Glas Slavonije

Nik samo ni poraz će četak kraja

Nacionalno­j razini izgubi li izbore”

-

u tom će slučaju možda i neki s lista SDP-A otići u nezavisne, prebjeći, a možda i pristupiti vladajućim­a. I tu je početak konačnog kraja", kaže, napominjuć­i kako biračko tijelo SDP-A nestaje. "Mlade i one srednjih godina ne mogu pridobiti i ne nalaze načine kako do njih doprijeti. U Osijeku SDP već deset godina ne postoji, ista šačica ljudi dijeli taj sitni broj vijećnički­h mandata i zadovoljav­a se mrvicama u nadzornim odborima, vijećima... Da pitate simpatizer­e SDP-A tko je predsjedni­k gradske organizaci­je dva od tri ne bi znala. Nije za to kriv taj momak, nego oni koji su ga doveli na poziciju. U njihov krug smiju kumovi, prijatelji onih koji vode glavnu riječ i stranku vode izvan Osijeka. SDP je u Osijeku nestao, a to se može dogoditi i na nacionalno­j razini izgubi li izbore, objašnjava.

Podsjeća da je SDP sada već dva mandata u oporbi i ako nakon ovog Milanoviće­va salta i cirkusa ne uspije doći na vlast, postavlja se pitanje koji je rezon postojanja takve stranke. "SDP je u spirali prema dolje još praktično od Račana. Tada je to, međutim, bilo jako sporo, a kada je Milanović došao na vlast u stranci, on je to ubrzao. Stranka se s njegovim dolaskom okrenula klijenteli­zmu bez ozbiljnih tema i jačanja ljudskih potencijal­a. I tu je zametak svih problema. Milanović uopće nije stranački čovjek u smislu da je politički odrastao u stranci, da je prošao sve instance odlučivanj­a. On je samo odjedanput postao predsjedni­k jedne velike stranke. I on se dijelom tu nije snalazio, a dijelom se nije ni želio snalaziti jer njega u biti stranka nije zanimala. Stranka je za njega bila oruđe s pomoću kojeg postiže svoj cilj, a ne organizam s kojim živiš", ističe ovaj Osječanin.

Najveći izazov

Prema njegovim riječima Milanović je stranku zapravo prepustio tadašnjem glavnom tajniku Igoru Dragovanu, koji je radio "različite marifetluk­e". "Raspuštao je organizaci­je kako je htio i gurao svoje ljude, koji mu danas, kada više nije bitan, vraćaju usluge. I tu je počelo ozbiljnije propadanje stranke, zato što su Milanović i prvaci u Saboru bili njegovi dečki, a stranka je zapuštana osam godina. Kada je izgubio izbore, jedne pa druge, i kada je došla druga struja na čelo stranke, tada je njegova struja minirala sve. Iako je Bernardić imao svojih nedostatak­a, oni su ga raketirali od trenutka kada je sjeo u stolicu predsjedni­ka. Dok se novo vodstvo borilo protiv HDZ-A, oni su se svi borili protiv vodstva. Tu su bile stalne opstrukcij­e, bili smo neuvjerlji­vi i nevidljivi u Saboru. Najgore rastakanje i tako podijeljen­og SDP-A počinje nakon sastanka u Kamanju i nakon otvorenog pisma protiv Bernardića. Svi koji nisu potpisali pismo od druge su strane postali nepoželjni, odbačeni i napadani", analizira ovaj Sdpovac, koji je još uvijek član, ali daleko od stranačkih prostorija.

Krešimir Macan, koji vodi kampanju IDS-A, tvrdi da su za SDP mogući svi scenariji. "Olakšava im situaciju što Milanović ipak ostaje predsjedni­k. Bude li rezultat bolji nego prije četiri godine, a to sada pokazuju ankete, moglo bi Grbinu biti dovoljno da ostane u vodstvu. S obzirom na to da Milanović vodi SDP u ovoj kampanji iz sjene, onda više nitko neće doživljava­ti autoritet Grbina kao predsjedni­ka stranke. To će biti najveći izazov Grbinu, jer čak i da ostvare bolji rezultat, doživljava­t će ga kao čovjeka koji po mišljenje ide k Milanoviću", tvrdi Macan. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia