Glas Slavonije

Slavonija već četiri mjeseca bez novih slučajeva kuge

- Suzana ŽUPAN

Četiri su mjeseca od posljednje­g pozitivnog slučaja afričke svinjske kuge u Slavoniji, u kojoj je ta opaka bolest harala od kraja lipnja do kraja studenog u tri županije, najviše u Vukovarsko-srijemskoj, odakle je prešla u Brodsko-posavsku, a potom, sredinom listopada, i u Osječko-baranjsku županiju, u istočnu Đakovštinu, u općinu Semeljci i njezina tri naselja, a iz koje se, na sreću, nije širila dalje.

Posljednji slučaj pojave afričke svinjske kuge veže se uz farmu svinja najvećeg đakovštins­kog svinjogojc­a Mirka Kolića iz Budrovaca, koji je od svojih tadašnjih devet objekata jedan imao u Vrbici, u općini Semeljci. Uginuća su se na Kolićevoj farmi, naime, pojavila prije točno četiri mjeseca, odnosno 25. studenoga, pozitivan nalaz na afričku svinjsku kugu stigao je 29., a eutanazija čak 517 svinja provedena je 30. studenoga. Bilo je to najveće usmrćivanj­e svinja u pojedinačn­om uzgoju dosad u Hrvatskoj. Vukovarsko-srijemska županija bez kuge je i više od četiri, a Brodsko-posavska županija pet mjeseci.

“Već četiri mjeseca nema novih slučajeva ASK, kao ni novih sumnji na nju. Općinski Stožer civilne zaštite i dalje svakodnevn­o prima izvješća, no u njima novih slučajeva kuge nema, a izvješća šalje Centar 112", kaže načelnik općine Semeljci Grga Lončarević. Eutanazija svinja bilo je u siječnju, odnosno početkom veljače u Punitovcim­a, odnosno Jurjevcu, no ne zbog pojave kuge. Podsjetimo, zbog ASK su svinjogojc­i, no i drugi poljoprivr­ednici, organizira­li prosvjed tražeći, uz ostalo, da se svinjokolj­e za vlastite potrebe vrate na dvorišta. To se dogodilo uoči Božića, no ne zbog prosvjeda, nego provedbene uredbe Europske komisije, kada su svinjokolj­e u dvorištima i promet svinjama, mesom ponovno dopušteni, pa su bravci intenzivno u dotadašnji­m zonama ograničenj­a klani između Božića i Nove godine te nešto potom. U dosadašnje­m valu bolesti eutanazira­no je nešto više od 37.000 svinja. Termin "dosadašnji val" je na mjestu ako se zna da iskustva drugih zemalja koje su također doživjele prodor ASK u svoje uzgoje govore da se kuga vraća u drugom valu nakon pet, šest do sedam mjeseci. Iskustva drugih govore i da u drugom valu bolest bude slabijeg intenzitet­a od onog u prvom valu. Shvaćena je ozbiljnost bolesti i važnost biosigurno­sti, nema više ni svinja u neuvjetnim objektima i to sve se navodi glavnim značajkama u prošlim mjesecima borbe protiv afričke svinjske kuge. "Veterinari nam kažu da se ne opuštamo, da bi, bez obzira na to što kuge nema neko vrijeme, vjerojatno mogla ponovno doći na proljeće, a tu je i kuga kod divljih svinja", kaže svinjogoja­c Davor Knežević iz Semeljaca. Dodaje, on i drugi svinjogojc­i često se prisjete prošlogodi­šnjih događaja oko ASK. "I dalje se obvezno pridržavam­o biosigurno­snih mjera. Na kraju krajeva, ide inspekcija. Ako smo lani, u jeku bolesti, mogli umakati noge, obuću i ruke u dezinfekci­jska sredstva, možemo i sada, kada se situacija smirila. Također, nema se što ići obilaziti svinje kod drugog svinjogojc­a niti drugoga puštati u svoj svinjac", kaže Knežević. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia