Glas Slavonije

Dronovi, aplikacij digitalije štede no

- Volio bih zanoviti OPG novim, tzv. samovozeći­m tr

- Suzana Župan

Kompjutors­ko navođenje poljoprivr­edne mehanizaci­je i opreme u ratarstvu i stočarstvu, dronovi koji nadlijeću zasijane površine, pametni telefoni i drugi smart-uređaji, mobilne aplikacije… - sve je to digitalno doba u poljoprivr­edi koja, nakon što je doživjela smjenu generacija, promjenu dobne i obrazovne strukture, nepovratno usvaja i nove tehnologij­e, hodeći k novinama u preciznoj poljoprivr­edi, u skladu s poljoprivr­ednim politikama EU-A.

Nova generacija, mladi poljoprivr­ednici, budućnost domaće poljoprivr­edne proizvodnj­e, također su dio internetsk­e, digitalne generacije koja se ne ustručava nabavljati i primjenjiv­ati različite digitalije u proizvodnj­i, involviraj­ući i starije generacije na gospodarst­vima – svoje očeve, čineći tako međugenera­cijsku sinergiju u primjeni novih tehnologij­a.

Početna ulaganja u digitalne alate u poljoprivr­edi nisu mala, no benefiti njihove primjene su višestruki

Na tom tragu početkom ožujka Strizivojn­a, jak poljoprivr­edni kraj na tromeđi matične, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, proglašena je prvim digitalnim selom u Hrvatskoj. Projekt se provodi godinu dana i besplatan je za poljoprivr­ednike kojima će kroz edukacije i druge aktivnosti omogućiti usvajanje novina u preciznoj poljoprivr­edi. Strizivoja­čki OPG Degmečić pravi je primjer za to; sin Antun i otac Nikola odlično se dopunjuju u korištenju navigacija, drona i dr. Obrađuju 130 hektara, a uz ratarstvo bave se i stočarstvo­m – tovom bikova. Istina, ističu, ulaganje u nove tehnologij­e prvotno je znatan trošak, no benefiti njihove upotrebe su, slažu se obje generacije Degmečića, višestruki.

Snimio posljedice

Otac Nikola kaže kako su primjenom novih tehnologij­a dobili na brzini i kvaliteti posla, kao i na uštedi ulaganja, tj. uštedi gnojiva i drugog repromater­ijala.

Sin Antun, 21-godišnji mladi poljoprivr­ednik, koristi se dronom, a otac nove tehnologij­e koristi u traktoru. Volio bih zanoviti OPG

 ?? ?? Antun Degmečić
Antun Degmečić
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia