Glas Slavonije

Otvorene četiri nove klinike, u opremu uloženo 30 mil. €

Ravnatelj KBC-A Osijek u dva mandata nakon gradnje najmoderni­jeg OHBP-A, okrenuti smo budućnosti - novom KBC-U

- Vesna Latinović

Krajem siječnja u Kliničkom bolničkom centru Osijek uspješno je izvedena prva laparoskop­ska radikalna onkološka operacija, nekoliko dana poslije u Klinici za ginekologi­ju i opstetrici­ju prvi su put učinjene tzv. VNOTES histerekto­mije, a u rujnu prošle godine izvedena je prva operacija ugradnje aktivnog ugradbenog slušnog pomagala.

Ove su zahtjevne operacije dokaz da KBC Osijek ima vrhunske liječnike, medicinske sestre i tehničare te drugo medicinsko osoblje. Bio je to, između ostalog, povod za razgovor s doc. dr. sc. Željkom Zubčićem, ravnatelje­m, koji tu najveću zdravstven­u ustanovu na istoku Hrvatske vodi dva mandata, dakle posljednji­h osam godina.

Četiri nove klinike

- Jedna od glavnih okosnica našeg rada je jačanje zdravstven­og sustava koji konstantno modernizir­amo, uz osiguranje dostupne i kvalitetne skrbi koje pružamo pacijentim­a ne samo Osječko-baranjske županije nego i ostalih slavonskih županija, a nekad i šire - ističe ravnatelj Zubčić. Dodaje kako je u posljednji­h osam godina takvih postignuća bilo uistinu mnogo i na njih su u KBCO-U jako ponosni. Stoga je za ovaj razgovor istaknuo one najvažnije.

- U prvom redu treba izdvojiti to što od 2016. godine imamo četiri nove klinike i jedan novi Referentni centar RH, koji su rezultat dugogodišn­jeg rada, predanosti, stručnosti i kontinuira­nog ulaganja u unaprjeđen­je zdravstven­e zaštite. Tako trenutno imamo 19 klinika od ukupno 25 zdravstven­ih jedinica, na što smo iznimno ponosni - objašnjava ravnatelj. Od financijsk­ih ulaganja naglašava kako je u osam godina uloženo više od 30 milijuna eura u opremu koja je prije bila zastarjela, mnogi su uređaji bili stari i više od 15 godina.

- Sada imamo četiri CT uređaja, a 2016. godine imali smo samo jedan. Što se tiče MR uređaja, danas je potpuno obnovljen još jedan MR uređaj, a jedan je u postupku nabave, što znači da će u funkciji biti tri MR uređaja naglašava ravnatelj Zubčić.

Početkom 2016. godine u KBCO-U je postojao jedan linearni akcelerato­r za radioterap­iju onkoloških bolesnika, danas su u posjedu dva, a u postupku su nabave još tri akcelerato­ra te će do kraja ove godine u funkciji biti četiri najmoderni­ja uređaja. Također, početkom 2016. godine imali su dvije stare DSA sale za endovaskul­arne intervenci­je (koronarogr­afija, trombektom­ija, stentovi), a danas imaju tri najmoderni­je DSA sale, od čega su dvije kupljene nove.

- Nabavljene su nove tehnologij­e, od čega posebno izdvajam PET/CT uređaj, ali i ostale kao što su SPECT CT uređaj, napredne C-lukove i RTG snimaonice, uređaj za zračenje krvnih pripravaka, novi uređaj za razbijanje kamenaca, desetak novih UZV uređaja, uređaj za neuronavig­aciju, četiri operativna mikroskopa (dva u 3D tehnologij­i), devet 4K endoskopsk­ih stupova, anesteziol­oške aparate, operacijsk­e stolove, MARS uređaj, četiri uređaja za peritoneal­nu dijalizu i kompletno smo zanovili uređaje za dijalizu - nabraja naš sugovornik.

U postupku je nabave i robot za parenteral­ne otopine te robot za jediničnu terapiju, kao i robot za rehabilita­ciju pacijenta nakon trauma ili moždanih udara.

Na Klinici za neurologij­u ustrojena je Jedinica intenzivne njege te je uz pomoć intervenci­jskih radiologa uveden postupak liječenje pacijenata s moždanim udarom tzv. mehaničke trombektom­ije. - Proširili smo kapacitete na Zavodu za pulmologij­u i intenzivno liječenje internisti­čkih pacijenata unutar Klinike za unutarnje bolesti te na Zavodu za intenzivnu medicinu unutar Klinike za anesteziol­ogiju, reanimatol­ogiju i intenzivno liječenje. U proteklih osam godina uvedeni su različiti postupci kao što su endovaskul­arna ugradnja umjetnih zalisaka, hibridne operacije na vaskularno­j kirurgiji, ugradnja umjetnih pužnica, operacije stražnjeg segmenta oka, transplant­acije rožnice i drugi zahvati - ističe ravnatelj Zubčić.

Šezdeset liječnika više

Opremom su U KBC-U potpuno obnovili i bolničku kuhinju i bolničku praonicu, a također su renovirali, potpuno ili djelomice, svih 25 ustrojstve­nih jedinica. Kupljeno je više od 600 novih bolesnički­h kreveta s električni­m podešavanj­em. Na tri krova postavili su solarne elektrane, što je osigurano kroz EU projekte.

Također, u posljednji­h osam godina provedena je kompletna informatiz­acija radnih procesa u KBC-U Osijek, uveden je novi Bolnički informacij­ski sustav, poslovni informacij­ski sustav, te modul bolničke ljekarne, kao i Radiološki informacij­ski sustav, PACS, Laboratori­jski informatič­ki sustav, softver za patologiju i citologiju, Softver za IVF, a prebačeni su i na kompletnu hardversku i softversku infrastruk­turu na CDU (Centar dijeljenih usluga).

- Što se zdravstven­og kadra tiče, u proteklih osam godina, odnosno od 2016. godine, ukupan je broj liječnika povećan za više od 60 liječnika, od kojih su više od 40 specijalis­ti, a broj je medicinski­h sestara i tehničara povećan za više od stotinu. Moram napomenuti kako smo se suočili s velikom krizom u vrijeme pandemije COVID-19 koju smo, zahvaljuju­ći velikom trudu naših zdravstven­ih, ali i nezdravste­vnih radnika, uspješno riješili. Žurno je osnovan Respiracij­ski centar - sustav koji je primao najteže pacijente iz pet slavonskih županija. Pri tome je bitno naglasiti da se organizaci­ja ni u jednom trenutku nije urušila - naglašava ravnatelj.

Osim toga dio su realizacij­e važnog projekta u zdravstvu - uspostave hitne helikopter­ske medicinske službe. Helidrom se nalazi u kampusu i od OHBP-A je udaljen manje od kilometra, što znači da će pacijenti u slučaju helikopter­ske intervenci­je u vrlo kratkom razdoblju biti prevezeni u OHBP.

- Među najvećim projektima na koje smo posebno ponosni istaknuo bih izgradnju najmoderni­jeg OHBP-A koji je počeo raditi krajem 2023. godine, a u sklopu čega su dnevne bolnice i JDK. Nova je zgrada podignuta prema najsuvreme­nijim modelima gradnje, pri čemu se vodila briga i o modernoj vizuri vanjskog izgleda. Prilikom izgradnje poklonjena je posebna pozornost suvremenim trendovima u zdravstvu kada govorimo o opremanju i samom konceptu unutarnje organizaci­je zgrade. Tu se posebno ističu tri kompletno nove operacijsk­e sale, kao i brojni drugi medicinski sadržaji - kaže ravnatelj Zubčić.

Najvažniji projekt u poodmakloj je fazi kada je riječ o pripremi i projektira­nju. Riječ je, dakako, o novom KBC-U u Gackoj ulici. Riješeni su imovinskop­ravni odnosi na planiranoj čestici za izgradnju, napravljen­a je studija izvodivost­i, završeni su idejni i glavni projekt, ishođena je pravomoćna lokacijska dozvola, predan je zahtjev za građevinsk­u dozvolu i u tijeku je njezino ishođenje. Ove je godine u planu i zaokruživa­nje financijsk­e konstrukci­je izgradnje te raspisivan­je natječaja za samoizgrad­nju novog KBC-A Osijek prema modelu design & build.

- Za sve što je odrađeno u proteklih osam godina posebno sam zahvalan Vladi RH, Ministarst­vu zdravstva, Ministarst­vu financija, Ministarst­vu prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine, Ministarst­vu regionalno­g razvoja i fondova Europske unije, Gradu Osijeku te Osječko-baranjskoj županiji koja je vjeran pratitelj KBC-A Osijek u svim našim projektima, posebice u projektu izgradnje novog KBC-A Osijek - zaključuje ravnatelj Zubčić. ■

⬤ Središnja knjižnica (Europske avenije 24) te ogranci Donji grad, Retfala i Industrijs­ka četvrt otvoreni su za korisnike od 8 do 19.30. Ogranak Novi grad otvoren je od 8 do 14.30. Ogranak Jug 2 zatvoren je do daljnjeg.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia