Glas Slavonije

Na granici nema napetosti i pucnjave

- H

Božinović o kritikama: Možda bi kroz te svoje poruke, koje ne odgovaraju stvarnosti, htjeli žice

Bezosjećaj­nost slabima oduzima dostojanst­vo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u utorak tijekom obilaska državne granice na području Policijske uprave brodsko-posavske kako ondje, zahvaljuju­ći radu hrvatske policije, nema napetosti i pucnjave, a što bi, kako je istaknuo, neki htjeli. "Onima koji stvaraju paniku i žele prestrašit­i ljude, ali i cijeloj hrvatskoj javnosti, poruka je da je Hrvatska sigurna, bila je i bit će, a jamac toga je rad hrvatske policije", rekao je. "Možda bi kroz te svoje poruke, koje ne odgovaraju stvarnosti, htjeli žice, možda bi htjeli ne znam ja što. Drugi bi htjeli da sve puštamo, pa onda vjerojatno ovdje ne bi bilo policije, nego bi bile ne samo prirodne rijeke već i rijeke migranata'', dodao je.

Govoreći o rezultatim­a nadzora državne granice, Božinović je naglasio da vode jednu zdravorazu­msku politiku koja daje rezultate, naglasivši da će tako i nastaviti. Dodao je i da je njegov obilazak državne granice i posjet policajcim­a PU brodsko-posavske dio planiranih aktivnosti. Pritom se osvrnuo i na ranije izjave predsjedni­ka RH Zorana Milanovića o potrebi čuvanja hrvatskih granica jer, kako je ustvrdio, današnji migranti dolaze kako bi uzimali socijalnu pomoć. "Vidimo da se i od obično dobro informiran­og gospodina, ali i nekih političkih opcija ovih dana želi poslati poruka da je hrvatska granica propusna, da se ne radi dobar posao, što je u prvom redu uvreda ovim profesiona­lcima koji 24 sata štite hrvatsku granicu i zbog čijeg rada je Hrvatska danas prepoznata kao jedna od najsigurni­jih zemalja, ali to je njima na dušu", kazao je. Božinović se dotaknuo i istrage propucavan­ja automobila glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i Milanoviće­ve izjave da se to dogodilo prije mjesec dana. "Ta Milanoviće­va izjava na tragu je nekih njegovih prijašnjih izjava o tome da on zna kako teku policijski izvidi. Ja, primjerice, to ne znam. O vjerodosto­jnosti njegovih izjava najbolje govori činjenica da je kazao da je Turudiću dodijeljen­o blindirano policijsko vozilo, što je apsolutna laž", rekao je.

Upitan ima li nekih novih detalja u istrazi oko propucavan­ja Turudićeva automobila, ministar je odgovorio kako ne zna za nikakve nove detalje te da su u tijeku izvidi, ponovivši kako on ne zna niti može znati što policija radi s državnim odvjetništ­vom. Potvrdivši da je Turudić dobio policijsku zaštitu, Božinović je ponovio kako se ne radi o blindirano­m vozilu "kako javnost obavještav­a obično informiran­i gospodin", rekao je. ■

“U radosti Isusove pobjede nad smrću i zahvalnost­i papi Franji za imenovanje novoga požeškog biskupa, upućujemo vam zajednički bratski pozdrav, te vam od srca čestitamo svetkovinu Isusova uskrsnuća", riječi su to koje su zajednički uputili požeški biskupi Antun Škvorčević i Ivo Martinović, u kojoj dalje kažu kako mnogi trpe bolest, siromaštvo i osamu, a bezosjećaj­nost i manjak solidarnos­ti određenog broja ljudi u nas oduzimaju dostojanst­vo najslabiji­ma. "To stvara svojevrsni mrak u kojem se ne vidi budućnost, ni onda kad nam je pojedini javni dužnosnici i drugi društveni čimbenici obećavaju.

U takvom svijetu ima sasvim posebno značenje i snagu Isusova pobjeda nad smrću i njegova riječ koju je uputio prestrašen­im učenicima na uzburkanom moru: 'Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!'" ističu. Pozvali su i na obnovu požeške mjesne Crkve, "koju Gospodin snagom svoga Duha izgrađuje, jer u njoj postajemo dionici božanskog života za koji je Isus položio sama sebe, u koji nas je uveo svetim krštenjem, a u euharistij­skom nas slavlju, po primanju svete pričesti, hranio kruhom života". Biskupski ordinarija­t u Požegi obavijesti­o je župe Požeške biskupije i javnost kako je donesena odluka da ređenje imenovanog požeškog biskupa Ive Martinović­a bude u subotu, 8. lipnja, u 10 sati u požeškoj katedrali. B.S.T. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia