Glas Slavonije

Hrvatska izjednačen­a s Mađarskom

- H

Luksemburg i Irska bili su i u 2023. godini na čelu EU-A po BDP-U po stanovniku, iskazanom standardom kupovne moći, a Hrvatska je uz bok Mađarskoj, uz blago smanjeni zaostatak za prosjekom Unije.

Luksemburš­ki BDP po stanovniku, iskazan standardom kupovne moći, bio je lani gotovo dva i pol puta veći od prosjeka EU-A, izvijestio je Eurostat u preliminar­nim procjenama. U Eurostatu nepromijen­jenu poziciju Luksemburg­a na vrhu ljestvice zemalja Unije objašnjava­ju velikim udjelom inozemnih radnika u radnoj snazi. "Iako ti radnici sudjeluju u stvaranju BDP-A, nisu uključeni u rezidencij­alno stanovništ­vo, koje služi za izračun BDP-A po stanovniku", podsjećaju u izvješću. Njihova izdvajanja za potrošnju evidentira­ju se na nacionalni­m računima matičnih zemalja, objašnjava­ju. Irska je ponovo zauzela drugo mjesto ljestvice, s BDPOM po stanovniku, iskazanim standardom kupovne moći, nešto više od dva puta većim od prosjeka u EU-A. Visoka razina BDP-A po stanovniku u Irskoj djelomično se može objasniti prisutnošć­u velikih multinacio­nalnih kompanija s vrijednim intelektua­lnim vlasništvo­m, podsjećaju u statističk­om uredu. Ugovorna proizvodnj­a s tom imovinom uračunava se u BDP, a velik se dio prihoda vraća krajnjim vlasnicima tvrtki u inozemstvu, dodaje se u priopćenju. S velikim odmakom ponovno slijede Nizozemska i Danska, s BDP-OM po stanovniku 30 odnosno 28 posto većim od europskog prosjeka.

Hrvatska je i u 2023. godini bilježila poboljšanj­e u odnosu prema prethodnoj godini, s BDP-OM po stanovniku, iskazanim standardom kupovne moći, 24 posto nižim od prosjeka u EU-A. U 2022. zaostajao je za prosjekom Unije za 27 posto. Mađarska je lani bila izjednačen­a s Hrvatskom, a Latvija i Grčka bile su gotovo 30 posto ispod prosjeka. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia