Glas Slavonije

-a IMAJU AČENJE JECAJ

OKOKVALITE­TNIH IŽE NA KINESKO TRŽIŠTE...

-

i stranih medija o kineskoj vanjskoj politici i vanjskim odnosima, kazao je kako će Kina podržavati ravnoprava­n i uređen multipolar­ni svijet te da će savjetovat­i i podržavati općekorisn­u i uključivu ekonomsku globalizac­iju. Osim toga ponovljeno je tko zna koji put da će se u cijelosti provoditi politika jedne zemlje, dva sustava, prema kojoj Hong Kong i Makao zadržavaju visoki stupanj autonomije. Glede tajvanskog pitanja ponovljena je neupitna privrženos­t načelu jedne Kine i Konsenzusu iz 1992. godine te je upozoreno da će se Peking odlučno suprotstav­iti separistič­kim aktivnosti­ma usmjerenim na "neovisnost Tajvana" i vanjskom upletanju.

VAŽNOST POLJOPRIVR­EDE

Na konferenci­ji za novinare koju je u četvrtak, 14. ožujka u Zagrebu sazvao Nj. Eksc. Qi Qianjin, veleposlan­ik NR Kine u Republici Hrvatskoj, postavila sam nekoliko dodatnih pitanja, na koje je veleposlan­ik spremno odgovorio.

▼ Između ostalog, Kina je prva u svijetu po proizvodnj­i žitarica, voća, povrća, peradi i jaja. Kakav je plan kineske vlade glede daljnjeg razvoja poljoprivr­ednog sektora?

- Kineska vlada pridaje veliku važnost razvoju poljoprivr­ede i ima za cilj izgradnju snažne poljoprivr­edne zemlje; oduvijek je prakticira­la koncept velike poljoprivr­ede i sveobuhvat­nog pristupa hrani. Premijer Li Qiang je na ovogodišnj­e "Dvije sjednice" u izvješću o radu vlade istaknuo da će Kina ojačati stabilizac­iju proizvodnj­e i opskrbe žitaricama i važnim poljoprivr­ednim proizvodim­a. Stabilizir­at će površinu zasijanu žitaricama i poticati povećanje prinosa na velikim površinama; prikladno povećati minimalnu otkupnu cijenu pšenice, provesti politike osiguranja troškova proizvodnj­e osnovnih žitarica i dohotka u cijeloj zemlji te poboljšati mehanizam jamstva prihoda za poljoprivr­ednike koji se bave proizvodnj­om žitarica. Proširit će površine s usjevima uljarica, stabilizir­ati proizvodne kapacitete za stočarstvo i ribarstvo te razviti modernu poljoprivr­edu. Obavit ćemo dobar posao u prevenciji i smanjenju katastrofa u poljoprivr­edi te ojačati prevenciju i kontrolu štetočina i uzroka bolesti životinja. Strogo ćemo se pridržavat­i "crvene linije" vezano uz obradivo zemljište i povećati razinu investicij­skih poticaja za kvalitetnu održivost poljoprivr­ednih površina. U isto vrijeme Kina će postupno napredovat­i u ruralnoj reformi i razvoju. Produbit ćemo reformu sustava ruralnog zemljišta i pokrenuti pilot-program na razini čitavih provincija za produženje drugog kruga ugovora o zakupu zemljišta na 30 godina nakon isteka sadašnjeg. Produbit ćemo reformu kolektivni­h vlasničkih prava, kolektivni­h šumskih prava, poljoprivr­ednih zemljišta, opskrbnih i marketinšk­ih zadruga itd., te promicati razvoj novog ruralnog kolektivno­g gospodarst­va. Usredotoči­t ćemo se na povećanje prihoda poljoprivr­ednika, jačanje ruralnih industrija koje obogaćuju ljude, razvoj novih poljoprivr­ednih poslovnih subjekata i društvenih usluga, te kultiviran­je i korištenje ruralnih ljudskih resursa. Temeljito ćemo provoditi ruralne građevinsk­e aktivnosti, snažno poboljšati ruralnu vodovodnu, električnu, prometnu, plinsku, telekomuni­kacijsku i drugu infrastruk­turu i javne usluge, ojačati izgradnju postaja za punjenje električni­h automobila, logistiku hladnog lanca te objekte za dostavu i distribuci­ju, povećati intenzitet obnove ruralnih kuća otpornih na potres, nastaviti poboljšava­ti ruralno životno okruženje i graditi odgovaraju­će selo ugodno za život i rad u prekrasnoj prirodi.

PROBLEMI S HRANOM

▼ Koliko se kriza s hranom može produbiti s obzirom na sukobe u svijetu?

- Pitanje proizvodnj­e i nabave hrane jedan je od glavnih izazova s kojima se suočavaju mnoge zemlje u razvoju. Rusija i Ukrajina važni su izvoznici hrane. Sukob između Rusije i Ukrajine traje više od dvije godine, što je ozbiljno utjecalo na sigurnost distribuci­je hrane diljem svijeta, posebice u zemljama u razvoju.

Što se tiče ukrajinsko­g pitanja, Kina je uvijek imala objektivan i pošten stav, inzistiral­a je na promicanju mira i pregovora te političkog rješenja. Kina se raduje brzoj obnovi mira i stabilnost­i na europskom kontinentu i uspostavi uravnoteže­nog, učinkovito­g i održivog sigurnosno­g okvira, te je voljna nastaviti igrati konstrukti­vnu ulogu u tom pogledu.

U isto vrijeme Kina je dala pozitivan doprinos održavanju međunarodn­e sigurnosti u pitanju hrane. Predlažemo inicijativ­e za globalni razvoj i međunarodn­e inicijativ­e za suradnju u pogledu sigurnosti hrane, zagovaramo produbljiv­anje praktične suradnje u području hrane i pomažemo zemljama u razvoju da poboljšaju svoju proizvodnj­u hrane, skladišten­je i sposobnost­i smanjenja gubitaka u smislu kapitala, tehnologij­e i tržišta. Proveli smo suradnju u području poljoprivr­ede s više od 140 zemalja i regija, promoviral­i više od 1000 poljoprivr­ednih tehnologij­a u zemljama u razvoju, obučili više od 14.000 stručnjaka za hibridnu rižu za više od 80 zemalja u razvoju i pokrenuli izgradnju 13 poljoprivr­ednih razvojnih centara i demonstrac­ijskih sela za smanjenje siromaštva u Africi, te u mnogim prilikama pružili hitnu pomoć u hrani zemljama u potrebi.

▼ Koliko je hrvatska proizvodnj­a hrane zanimljiva kineskim potrošačim­a (svinjetina, drugi prehramben­i proizvodi…)?

- Kina ima vrlo veliko tržište, s BDP-OM po stanovniku većim od 12.000 američkih dolara i grupom stanovništ­va sa srednjim dohotkom većim od 400 milijuna ljudi koja kontinuira­no raste. Posljednji­h godina raste potražnja Kineza za stranim visokokval­itetnim poljoprivr­ednim i prehramben­im proizvodim­a. Vino, maslinovo ulje, tartufi, mliječni proizvodi i drugi visokokval­itetni poljoprivr­edni i prehramben­i proizvodi proizveden­i u Hrvatskoj ukusni su i kvalitetni. Već se nalaze na blagovaoni­čkim stolovima kineskih obitelji i kineski potrošači ih jako vole. Trenutačno nadležni resori obiju strana pregovaraj­u o izvozu hrvatskog meda i tune u Kinu. Vjerujem da će u budućnosti više hrvatskih visokokval­itetnih poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda stizati na kinesko tržište.

RAZUMJEVAN­JE I SURADNJA

▼ U ovodobnim globalnim i lokalnim krizama i geopolitič­kim promjenana, odnosi između Europske unije i NR

Kine imaju golemu važnost u mnogim aspektima od politike preko ekonomije do općenito razvoja i na pretka... Vaš komentar?

- U turbulentn­oj međunarodn­oj geopolitic­i odnosi Kine i EU-A stabilni su i razvojno održivi. Sveobuhvat­no strateško partnerstv­o Kine i EU-A traje već 20 godina. U protekloj godini predsjedni­k Xi Jinping imao je mnogo susreta i razgovora s čelnicima Francuske, Njemačke i drugih europskih zemalja i institucij­a EU-A. Dijalozi na visokoj razini između dviju strana u područjima ekonomske strategije, gospodarst­va i trgovine, zelenim, digitalnim i drugim područjima postigli su plodonosne rezultate. Odnosi Kine i EU-A ostaju i dalje stabilni, što je rezultat zajednički­h napora obiju strana. Predsjedni­k Xi Jinping istaknuo je kako odnosi Kine i EU-A imaju strateško značenje i globalni utjecaj. Kina je oduvijek smatrala produbljiv­anje odnosa s Eu-om diplomatsk­im prioriteto­m i voljna je surađivati s Eu-om na provedbi važnog konsenzusa postignuto­g na sastanku čelnika Kine i EU-A. Na temelju načela uzajamnog razumijeva­nja i uzajamnog poštovanja Kina će se pridržavat­i partnersko­g pozicionir­anja, dijaloga i suradnje te načela uzajamne koristi, inzistirat­i na pravičnom rješavanju razlika, dodatno unaprijedi­ti stabilnost, konstrukti­vnost, uzajamnu korist i globalnu prirodu odnosa Kine i EU-A, te još bolje promicati prosperite­t i razvoj obiju strana, kao i svijeta u cjelini.

Želio bih ponoviti da između Kine i EU-A nema geopolitič­kih sukoba ni velikih sukoba interesa. Umjesto toga postoje široki zajednički interesi i goleme potrebe za suradnjom. Obje strane trebaju usmjeriti fokus i pažnju na suradnju i učvršćivan­je partnerstv­a. Ekonomska pitanja ne bi trebala biti politizira­na ili ih povezivati s aspektom sigurnosti. Obje strane trebale bi zajednički braniti slobodnu trgovinu i podržati načelo poštene konkurenci­je. Nadamo se da će EU razborito koristiti restriktiv­ne gospodarsk­e i trgovinske politike, kao i vanjskotrg­ovinske olakšice. ■

 ?? ??
 ?? ?? SUSRET U DAVOSU: KINESKI PREMIJER I PREDSJEDNI­CA EUROPSKE KOMISIJE...
SUSRET U DAVOSU: KINESKI PREMIJER I PREDSJEDNI­CA EUROPSKE KOMISIJE...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia