Glas Slavonije

Berislav Šipuš i Vojko V osvojili po četiri statue

Tri Porina dobili su Let 3 i Tamara Obrovac, nagrađeno tri izvedbe klasične glazbe

- Tanja Kvorka Let 3 tamara obrovac Parni valjak

NAJBOLJI JE NOVI IZVOĐAČ

Održana je dodjela 31. po redu glazbene nagrade Porin! Veliki uspjeh postigli su Berislav Šipuš i Vojko V sa suradnicim­a osvojivši po četiri statue Porina! Tri statue Porina pripale su Letu 3 i Tamari Obrovac sa suradnicim­a, a još jedna posebnost ovogodišnj­eg Porina su i čak tri dobitnika u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe. Album Berislava Šipuša "Berislav Šipuš: Pasija" proglašen je Najboljim albumom klasične glazbe, a istoimena skladba s albuma osvojila je Porin za Najbolju skladbu klasične glazbe. Treći Porin osvojio je izvođač Zbor HRT-A u kategoriji Najbolja izvedba skladbe klasične glazbe za skladbu "Pasija". Četvrta statua osvojena je u kategoriji Najbolja produkcija albuma klasične glazbe, dobitnik Krešimir Petar Pustički za album "Berislav Šipuš: Pasija".

Vojko V sa suradnicim­a osvojio je Porin u kategoriji Album godine, za album "Dvojko", glazbenih producenat­a Andrije Vujevića, Vedrana Zenzerović­a i Mihovila Šoštarića. Za ovaj album osvojili su Porin i u kategoriji Najbolji album Hip Hop glazbe te u kategoriji Najbolje likovno oblikovanj­e albuma. Kategorija Najbolji video broj također je pripala ovom timu - redatelj Rino Barbir osvojio je Porin za video broj skladbe "Mamacita".

Let 3 sa suradnicim­a osvojio je statuu u kategoriji Pjesma godine za skladbu "Mama ŠČ!" autora Damira Martinović­a i Zorana Prodanović­a. Porin im je uručen i u kategoriji Najbolji album alternativ­ne glazbe, za album "ŠČ! (Extended)", a treća statua otišla je u ruke Damira Martinović­a i Olje Dešića u kategoriji Najbolji aranžman za skladbu "Mama ŠČ!".

Album "Nuvola" Tamara Obrovac Quarteta osvojio je Porin za Najbolji album jazz glazbe i za Najbolju izvedbu

Vojko V, berislav Šipuš i Andrija Vujević jazz glazbe za skladbu "Dvi divojke" s istoimenog albuma te je Tamari pripao Porin za Najbolju skladbu jazz glazbe – skladba "Oče moj".

Dobitnik u kategoriji Novi izvođač je IDEM. Najboljim albumom zabavne glazbe proglašen je album "Zapleši Twist" grupe Swingers dok je Najboljim albumom pop glazbe proglašen album "Vile se ovdje igraju" Matija Cvek &

The Funkenstei­ns. Najboljim albumom rock glazbe proglašen je album "Follow the Blind Man" grupe Jelusick. Grupi Pocket Palma pripao je Porin za Najbolji album elektronič­ke glazbe, za "III". U kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe su čak tri dobitnika! Statua je pripala već spomenutom Zboru HRT-A za skladbu "Berislav Šipuš: Pasija", a dobitnici su još i Chorus angelicus, Capella Savaria, Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu, za skladbu "Johann Sebastian Bach: Muka po Mateju BWV 244" te treći dobitnik Porina Vedran Kocelj, Simfonijsk­i orkestar HRT-A, za skladbu "Igor Kuljerić: Pop-koncert Za Trubu i Orkestar". U kategoriji Najbolja produkcija albuma klasične glazbe su dva dobitnika: već spomenuti Krešimir Petar Pustički za album "Berislav Šipuš: Pasija" te Lovro Stipčević i Krešimir Seletković za album "Igor Kuljerić: Kanconijer". U kategoriji Najbolja snimka albuma klasične glazbe Porina je osvojio Božidar Pandurić za album "Frano Parać: Carmina Krležiana, Missa Maruliana".

Porina u kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba osvojila je Natali Dizdar za skladbu "Krug", dok je Porin za Najbolju mušku vokalnu izvedbu pripao Filipu Rudanu za skladbu "The Outside". U kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom, Porina su osvojili Goran Bare & Majke za skladbu "Budi ponosan (live)", dok su Porina za Najbolju vokalnu suradnju osvojili Miach i Grše za skladbu "Led".

U kategoriji Producent godine, Porina je osvojio Goran Martinac za albume "Noćni Taxi", izvođača Bobe Kneževića i "Role Filmova" grupe The Splitters. Porina za Najbolju snimku albuma osvojio je Dragutin Smokrović za "Massimo Arena Zagreb". Najboljim albumom s raznim izvođačima proglašen je album "Zvučni zid", a Najboljim koncertnim albumom proglašen je album "Massimo Arena Zagreb".

Najboljim albumom folklorne glazbe proglašen je album "Momci srebro, a cure su zlato, Kuterevo to je tebi dato" KUD-A Dangubice, Kuterevo. Najboljim albumom etno glazbe proglašen je album "Bog nam greh oprosti" grupe Cinkuši, Najboljim albumom tamburaške glazbe proglašen je album "Najbolji hrvatski tamburaši - 35 godina" Najboljih hrvatskih tamburaša, dok je Najboljim albumom međužanrov­ske glazbe proglašen album "Nešto veće od nas" - Mangroove i Jazz Orkestar HRT-A.

Porin za Najbolji album duhovne glazbe pripao je Klapi Cesarice za album "Ditiću Malom Hodite". Najboljim instrument­alnim albumom (izvan klasične i jazz glazbe) proglašen je album "Wanderlust" Ivana Pešuta. Porina za Najbolju instrument­alnu izvedbu osvojili su Mangroove i Jazz Orkestar HRT-A za skladbu "Azimut Theme"

Ove godine statue Porina za životno djelo pripale su Eriki Krpan, Huseinu Hasanefend­iću Husu i grupi Parni Valjak - velikim i nezamjenji­vim imenima hrvatske glazbene priče. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia