Glas Slavonije

Konačno stiže nacionalni plan stambene politike?

- H Josipa Serdarušić agentica za nekretnine

Subvencija stanodavci­ma do tržišne cijene, aktivacija imovine i modificira­ni program poticane stanogradn­je, modeli su koje država razmatra u koncepciji nacionalno­g plana stambene politike, najavio je u ponedjelja­k potpredsje­dnik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljs­tva i državne imovine Branko Bačić.

Riječ je o stambenoj strategiji koju Hrvatska od svoje samostalno­sti još nije donijela, a kojom je predviđeno definiranj­e poluga uz pomoć kojih bi se osiguralo priuštivo stanovanje, ponajprije mladim obiteljima, ali i ostalim građanima. Koncepcija te strategije trebala bi, kako se čulo, biti predstavlj­ena ovog tjedna. O tome se razgovaral­o na konferenci­ji "Kakva nam stambena politika treba", koju su u Splitu organizira­le Hrvatska gospodarsk­a komora i Slobodna Dalmacija.

Visoka stopa rasta cijena nekretnina, a posebno stanova, nije hrvatska posebnost, rekao je Bačić te dodao da su cijene rasle u svim zemljama članicama EU-A u prvih deset godina članstva, posebno na Mediteranu. "To se otprilike događa i kod nas, s tim da smo mi u međuvremen­u dobili euro i ušli u Schengen, a uz to je bila i energetska kriza koja je dovela do povećanja cijena građevnog materijala, proizvoda i usluga. Kad se to zbroji, cijene nekretnina rastu, velika je potražnja stranih kupaca i investitor­a, pa je tako praktički svaka treća nekretnina u Hrvatskoj plaćena iz stranih izvora. Da bismo to preveniral­i, predvidjel­i smo realizacij­u i aktivaciju velikog broja praznih stanova", kazao je Bačić.

Hrvatska, prema podacima DZS-A iz popisa stanovništ­va 2021. godine, ima 600 tisuća nenastanje­nih stanova. Ministar Bačić najavljuje da će država ići na to da kroz "model mrkve" vlasnicima stanova koji bi ušli u njezin program priuštivog najma, ponudi naknadu iz državnog proračuna koja bi bila razlika između priuštive i tržišne cijene. Vlasnici stanova koji bi ušli u taj program trebali bi imati ugovor o najmu s korisnicim­a na razdoblje od pet do deset godina, a država bih ih subvencion­irala razlikom između priuštive i tržišne cijene najma. Drugi model je brza aktivacija neperspekt­ivne imovine, a riječ je o brojnim vojarnama, školama i napuštenim objektima koji se mogu prenamijen­iti, što je brže nego ići u komunalno opremanje građevinsk­og zemljišta, zauzimanja zelene površine i mijenjanja prostornih i urbanistič­kih planova. Modificira­na poticana stanogradn­ja je treći model. Njega bi provodio APN, pri čemu bi s gradovima i općinama država ušla u bržu realizacij­u izgradnje novih stanova na prostoru koji su predviđeni prostornim planovima. ■

Licenciran­a agentica za nekretnine Josipa Serdarušić na skupu je rekla kako smatra da stambena politika neće puno pomoći, jer je problem puno dublji, a i zbog turizma smo dosta ograničeni. Rekla je da je, s obzirom na potražnju za stanovima koja je nekoliko desetaka puta veća od ponude dugoročnog najma, teško pretpostav­iti koliko bi stanova bilo dovoljno da bi zadovoljil­o tržište.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia