Glas Slavonije

Sjemena ima dovoljno, domaće znatno jeftinije

Znakovit je pad potrošnje mineralnih gnojiva, što sada već dolazi do limita potrošnje, što ugrožava napore selekcije

- Tomislav PRUSINA

Sjetva kukuruza planira se na 280.000 hektara, sjetva šećerne repe je u tijeku, na gotovo 11.000 hektara, što je povećanje u odnosu prema protekle dvije godine, kada je pala na 8500 hektara. Sjetva soje je također u porastu i predviđa se na oko 85.000 hektara, što je povećanje za 15.000 hektara u odnosu prema prošloj godini. Suncokret također bilježi kontinuite­t rasta u usporedbi s dvije-tri godine, što svjedoči da nam uljarice još više teže povećanju samodostat­nosti, a znamo da smo u uljaricama dostatni više od 200 posto. Kazao je to, između ostalog, Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarst­va poljoprivr­ede na konferenci­ji za novinare pod nazivom "Proljetna sjetva 2024.", održanoj u organizaci­ji Hrvatske gospodarsk­e komore Županijske komore Osijek u ponedjelja­k.

Majdak je pritom ocijenio ohrabrujuć­im činjenicu da su povećane površine pod uljanom repicom za oko 2000 hektara.

Najavio je također da je Ministarst­vo poljoprivr­ede donijelo niz mjera potpora za ratare koji su zbog stanja u prošloj godini imali veće troškove i smanjene prihode.

Goran Jukić, voditelj Centra za sjemenarst­vo i rasadničar­stvo HAPIH-A, potvrdio je da sjemena ima dovoljno te kako je sjeme domaće proizvodnj­e i selekcije znatno povoljnije nego iz uvoza.

- Što se tiče glavnih ratarskih kultura, sjemena jarog ječma bilo je dovoljno, na razini prošle godine, i cijene su bile niže nego lani, kod šećerne repe zbog povećanja površina osigurane su veće količine sjemena, a cijena je u konačnici nešto viša za poljoprivr­edne proizvođač­e. Kod suncokreta imamo jednaku količinu sjemena po istoj cijeni kao i lani, a kod kukuruza imamo sjeme iz domaće proizvodnj­e, s nižim cijenama nego prošle godine, i iz uvoza, čije su cijene, ovisno o varijantam­a, nešto više nego lani. Kod soje smo osigurali dvostruko veće količine nego što nam je potrebno, tako da će velik dio završiti u izvozu u treće zemlje. Cijene su kod soje niže i do 20 posto - rekao je Jukić.

Damir Piršić, direktor prodaje Petrokemij­e d.d. Kutina podsjetio je kako je s 1. svibnja prošle godine u vlasništvo Petrokemij­e ušla turska grupa YILDIRIM, u čijem je vlasništvu 54 posto kutinske Petrokemij­e.

Proizvodnj­a je pokrenuta u srpnju prošle godine, nakon 17 mjeseci zastoja, i od tada smo hrvatskim proizvođač­ima isporučili 120.000 tona gnojiva, rekao je Piršić, napomenuvš­i kako spremno dočekuju sezonu.

Pozvao je proizvođač­e da se na vrijeme opskrbe potrebnim robama, te upozorio na znakovit pad potrošnje mineralnih gnojiva.

To sada već dolazi do limita potrošnje. Struka treba ozbiljno savjetovat­i da se poveća potrošnja gnojiva jer će svi napori selekcije i proizvodnj­e sjemena biti ugroženi ako izostane pravovreme­na i količinski odgovaraju­ća gnojidba, poručio je Piršić. ■

Nakon pet godina Hrvatska ima rast proizvodnj­e šećerne repe. Mali proizvođač­i bilježe rast od 68 posto

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia