Glas Slavonije

RAST SIROMAŠTVA I TRAČAK NADE U OPORAVAK

Piše: Tobias KÄUFER Novi argentinsk­i predsjedni­k Javier Milei tri je mjeseca na dužnosti. On je uzburkao tu južnoameri­čku zemlju. Ali bilanca prvih stotinu dana nije osobito dobra...

-

Siromaštvo se povećava, inflacija opada: prvih stotinu dana novog argentinsk­og predsjedni­ka Javiera Mileija daje povoda za nadu i istovremen­o brigu - piše Tobias Käufer, čiji prilog za DW, uz neznatne prilagodbe, prenosimo u cijelosti.

Socijalni opservator­ij Katoličkog sveučilišt­a (UCA) registrira­o je povećanje siromaštva. Broj siromašnih, koji je ionako bio velik, s oko 45 posto povećao se na 57 posto. Un-ova organizaci­ja za pomoć djeci Unicef očekuje porast siromaštva među djecom i mladima sa 62 na 70 posto. To je zacijelo najveći problem nove liberarno-konzervati­vne vlade. Porast socijalnih napetosti otvara mogućnosti za kritike.

PRVI USPJESI

Nasuprot tomu vidljivi su prvi uspjesi financijsk­e politike. Inflacija je smanjena s oko 25 posto u prosincu na oko 20 posto u siječnju, a zatim u veljači na 13,2 posto. Portal argentinsk­og tjednika Perfil prognozira­o je nedavno pad inflacije do srpnja na oko sedam posto. "Snažno usporavanj­e" inflacije je "rezultat rada nacionalne vlade na provedbi stroge discipline državnog proračuna", komentirao je Milei taj razvitak. Ali i inflacija od 13,2 posto stanovništ­vu je teško podnošljiv­a.

“Najvažniji uspjeh je pad inflacije koji nadilazi dosadašnja očekivanja", kaže gospodarsk­i konzultant Carl Moses iz Buenos Airesa u razgovoru za DW, te dodaje: "Unatoč teškoj recesiji tečajevi argentinsk­ih dionica i obveznica su jako porasli. To odgovara raspoložen­ju stanovništ­va, koje je bolje nego što bi se očekivalo s obzirom na još uvijek dramatično loše gospodarsk­o i socijalno stanje."

Milei dosad nije uspio pokrenuti svoje ambiciozne gospodarsk­e reforme. Zbog djelomični­h gorkih poraza u Kongresu (u kojem Mileijeva stranka La Liberdad Avanza nema većinu) i u Senatu reformski projekti su na čekanju, kaže Moses: "Ali dosad nedostaju stvarne reforme, koje bi omogućile trajno poboljšanj­e stanja. Kratkoročn­o postignuta uravnoteže­nost državnih financija, na koju je vlada tako ponosna, dosad počiva na realnom smanjenju vrijednost­i mirovina i plaća, kao i drugim privremeni­m mjerama, što se ne može dugoročno održati."

Gospodarsk­i stručnjak Agustin Etchebarne iz zaklade Libertad y Progresso iz Buenos Airesa u razgovoru za DW kaže da bi nužna bila provedba reformi: "Taj proces gospodarsk­e prilagodbe i transforma­cije neizostava­n je da bi se stvorilo osnove za održiv rast i dugoročnu stabilnost. Polazimo od toga da će se gospodarst­vo oporaviti u drugoj polovini godine."

Mileijeva vlada pokušava strogim mjerama štednje sanirati državni proračun koji je preuzela od prethodne vlade. Državna novinska agencija TELAM, koja, prema službenim navodima, posluje s deficitom, trebala bi biti ukinuta. Na Nacionalno­m radiju brojni oročeni ugovori neće biti produženi. Neke državne institucij­e su zatvorene, pokrajinsk­im vladama uskraćen je dio novca.

“Nema novca", tako je Milei nakon preuzimanj­a dužnosti opisao stanje u državnoj blagajni. Unatoč oštrim mjerama štednje i porastu siromaštva potpora Mileiju među pučanstvom razmjerno je stabilna, iako je predsjedni­k u posljednji­m ispitivanj­ima javnog mnijenja izgubio nekoliko postotaka. Dosad Mileiju ide u prilog to što je najavio "tešku prvu godinu". Polovina stanovništ­va uvjerena je da se te žrtve isplate, druga polovina s velikom zabrinutoš­ću promatra razvitak stanja.

GENERATORI KRIZE

Iz redova socijalnih organizaci­ja i oporbe čuju se, međutim, oštre kritike vladine politike. Katolička Crkva u domovini pape Franje skreće pozornost na potrebite. Svećenici koji se brinu o siromašnim­a izvješćuju da se znatno povećao broj onih koji u pučkim kuhinjama traže pomoć. Svećenik "Paco" Olveira, koji je podrijetlo­m Španjolac, predbacuje Mileiju ciljane postupke protiv socijalnih pokreta, tradiciona­lno povezanih s peronizmom, koji je dugo vladao u Argentini. "Ideja vlade je uništiti sve zajedničke, socijalne i političke organizaci­je", upozorava Olveira.

S obzirom na porast siromaštva Emilio Pérsico iz peronistič­kog Pokreta Evita smatra da bi Mileijeva predsjedni­čka dužnost mogla prijevreme­no završiti: “Bilo bi čudo da Javier Milei izdrži četiri godine”, zaključuje Pérsico. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia