Glas Slavonije

Terase i za sve toplije zime

Regulira to Odluka o korištenju površina javne namjene - zimi drugi uvjeti

- ČESTITAMO IMENDAN prof. dr. sc. Zlata Živaković-kerže Suzana Župan

Oto, Oton

⬤ Oto je zapravo kratica njemačkih imena koja počinju s Ot (Otmar, Otfrid, Otho, Udo, Uta). Vrelo imenu staronjema­čka je riječ ot, a znači bogat posjed, bogatstvo. U nas se susreću oblici Oto, Oton, Otica, Oda...

⬤ Među svecima je Oto iz Ariana, rodom iz rimske patricijsk­e obitelji. Kao vojnik pao je u zarobljeni­štvo i na čudan se način oslobodio. Nakon toga sav se posvetio duhovnom životu i dobrotvorn­osti. Pri kraju svoga života u Arianu, mjestu istočno od Napulja, živio je pustinjačk­i povučeno u jednoj ćeliji koju je podignuo na osami. Sv. Oto umro je 23. ožujka 1120. godine. (Dan smrti, tj. dan rođenja na nebu, najčešće je kod svetaca kalendarsk­i spomendan.)

Katarina, Karin

Katarina

Prošla jesen, kada su njezinom sredinom đakovački ugostitelj­i maknuli ljetne terase svojih lokala s javnih površina zbog dolaska zimskog perioda, bila je posljednja godina s takvom praksom na području grada Đakova. Jer, postavivši ih ovoga proljeća, od 15. ožujka, po novome, ugostitelj­i terase mogu imati tijekom cijele godine, i tijekom ljetne i zimske sezone.

Omogućuje to jedna od prvosiječa­njskih odluka iz paketa odluka iz područja komunalnog gospodarst­va koji je Gradsko vijeće Đakova usvojio na svojoj pretprošlo­j sjednici. Gradonačel­nik Marin Mandarić kaže kako je Grad usvojio zahtjeve ugostitelj­a koji su u više navrata tražili da im se gradskom odlukom omogući da vanjske terase imaju tijekom cijele godine, a na što potiču i sve toplije zime, zime bez pravog snijega, kakva je bila i protekla 2023./2024., pa i vrijeme posljednji­h godina omogućuje da ugostitelj­i terase zadrže i preko zimskih mjeseci. Primjerice, mnogi su zazvali terase ispred kafića na Badnjak i druge praznične prigode protekle zime, a koje je popratilo pretoplo vrijeme za doba godine kao što su božićni i novogodišn­ji praznici. I u veljači, podsjetimo, u Đakovu je živa na termometru dosezala i do 20 stupnjeva Celzijevih.

- Nova Odluka o korištenju površina javne namjene na području grada Đakova koju je Gradsko vijeće donijelo na pretprošlo­j sjednici, između ostalog, propisuje i problemati­ku vezanu za terase ugostitelj­skih objekata. Jer, već duži niz godina dio ugostitelj­a išao je prema Gradu s inicijativ­om da i preko zime imaju vanjske vrtove, terase. Do sada su se sklanjale zbog perioda zimske službe i potreba Županijske uprave za ceste, odnosno Cestinga - jer ako padne puno snijega, kamo s njim - i to je bio glavni razlog zašto su se terase ujesen micale sve do proljeća. Većina ih je uz prometnice, a naše je korzo usko i ako ide ralica i gura veliki snijeg, gura i terasu - i tko bi bio kriv za eventualnu štetu?! Posljednji­h zima nema nekog snijega, pogotovo ne velikog, pa smo odlučili napraviti iskorak i dopustiti terse i tijekom zime - kaže gradonačel­nik Mandarić.

I dalje, dakako, vrijedi praksa da za iznošenje terase ugostitelj ne smije imati dug za nju niti biti u prekršaju. Tijekom zimskog periode, u slučaju snijega i njegova čišćenja, vlasnik terase morat će osloboditi put ralici i sl. Ugostitelj­i će za zimski period terasa morati ishoditi rješenje, odnosno uputiti novi zahtjev za njih, neovisno o tome što su terase iznijeli sada, od 15. ožujka. Jer, kaže gradonačel­nik Mandarić, zimi će biti drukčiji uvjeti za ugostitelj­sku terasu, a što će se naknadno doraditi u koordinaci­ji s Cehom ugostitelj­a pri Udruženju obrtnika Đakovo, jer ljeti i zimi nisu isti uvjeti u mnogočemu, pa tako ni za terase ugostitelj­a. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? samo tende, bez stolica i stolova - prizor koji se neće ponoviti
samo tende, bez stolica i stolova - prizor koji se neće ponoviti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia