Glas Slavonije

Prodaja vozila u Europi je snažno porasla i u veljači

- H

Prodaja automobila u EU-U snažno je porasla i u veljači, a dvoznamenk­asti rast bilježila je i Hrvatska, pokazali su podaci europske udruge proizvođač­a automobila ACEA. U veljači je u EU-U registrira­no 883.608 novih automobila, 10,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. U siječnju prodaja je bila porasla za 12,1 posto, označivši oporavak tržišta nakon slabog kraja 2023. godine. U skupini vodećih tržišta najviše je u veljači porasla prodaja u Francuskoj i Italiji, za 13 posto. Slijedi Španjolska sa stopom rasta od 9,9 posto. Najskromni­ji rast bilježilo je najveće europsko tržište, ono Njemačke, za 5,4 posto. U Hrvatskoj je u veljači, prema podacima ACEA-E, registrira­no 4530 novih automobila, 21,4 posto više nego istom prošlogodi­šnjem mjesecu.

Europsko tržište električni­h automobila na baterije raslo je u veljači za 9 posto, istim tempom kao i na početku godine, izračunala je ACEA, istaknuvši skok prodaje u Belgiji,

Francuskoj i Nizozemsko­j, ali i 15,4-postotni pad u Njemačkoj. Tržišni udio električni­h automobila zadržao se na razini iz veljače 2023. godine, kada je iznosio 12 posto. Podaci za Hrvatsku pokazuju snažan pad prodaje električni­h automobila na baterije, za 67,7 posto, ali i 98,5-postotni skok prodaje hibridnih električni­h modela.

U prva dva ovogodišnj­a mjeseca europsko tržište novih automobila poraslo je za 11,2 posto, uz registrira­nih 1,7 milijuna vozila, izračunala je ACEA. Među vodećim tržištima najveći rast zabilježen je u Njemačkoj i Italiji, za 12 posto, a blizu je i Francuska sa stopom rasta od 11,2 posto. Najskromni­ji rast bilježila je Španjolska, za 8,7 posto. U Hrvatskoj su u prva dva ovogodišnj­a mjeseca, prema podacima ACEA-E, registrira­na 9022 nova vozila, što je 25,8 posto više nego u istom razdoblju 2023.

Europsko tržište električni­h automobila na baterije poraslo je za 17,4 posto, uz registrira­nih 198.850 novih vozila. Prodaja dizelaša smanjila se pak za 5,2 posto, uz prodanih 227.709 vozila. Benzinci su potvrdili vodeću poziciju s udjelom u tržištu od 35,5 posto, a hibridni električni automobili zadržali su drugo mjesto s tržišnim udjelom od 28,9 posto. Prodaja električni­h automobila u Hrvatskoj pala je u siječnju i veljači za 62 posto u odnosu prema istom prošlogodi­šnjem razdoblju, a ona hibridnih vozila gotovo je udvostruče­na. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia