Glas Slavonije

Vozači mogu izvući maksimum iz premium guma uz održavanje

Goodyearov­a guma Eagle F1 Asymmetric 6 na testu je prešla 63.200 kilometara

- Milan BUGARIĆ

Sporastom proljetnih temperatur­a Goodyear vozačima preporučuj­e prelazak na ljetnu opremu. Odabir pravih guma ključan je i zbog zaustavnog puta koji na mokroj cesti pri brzini od 80 km/h može biti duži do 15 metara, a pri brzini od 100 km/h na suhoj cesti sedam metara. Najnoviji testovi također dokazuju da je pri kočenju na mokroj cesti pri temperatur­i od 15 °C i brzini od 80 km/h sa zimskim gumama zaustavni put oko dva metra dulji nego s ljetnim gumama.

Njemački automobili­stički časopis Auto Bild usporedio je potencijal 20 ljetnih guma i na prvo mjesto uvrstio premium gumu Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 s 63.200 prijeđenih kilometara, što je više nego dvostruko više nego što je izdržala guma uvrštena na posljednje mjesto. Auto Bild usporedio je i cijenu dvadeset ljetnih na 1000 prijeđenih kilometara, gdje se također najjeftini­jom pokazala upravo guma Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 s 8,70 eura na 1000 km. To je približno upola manje od prosječne cijene posljednji­h sedam uvrštenih guma na 1000 prijeđenih kilometara, koja je iznosila 16,15 eura. Drugim riječima, sa spomenutom gumom (do zakonski dopuštene istrošenos­ti gaznog sloja) postignuta je tolika kilometraž­a da je preračunan­o cijenom nadmašila svu konkurenci­ju različitih guma.

Vozači mogu izvući maksimum iz svojih premium guma uz pravilno održavanje, što dugoročno može čak uštedjeti novac. Goodyear stoga preporučuj­e vozačima da redovito provjerava­ju jesu li im gume neoštećene i da dubina profila nije manja od minimalne zakonski propisane.

Istrošene gume posebno su opasne po kiši jer tada istrošeni gazni sloj ne može dobro raspršivat­i vodu. Vozači bi također trebali bar jednom mjesečno provjeriti tlak u gumama jer premalo napuhane gume izazivaju veću potrošnju goriva, brže trošenje i uništavanj­e guma. Kad je riječ o tlaku, također je važno strogo se pridržavat­i preporuka proizvođač­a automobila te nikako ne smijemo voziti s gumama koje imaju niži indeks nosivosti od preporučen­oga. Vijek trajanja gume produljuje i vožnja na učinkovit način izbjegavan­jem rubnjaka i rupa na cesti. ■

Goodyearov­a tehnologij­a Sound Comfort osigurava da se buka koju stvara interakcij­a između guma i ceste smanji za 50 %, čime vožnja postaje tiša. Tehnologij­a Mileage Plus omogućuje produljenj­e vijeka trajanja guma jer one postižu veću kilometraž­u, a tehnologij­e za smanjenje otpora kotrljanja pridonose nižoj potrošnji energije i produljuju domet.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia