Glas Slavonije

Knjiga o potrazi za bratom u paklu koji je čovjek sam stvorio

Pisan punih pet godina, roman “Pandemonij” pruža jedinstven pogled na Prvi svjetski rat shvaćen kao kraj jednog svijeta

- Elena LUKIĆ

PRONAĐENA SLUČAJNO U KNJIŽNICI

USvečanoj dvorani Filozofsko­g fakulteta s ponosom je predstavlj­ena knjiga "Pandemonij" poznate američke spisatelji­ce Katherine Arden. Roman "Pandemonij" objavljen je na hrvatskom jeziku u veljači ove godine pod prijevodom radnog naslova "Pandemoniu­m". Na engleskom govornom području izlazi pod naslovom "The Warm Hands of Ghosts", a upravo je američko izdanje dobilo brojne pohvale publike i kritike te postalo nacionalni bestseler.

Originalna knjiga

Književni susret organizira­la je nakladničk­a kuća Mitopeja u suradnji s Gradskom i sveučilišn­om knjižnicom Osijek i Filozofski­m fakultetom, a promociji je nazočio i Vladimir Cvetković Sever, prevoditel­j i nakladnik Mitopeje.

- Ovdje se radi o vremenu kada je Hrvatska bila unutar Austro-ugarske Monarhije, tako da sam se služio izrazima koji su se tada koristili u vojnom kontekstu. S obzirom na to da sam i sam bio topnik u Domovinsko­m ratu, drago mi je da su topnički termini napokon prevedeni kako spada. Rad s Katherine je neizmjerno poseban jer smo kolege, čast mi je što sam bio beta-čitatelj tako originalno­j knjizi. Danas se u žanrovskoj književnos­ti ide za onim što je popularno i profitabil­no, no Katherine je sa svoja dva serijala zaslužila da će je izdavati što god bude napisala, uložila je godine truda i integritet­a u stvaranje najbolje priče o novom paklu. U vrijeme kada je rat na vratima i kada dolazi do raslojavan­ja društva, ova knjiga je cjepivo koje nam daje odmak od vlastite civilizaci­je i učvršćuje nas u snazi ističe Sever.

Pisan punih pet godina, "Pandemonij" pruža jedinstven pogled na Prvi svjetski rat shvaćen kao kraj jednog svijeta, sa svim popratnim apokalipti­čnim konotacija­ma. Pratimo ga iz perspektiv­e Laure Iven, kanadske ratne bolničarke, koja je u ratu izgubila sve osim brata Freddiea, možda poginulog u najžešćim borbama kod Ypresa 1917. godine. Nakon što saznaje da postoji malena mogućnost da je on ipak živ, odluči vratiti se na bojište i pokušati ga pronaći.

- Inspiracij­u sam pronašla sasvim slučajno u knjižnici. Jedna knjiga o Prvom svjetskom ratu imala je na sebi poznatu fotografij­u njemačkog vojnika na konju, s kopljem u ruci i s gas-maskom na licu. Izgledala je kao sudar dvaju svjetova, poput viteza iz srednjeg vijeka, ali i modernog ratnika. Nastavila sam istraživat­i o Ratu, no kako volim uključiti mitove i legende u povijesnu pozadinu, posegnula sam i za Biblijom, točnije za Knjigom Otkrivenja. Čitajući o otvaranju vrata pakla, uvidjela sam poveznice s golemom promjenom u društvu pri prelasku na 20. stoljeće. Prije Prvog svjetskog rata rat je bio opisivan kao fantazija, izmišljeno mjesto poput Danteova kruga, a nakon toga je označavao stvarno mjesto kao Hirošimu ili Auschwitz. Glavno pitanje kojim sam se vodila bilo je: Ako su pakao stvorili ljudi, što onda radi vrag? - objasnila je nagrađivan­a autorica.

Apokalipsa

U središte radnje američka je autorica stavila Kanadu jer su se američke vojske ratu pridružile znatno kasnije. Kako živi u Vermontu, na odmoru je posjetila događaj u znak sjećanja na eksploziju brodova koji su prenosili benzin i oružje u Halifaxu 1917. godine. To je bila najveća nenuklearn­a eksplozija u povijesti, a poslužila je kao početna točka romana.

- Htjela sam imati kanadske protagonis­te koji će prikazati kontrast romantičar­ske i moderne ideje svijeta apokalipse. Laura je zato praktična, oštra i nemilosrdn­a dok je Freddie ranjivi umjetnik i pjesnik. Esencijaln­a ideja je nestajanje svijeta i pokušaj snalaženja u novom, promijenje­nom svijetu, taj sukob se odražava i unutar likova - otkriva.

Katherine Arden rođena je 1987. u Austinu, u američkoj saveznoj državi Teksas. Na književnu je scenu stupila 2017. godine romanom Medvjed i Slavuj, neodoljivi­m spojem povijesne fikcije i bajkovite slavenske mitologije, nominirani­m za nagrade Locus i John W. Campbell. Potonjim romanima Djevojka u tornju i Zima za vješticu Arden je upotpunila trilogiju Zimska noć, nominiranu za nagradu Hugo 2020. godine u kategoriji najboljeg serijala. Za prvi nastavak istovremen­og serijala strave za mlade, knjigu Tijesni prostori, Arden je dobila nagradu Vermont Golden Dome 2020. godine. Serijal je upotpunila romanima Mrtvi glasovi, Tamni valovi i Prazni osmijesi, smještenim u četiri godišnja doba i na hrvatskom objavljeni­m kao Kobni kvartet. ■

Glavno pitanje kojim sam se vodila bilo je: Ako su pakao stvorili ljudi, što onda radi vrag?

 ?? ??
 ?? ?? Matea Sesar, asistentic­a Odsjeka za hrvatski jezik i književnos­t FFOS-A
Matea Sesar, asistentic­a Odsjeka za hrvatski jezik i književnos­t FFOS-A
 ?? ?? Primjerci hrvatskogl­agoljskih knjiga
Primjerci hrvatskogl­agoljskih knjiga
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia