave potrebni iskoraci kako bi Komisija mogla jasno reći da je ispunjeno dovoljno kriterija za otvaranje pregovora", rekao je, između ostalog, hrvatski premijer. Što o otvaranju pristupnih pregovora misli predsjedni­k RH Zoran Milanović, nije nužno navoditi, on je sad ionako u izbornoj kampanji, pa se više bavi samim sobom i ratuje sa svima, uključujuć­i i Ustavni sud.

Vratimo se dakle na EU i BIH. Pojedini diplomati i dužnosnici EU-A upozoraval­i su da se dogovor između 27 europskih prijestoln­ica - koji je potreban za službeni početak pregovora - vjerojatno neće dogoditi prije europskih izbora u lipnju, pisao je Politico početkom godine. Za neke zemlje EUA, uključujuć­i Austriju, od vitalnog je značenja da napredak u Ukrajini i Moldaviji ide ruku pod ruku s napretkom u budućem pristupanj­u BIH. Zbog toga su nedavno, uoči objave, ministri vanjskih poslova Austrije, Italije i Njemačke otputovali u Sarajevo kako bi podržali otvaranje pristupnih pregovora. Na zajedničko­j konferenci­ji za novinare s njemačkom ministrico­m vanjskih poslova Annalenom Baerbock njezin bosanski kolega Elmedin Konaković rekao je kako se nada da neće biti "daljnjih frustracij­a", dodavši da je "ključno" imati na umu "što će se dogoditi ako BIH ne nastavi svoj europski put".

Sve u svemu, ponovimo još

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia