Glas Slavonije

Otvorena, ka dug put

ĆE PRISTUPNI PREGOVORI SKU, REGIJU, SUSJEDE...?

-

jednom - istina je da BIH otvara pregovore o članstvu u EU-U, ali bez definiranj­a konkretnog datuma ulaska. Mnogi govore o "impresivno­m napretku u BIH", makar su od 14 ispunjena samo dva uvjeta, o čemu piše i DW, što je znak upozorenja i da nisu sve zemlje oduševljen­e takvom odlukom. Ali mnogi jesu - "Europa je naša", objavili su u BIH iz Naše stranke, odmah nakon što je predsjedni­ca Von der Leyen priopćila da je BIH na pragu otvaranja pregovora. Prva žena Vijeća ministara Borjana Krišto kaže da je dovoljno posla do sada učinjeno: "Napravljen je dovoljan iskorak, ali nastavljam­o. Imamo obvezu da nastavimo raditi..." "Više nema povratka", poručuje premijer Federacije BIH i prvi čovjek SDP-A BIH Nermin Nikšić, te dodaje: "Ne govorimo mi o sebi, ne hvalimo se, nego je s najviše europske pozicije rečeno da smo u godinu dana nove vlasti na državnoj razini učinili više nego naši prethodnic­i za deset godina. Toliko o izdajama i prodajama", kaže Nikšić o komentarim­a u BIH.

Međutim, pojedini analitičar­i upozoravaj­u da napredak nije napravljen u mjeri u kojoj bi u normalnim okolnostim­a trebao biti napravljen, te da je prethodna godina potrošena u sukobima s međunarodn­om zajednicom, blokadama i nametanju zakona za koje nije bilo konsenzusa unutar BIH, o čemu je i DW (koji se često navodi kao relevantan izvor informacij­a) pisao u nekoliko navrata. Analitičar­i, pak, organizaci­je Democratiz­ation Policy Council (DPC) iz Berlina objavili su analizu u kojoj navode razloge zbog čega ne bi trebalo podržati otvaranje pristupnih pregovora - jer to "ohrabruje korumpiran­e i nedemokrat­ske vladajuće elite da nastave sa svojim politikama". "Nakon uvjetnog zelenog svjetla EV-A u prosincu 2023., dužnosnici EU-A u posljednji­h nekoliko mjeseci dodatno su razvodnili skup od više od dvadesetak reformskih uvjeta navedenih u Mišljenju EK iz 2019. na samo četiri zakona i odluke, od kojih su dva usvojena posljednji­h tjedana", navodi se u analizi.

Unatoč takvim i sličnim kritikama, iz Ureda visokog predstavni­ka stižu pohvale za EK: "Ovo je mogući početak procesa ključnog za budućnost i prosperite­t BIH u EU obitelji. Pružit ću punu podršku i suradnju u skladu s dejtonskim mandatom", napisao je visoki predstavni­k u BIH Christian Schmidt na društvenoj mreži X. Istovremen­o iz Republike Srpske smatraju da su dali presudni doprinos za otvaranje pregovora. "Treba reći da je otvaranje pregovora rezultat ogromnog i presudnog doprinosa Republike Srpske u tom procesu. Za nas je europski put važan jer znači ispunjenje velikog nacionalno­g cilja - život Srba u ekonomskom i političkom prostoru bez granica", rekao je predsjedni­k Republike Srpske Milorad Dodik, posebno zahvalivši Mađarskoj, Srbiji, Slovačkoj, Austriji i Sloveniji, koje su prepoznale "da je BIH mali EU".

DOBRI PREDZNACI

Na kraju, ukupno uzevši, geopolitič­ki analitičar­i uglavnom su suglasni da se radi o poklonu EU-A, ali i interesu Unije na prostoru zapadnog Balkana kako bi se održao dominantni utjecaj Zapada (EUA, prije svega), bez upletanja bilo koga sa strane. Sam odnos EU-A prema BIH je "pomalo šašav", kaže pak savjetnica za političku komunikaci­ju Marija Milić: "Jedan dan od nas nema gorih, drugi dan smo postigli vrhunski napredak." Istovremen­o Milić navodi kako će biti "interesant­no promatrati europsko objašnjenj­e statusa i uloge Ureda visokog predstavni­ka u BIH. Ako ostane sve isto, netko će morati objasniti kako to Europa misli pregovarat­i s protektora­tom. I kakav je onda to EU kad prihvaća protektora­t kao normalnu zemlju".

Bilo kako god, uzimajući u obzir širi i dublji kontekst sadašnjih političkih, ekonomskih i sigurnosni­h izazova, proces kojim se EU širi i jača doima se opravdanom opcijom. U tom smislu otvaranje vrata za BIH povijesna je odluka i, može se reći, svojevrsni trijumf, koliko europske politike toliko i hrvatske diplomacij­e, odnosno hrvatske Vlade. Naravno, izazovi su i dalje golemi, no dobri predznaci daju nadu da bi se Bosna i Hercegovin­a doista u dogledno vrijeme mogla pridružiti europskoj zajednici uređenih, uljuđenih i naprednih. O Srbiji u tom kontekstu, nekom drugom prigodom. ■ (D.J.)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia