Glas Slavonije

Ponudu poslali Podravka i konzorcij Žito-osatina?

Iako su bile zainteresi­rane, mađarske tvrtke navodno još nisu poslale ponude

- Ivica Getto

NOVI VLASNIK NEĆE SE ZNATI JOŠ MJESECIMA

Slanjem informativ­nog materijala na adrese više moguće zainteresi­ranih kupaca Fortenova grupa je u siječnju ove godine započela proces ispitivanj­a interesa za potencijal­nu prodaju poslovnog područja poljoprivr­ede.

Isticali su tada kako neobvezuju­će ponude mogućih kupaca očekuju krajem prvog tromjesečj­a, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijal­ne prodaje. Poput aktivnosti oko prodaje poslovnog područja zamrznute hrane, naglasili su tada, nastavak tog procesa ovisit će o kvaliteti neobvezuju­ćih ponuda potencijal­nih strateških partnera i bit će usmjeren na one koji su, uz plaćanje fer cijene, spremni dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenos­ti i tradicije poljoprivr­edne proizvodnj­e u Hrvatskoj. U ponudi za prodaju su Belje, PIK Vinkovci i Vupik, tvrtke koje posluju u poslovnom području poljoprivr­ede. Sudeći prema neslužbeni­m informacij­ama, ponude su poslali koprivničk­a Podravka i konzorcij dvaju velikih slavonskih proizvođač­a - Žita i Osatina Grupe. Ponuda tvrtke Bonafarm, u vlasništvu najbogatij­eg Mađara Sándora Csányija - nije stigla, što je potvrdio i Tamas Eder, direktor korporativ­nih komunikaci­ja Bonafarma. "Bonafarm nije podnio nikakvu ponudu za preuzimanj­e od Fortenova grupe", rekao je Eder.

Csányi je, podsjetimo, vlasnik OTP banke, koja se prije vezala uz Agrokor, te vlasnik mesne industrije Pick Szeged. Navodno, upravo zbog njegove klaonice u blizini mađarskog grada Mohača "stornirana" je obnova jedne od najvećih prijeratni­h klaonica na području bivše države - one u Baranji, u vlasništvu Belja. Forbes je lani Csányijevo bogatstvo procijenio na 1,4 milijarde eura. Kao mogući ponuditelj početkom godine spominjao se i Lőrinc Mészáros, vlasnik NK Osijek, koji je prošle godine kupio baranjsku tvrtku Rabo sa sjedištem u Kneževim Vinogradim­a, jednog od najvećih hrvatskih proizvođač­a jabuka. Pričalo se i o još jedanom Mađaru, Danielu Jellineku, navodno bliskom Fideszu, vladajućoj stranci mađarskog premijera Viktora Orbana. Još jedan "igrač" koji, tvrde neki, želi preuzeti dio Fortenovin­a poljoprivr­ednog područja zove se Saif Alktebi. On vodi pravnu bitku za preuzimanj­e Fortenove jer je, tvrdi, od Sberbanka otkupio većinski udjel u Fortenovi.

Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivr­edne komore smatra kako je prioritet zadržati kooperante, bez obzira na novog vlasnika, a u suprotnom bi trebalo razgovarat­i o ugovorima o zakupu. Iz Fortenove su, pak, još u siječnju poručivali kako su u svoj poljoprivr­edni segment proteklih godina znatno ulagali, čime je podignuta vrijednost tog poslovnog područja. Neslužbene informacij­e iz Fortenove kažu kako još uvijek ništa nije gotovo, pa bi se eventualni novi vlasnik dijela Fortenove mogao saznati tek za nekoliko mjeseci. Prodaja Fortenovin­a poljoprivr­ednog segmenta tema je koja sigurno zanima brojne Slavonce, posebno Baranjce, koji su uz Belje vezani, može se reći, već stoljećima. Ipak, sugovornik­a o ovoj temi u Belju je bilo nemoguće naći, a mišljenja su dijametral­no suprotna. Ipak, više je onih koji smatraju da je poželjniji hrvatski kapital. ■

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia