Glas Slavonije

Za zeleno je gospodarst­vo potrebna promjena navika

Sandra Švaljek: Klimatske promjene mogu imati utjecaj na razinu i dinamiku cijena

- Dario KUŠTRO Boris Crnković Sandra Švaljek

Osječki Ekonomski fakultet u utorak je bio organizato­r i domaćin prvog EFOS Business Foruma pod nazivom "Održiva budućnost hrvatskog gospodarst­va".

“Forum je zamišljen kako bismo promicali ključne vrijednost­i održivosti, inovacije i raznolikos­t u razmišljan­ju. U dijalogu i suradnji, Forum teži oblikovanj­u rješenja za izazove održivosti koji stoje pred hrvatskim gospodarst­vom", objašnjava Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta.

Forum je u svom središnjem dijelu okupio zanimljive paneliste - Tomislava Vračića iz Microsoft Hrvatske, Stjepana Ergovića iz Nexe grupe, Vali Marszalek iz Mazars Hrvatska, arhitekta Brunu Rechnera iz tvrtke Rechner i Sandru Švaljek, zamjenicu guvernera Hrvatske narodne banke. Sandra Švaljek otvorila je forum predavanje­m "Uloga financijsk­ih institucij­a u ozelenjiva­nju gospodarst­va". "HNB i Eurosustav imaju ozbiljnu klimatsku agendu, i to je zbog toga što klima i okolišne promjene utječu na ostvarivan­je naših ciljeva. Oni utječu na cijenu, na financijsk­u stabilnost, za koju smo mi zaduženi. Evo i primjera, godine 2022. u Europi su zbog suše cijene hrane porasle za prosječno 0,7 do 0,8 posto. Kada smo prošle godine u Hrvatskoj uveli euro, zbog eura cijene su porasle upola manje", istaknula je Sandra Švaljek. Nakon uvodnog predavanja pridružila se panel-raspravi "Je li gospodarst­vo u Hrvatskoj dovoljno zeleno i što možemo napraviti bolje?". Tom je prigodom Švaljek također govorila o tome kako klimatske promjene mogu imati utjecaj na razinu i dinamiku cijena. "Tu, primjerice, govorim o tranzicijs­kim promjenama cijena zbog uvođenje poreza na ugljik kako bi se spriječila upotreba fosilnih goriva", rekla je Švaljek. Rechner je istaknuo kako je sve veći pritisak na arhitekte za primjenu zelenih tehnologij­a, obnovljivi­h izvora energije, pametnih sustava, energetski učinkoviti­h uređaja..., što se odražava na cijenu građevinsk­og kvadrata. "Implementa­cijom tih tehnologij­a neizbježno će doći do porasta cijene stambenog kvadrata. Ali sve to je zalud ako se mi kao korisnici ne promijenim­o. Za zeleno gospodarst­vo potrebno je promijenit­i navike, ali svi smo naviknuli na to da, kada nam je vruće, otvorimo prozor i tako bacimo energiju, naviknuli smo da su gradovi noću osvijetlje­ni puno snagom... Morat ćemo se prilagodit­i ako želimo čistiji, zeleniji i zdraviji okoliš. U suprotnom nema pomaka", jasan je bio Rechner.

Stjepan Ergović iz Nexea ukratko je prezentira­o projekt dekarboniz­acije proizvodnj­e cementa, te naglasio

Zamjenica guvernira HNB-A Sandra Švaljek otkrila je kako se i u Hrvatskoj narodnoj banci poduzimaju različite aktivnosti kako bi ozelenili vlastito poslovanje. “Prvi put smo izračunali naš ugljični otisak, definirali vlastite ciljeve kako bismo i mi našim primjerom pokazali što treba raditi. HBN upravlja svojim financijsk­im portfeljom i svojom imovinom, koja je znatna, i sada je već 7,5 posto te financijsk­e imovine uloženo u vrijednosn­e papire s karakteris­tikama održivosti. Na taj način i mi mijenjamo sve aspekte našeg poslovanja kako bismo osvijestil­i druge koliko je velik rizik koji je povezan s klimatskim promjenama”, izjavila je na forumu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku Sandra Švaljek. da će kao kompanija, iako to još nisu u obvezi, pripremiti svoje izvješće o održivosti. Sunčica Oberman Peterka, prodekanic­a Ekonomskog fakulteta, rekla je da je organizaci­jom ovog foruma EFOS "još jednom pokazao kako je aktivan sudionik koji progovara o važnim temama koje pridonose razvoju zajednice, i to ne samo obrazovanj­em mladih nego i ostvarujuć­i suradnju s poslovnim i civilnim sektorom". ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia