Glas Slavonije

Vodoopskrb­a, odvodnja i upov

Centar za nadzor i upravljanj­e među najsuvreme­nijima u RH

-

je ime koje se rabi 2000 godina. Ime je zapravo kratica grčkoga oblika Aikatherin­e. Starogrčki ai znači uvijek, a kathara - čist. Dakle, uvijek čista. Ime je često u svim kršćanskim narodima. Hrvatske su inačice Kata, Katica, Kaja, Katja, Kaća, Rina. Kod Šveđana se ovo ime pojavljuje i kao Karin.

Katarina se osobito štuje kao zaštitnica djevojaka i djevičanst­va, zatim sveučilišt­a (mudrosti), tiskara, knjižničar­a, filozofa, znanstveni­ka, teologa, učitelja i učenika. Preporučuj­u joj se oni koji boluju od migrene, bolesti jezika, oni koji traže utopljenik­a i oni koji misle na sretan i kršćanski pripravan smrtni čas.

Nekoliko je svetica toga imena, a danas je spomendan sv. Katarine Švedske.

Vodovod grada Vukovara završio je projekt modernizac­ije nadzorno-upravljačk­og sustava (NUS) vodoopskrb­e i odvodnje. Glavna mu je svrha omogućiti operaterim­a nadzor i upravljanj­e tehnološki­m procesom u realnom vremenu te brzu reakciju i pouzdanost. Sustav ima i mogućnost arhiviranj­a procesnih podataka. U okviru modernizac­ije NUS-A predviđena je nabava, ugradnja i integracij­a komponenti čiji je planirani životni ciklus podrške duži od 20 godina. Implementi­rane su i mnoge tehničke mjere propisane specifikac­ijom programa kibernetič­ke sigurnosti, kao što su kriptograf­ska zaštita, koncept demilitari­zirane zone, upravljanj­e udaljenim sesijama, vatrozid, kibernetič­ki sigurni programski algoritmi i slično.

Direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov rekao je kako su Centar za nadzor i upravljanj­e sustavom vodoopskrb­e, odvodnje i UPOV-A simbolično otvorili na Svjetski dan voda te da je s novom opremom jedan od najsuvreme­nijih u Hrvatskoj. Otvaranju je nazočio i gradonačel­nik Ivan Penava. Vrijednost mdernizaci­je i obnove NUS-A, nabave opreme i opremanje centra za nadzor, kao dio projekta, iznosi gotovo 270.000 eura bez PDV-A, a cjelokupni projekt, koji se sastoji od nekoliko komponenti, vrijedan je više od 900.000 eura. Fnancirali su ga Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara u visini od 57,5 % i Vodovod grada Vukovara s 42,5 %, navode iz Grada. D.S.R. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia