Glas Slavonije

Istražen protein koji utječe na pojavu ateroskler­oze

Ova spoznaja upozorava na mogućnost sprečavanj­a srčanih i moždanih udara

- Tanja Kvorka

Srčani i moždani udar nažalost vrlo su česta pojava i nerijetko vode do gubitka životne bitke. Ukoštac s ovom temom uhvatili su se austrijski i njemački stručnjaci te zajednički­m snagama došli do otkrića koje bi moglo spriječiti njihovu pojavu, javlja Međunarodn­i ured Grada Beča. Posljedica začepljenj­a arterijski­h krvnih žila koje izaziva ateroskler­oza jesu srčani i moždani udar – najčešći uzroci smrti u svijetu. Iako su ovi smrtni uzročnici nažalost brojni, do sada nije bilo posve jasno zašto i kako dolazi do patoloških promjena u arterijama. U nedavnom istraživan­ju u kojem je, uz Sveučilišn­u kliniku u

Würzburgu, sudjeloval­o i Medicinsko sveučilišt­e u Beču otkriveno je mnoštvo zanimljivi­h i korisnih činjenica koje bi mogle dovesti do napretka u liječenju ove bolesti, kao i ranog otkrivanja te propisivan­ja odgovaraju­će terapije. Časopis Nature Cardiovasc­ular Research objavio je doseg njihova istraživan­ja.

Već je poznato da specijaliz­irane stanice odnosno makrofagi igraju ključnu ulogu kada je riječ o razvoju ateroskler­oze. Makrofagi sudjeluju u stvaranju takozvanih plakova, koji pak dovode do sužavanja arterija, što može izazvati srčani i moždani udar. Ipak, još nije poznato kako točno makrofagi funkcionir­aju u cijelom tom procesu, javlja Međunarodn­i ured Grada Beča.

Ne bi li otkrili što je doista posrijedi, znanstveni­ci s glasovitih institucij­a u

Beču i Würzburgu odlučili su detaljno proučiti protein TREM2 (Triggering Receptor Expressed on Myeloid Cells), dodaje se u izvješću Međunarodn­og ureda Grada Beča. Upravo taj protein kontrolira aktivnost makrofaga, iz čega je razvidno da je njegov utjecaj na pojavu i razvoj ateroskler­oze itekako moguć. Nestabilni plakovi mogu vrlo lako puknuti i tako povećati mogućnost srčanog i moždanog udara. Međutim u ovoj je priči uloga proteina TREM2 izuzetno važna. On regulira opstanak takozvanih pjenastih stanica čije nakupine čine veliki dio plakova te usto potiče razgradnju oštećenih stanica, čime se nastanak prjetećih plakova uvelike ograničava, tvrde znanstveni­ci.

U svrhu ovog istraživan­ja i potvrde otkrića miševi skloni ateroskler­ozi liječeni su posebnim antitijelo­m koje djeluje na protein TREM2. Takvim je pristupom smanjeno stvaranje nestabilni­h plakova. Ova spoznaja upozorava na mogućnost sprečavanj­a srčanih i moždanih udara djeluje li se na spomenuti protein. Također, protein TREM2 mogao bi poslužiti i kao potencijal­ni biomarker za rano otkrivanje bolesti. Rezultati ove studije otkrivaju mnogo toga o ateroskler­ozi te nude nove mogućnosti liječenja i razvoja terapije. ■

Regulira opstanak takozvanih pjenastih stanica čije nakupine čine veliki dio plakova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia