Glas Slavonije

Vlakovi su u 112 dana, ali prevezli 28

Vlakovi su najčešće kasnili zbog ra

- Tomislav PRUSINA

U PLANU SU BROJNA ULAGANJA U ŽELJEZNICU

UHrvatskoj je 2023. godine vozilo 216.159 vlakova za prijevoz putnika, od čega, prema podatcima Uprave Hrvatskih željeznica Putničkog prijevoza (HŽPP), na odredište u određeno vrijeme nije stiglo njih 1661. Naime, 1368 vlakova kasnilo je od 60 do 119 minuta, odnosno ukupno 105.773 minute, a 293 vlaka kasnila su više od 120 minuta, odnosno ukupno 55.517 minuta. To znači da su lani vlakovi na hrvatskim prugama kasnili ukupno 112 dana, odnosno 73 dana na odredište su kasnili između jednog i dva sata, a 39 dana više od dva sata.

Brojni radovi

Premda Hrvatske željeznice nikada nisu bile odveć poznate po točnosti, posljednji­h su godina razlozi donekle i opravdani, jer su vlakovi najčešće kasnili zbog radova na dionicama pruga. "Zbog toga se uvodi zamjenski autobusni prijevoz, koji, s obzirom na to da je prijevozni put cestom u većini slučajeva dulji nego prugom, dovodi do kašnjenja, koja se reflektira­ju i na polaske vlakova u nastavku putovanja. Usto, tijekom radova na dvokolosij­ečnim prugama promet se odvija jednokolos­iječno, što također dovodi do kašnjenja. Također, zbog stanja infrastruk­ture HŽ Infrastruk­tura uvodi vožnje smanjenom brzinom, zbog kojih također dolazi do kašnjenja. Uz navedene razloge do kašnjenja dolazi i zbog izvanredni­h događaja i kvarova vozila", objašnjava­ju iz ureda Uprave HŽPP-A.

Unatoč svemu tome hrvatski su građani u proteklih nekoliko godina na svoja odredišta kontinuira­no više putovali vlakovima HŽPP-A. Tako je prošle godine prevezeno 23,8 milijuna putnika, što je 28 posto više nego u 2022. U usporedbi s pretpandem­ijskom 2019. godinom, kada je prevezeno 19,8 milijuna putnika, lani je prevezeno četiri milijuna putnika više.

HŽ, međutim, zaostaje i u kvaliteti vlakova i u njihovim brzinama za zapadnoeur­opskim zemljama, gdje na pojedinim linijama vlakovi jure i 350 kilometara na sat. Naše su pruge za sada neprikladn­e za takve brzine, a kao razlog se navodi kako je prethodnih desetljeća ulagano u autoceste, a ne u željeznice i njihovu infrastruk­turu.

Još se lani u rujnu, kada je u Osijeku otvoren obnovljeni željezničk­i kolodvor, najavljiva­lo da HŽ ove godine u modernizac­iju i obnovu željezničk­e infrastruk­ture planira uložiti oko 286 milijuna eura. Kako bi potaknuo građane na što češće korištenje željezničk­im prijevozom, uz novih 59 vlakova koji su u prometu, HŽPP nastavlja s nabavom vlakova za neelektrif­i

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia