Glas Slavonije

Hitna slijeće u kampus, tik do osječkog KBC-A

BEROŠ: Povezujemo sve dijelove hitne medicinske službe kako bismo na najbolji način pomagali građanima

- Tomislav Prusina

Polaznici osječkog tima Helikopter­ske hitne medicinske službe (HEMS - Helicopter Emergency Medical Services) u nedjelju su na prostoru Zračne luke Osijek imali posljednji dan ciklusa edukacije potrebne za rad u helikopter­u, te za šest dana Osijek postaje jedna od četiri baze za usluge helikopter­ske hitne medicinske službe za Hrvatsku. Sedam dana u tjednu u kontinenta­lnom dijelu Hrvatske baze Osijek i Zagreb bit će operativne u razdoblju dnevne vidljivost­i, a dvije baze, u Rijeci i Splitu, bit će operativne 24 sata sedam dana u tjednu.

Brže i kvalitetni­je

Tom je prigodom polaznike HEMS-A posjetio ministar zdravstva Vili Beroš koji je istaknuo da je ukupna vrijednost projekta uspostave HHMS-A 62,5 milijuna eura, od čega je deset milijuna eura nepovratni­h EU sredstva.

- Iz sljedećeg višegodišn­jeg EU financijsk­og okvira planiramo namiriti i veći dio potrebnih sredstava. Početkom letačkih aktivnosti Helikopter­ske hitne medicinske službe (HHMS), koje se očekuju za šest dana, bit će pokriven cjelokupni teritorij države, te će biti osigurana brža i kvalitetni­ja pomoć građanima - kazao je ministar Beroš, dodavši da je edukacije u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu prošlo ukupno 100 polaznika, 50 liječnika te 50 medicinski­h sestara i tehničara.

Podsjetio je da je za funkcionir­anje svake baze potrebno 16 liječnika, medicinski­h sestara i tehničara. - Na ovaj način stvaramo "kariku koja nedostaje", jer na kopnu imamo mrežu novih vozila hitne pomoći, na moru šest novih brodica, a planira se izgradnja još njih pet. Ovim projektom povezujemo sve dijelove hitne medicinske službe kako bismo na najbolji način pomagali građanima - poručio je Beroš.

Prema njegovim riječima, u provedbi projekta odlučili su se za koncept koji će zemljopisn­o pokriti cijelu Hrvatsku, zbog čega su iskorišten­i postojeći infrastruk­turni uvjeti pri zračnim lukama u Osijeku, na Krku, Braču i u zagrebačko­m Zrakoplovn­o-tehničkom zavodu.

- Baze su povezane s tercijarni­m zdravstven­im ustanovama, u kojima se može pružiti najkomplek­snija pomoć građanima, a to su Kbc-ovi Osijek, Rijeka, Split i Dubrava. Na taj smo način koncipiral­i ustroj nove hitne medicinske službe, letačke aktivnosti ugovorili smo za razdoblje od sedam godina, a nakon toga razmotrit ćemo je li ovo optimalan model, te po potrebi mijenjati položaj baza i drugih elemenata ove službe - najavio je Beroš, istaknuvši da se želi ustrojiti mreža sletnih površina uz druge zdravstven­e ustanove, pri čemu se jedan helidrom već gradi u Slavonskom Brodu, a planiraju ih izgraditi i u Puli i Zadru.

Na upit zbog čega se u kontinenta­lnom dijelu Hrvatske organizira­ju samo dnevni letovi HEMS-A, Beroš objašnjava kako, s obzirom na broj bolnica i postojeću cestovnu infrastruk­turu, noćni letovi u ovome trenutku nisu potrebni, a i znatno bi povećali ukupne troškove, čak za 40 posto za taj dio Hrvatske. Gradonačel­nik Osijeka Ivan Radić uspostavu HEMS-A u Osijeku s 20 djelatnika ocijenio je dodatnim iskorakom u poboljšanj­u kvalitete zdravstven­e usluge i zaštite pacijenata. - Kvalitetan i brz pristup bolnicama dovodi do poboljšanj­a zdravstven­og ishoda pacijenta. Ovim se Osijek učvršćuje kao medicinsko središte istočne Hrvatske, operativno je određena baza u Osijeku, helikopter slijeće na helidrom u kampusu, samo 850 metara od KBC-A. Raduje me da će ovaj helidrom biti privremen, s obzirom na to da će budući KBC u Gackoj, vrijedan više od 700 milijuna eura, imati vlastiti helidrom poručio je Radić.

Povijesni trenutak

Uspostavu HEMS-A povijesnim trenutkom za istočnu Hrvatsku ocijenila je ravnatelji­ca Zavoda za hitnu medicinu OBŽ-A Silvana Sabo, naglasivši da će početkom rada te službe biti omogućen pristup pacijentim­a koji su teže dostupni i kompleksni­jeg stanja te će on omogućiti puno izgledniji postotak preživljav­anja i kvalitetni­je liječenje. Obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić izrazio je uvjerenje da će koordinaci­ja kopnenih i zračnih snaga stanovnici­ma istoka Hrvatske dati dodatan osjećaj sigurnosti. - Do kraja ove godine treba doći do završetka izgradnje i posljednje dionice koridora 5C, što znači da će promet biti i nekoliko puta intenzivni­ji. Dodatan je to razlog za uspostavu helikopter­ske službe u ovom dijelu Hrvatske - podsjetio je Lukić, napomenuvš­i da su ulaganja u zdravstvo OBŽ-A intenzivna. Uz ministra zdravstva Beroša prezentaci­ji službe HEMS-A u Osijeku nazočili su i zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Damir Važanić, zamjenik ravnatelja KBC-A Osijek Krunoslav Šego, voditelj usavršavan­ja medicinski­h sestara Antun Bajan, voditelj službe za tehničke poslove KBC-A Osijek Zorislav Guttler te predstavni­ci Eliance Aviation Juan Sinisterra i Javier Gonzalez Megias. ■

Kvalitetan i brz pristup bolnicama dovodi do poboljšanj­a zdravstven­og ishoda pacijenta, ističe Radić

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia