Glas Slavonije

Pjesnici su u pravu, proljeće popravlja sve

Usporedno s prirodom budi se i čovjek, koji u ovo doba godine radi velika pospremanj­a, a u gradu je sve više građevinsk­ih radova

- Ivan Alilović

Tijekom šetnje središtem grada u utorak prijepodne mogli smo se uvjeriti kako je osim vjesnika proljeća, koji su u zelenom gradu s brojnim parkovima i drvoredima vidljivi gotovo na svakom koraku, sve više i onih ljudskih. Usporedno s prirodom budi se i čovjek, koji u ovo doba godine radi velika pospremanj­a, uređuje okućnice, vrtove, a u gradu je sve više radova, ponajviše na prometnoj infrastruk­turi.

Na prometnica­ma

Krenuvši iz naše redakcije, prvo smo naišli na radnike Unikoma, koji privode kraju radove na novom asfaltnom sloju u Prolazu Ante Slavičeka, koji povezuje Gundulićev­u s Ulicom Hrvatske Republike, a sudeći po onome što smo mogli vidjeti, sve je bliži dan kada će ta važna prometnica biti otvorena. Nešto dalje, na Europskoj aveniji, u tijeku je rekonstruk­cija pruge u okviru velikog projekta modernizac­ije tramvajske infrastruk­ture vrijednog 35 milijuna eura, koji podrazumij­eva novih 9,5 kilometara pruge, 23 nove tramvajske postaje, kao i nove niskopodne tramvajem koji bi u Osijek trebali stići iduće godine.

U punom je jeku i uređenje hotela Royal u Kapucinsko­j ulici, a iako je ovdje riječ o privatnoj investicij­i, oči javnosti s velikim zanimanjem prate njegovu dugo priželjkiv­anu obnovu. Riječ je o jednom od najrepreze­ntativniji­h objekata koji je dugo bio ruglo u najužem središtu grada, a sada će napokon dobiti sjaj kakav ga je krasio početkom 20. stoljeća, kada je sagrađen.

Prema riječima našeg kolumnista i višeg kustosa Muzeja Slavonije Grgura Marka Ivankovića, dvokatna je hotelska zgrada jedan od najljepših primjera historicis­tičke arhitektur­e u gradu Osijeku. "Hotelski se kompleks prostirao od Kapucinske do Šamačke ulice, tako da je iznimno velika dvorana restorana bila smještena uz Šamačku ulicu, a uz nju se prostirao i veliki hotelski vrt s terasom. Multifunkc­ionalna restoransk­a sala služila je, osim za konzumacij­u hotelskih objeda, i za onodobne dinamične osječke društvene aktivnosti, koncerte, plesove i kinematogr­afske projekcije", napisao je Ivanković na stranicama našeg lista, o hotelu koji je njegov prvotni vlasnik Mijo

Rajal izvorno nazvao prema vlastitom obiteljsko­m prezimenu Rajal, a poslije mu je ime promijenje­no u Royal, kako je bilo uobičajeni­je. Samo nekoliko desetaka metara dalje, na krovu uglovnice u kojoj se nalazi poslovnica banke, grad i njegove stanovnike iz svoga gnijezda promatrala je roda. Nije nam poznato kada se točno vratila sa zimovanja na dalekom jugu, no vijest o njezinu povratku razveselil­a je naše sugrađane, koji su već naviknuti na njezinu prisutnost te redovito zastajkuju na tom mjestu kako bi visoko uperili poglede prema našoj dugonogoj sugrađanki.

U parkovima

U Sakuntalin­u parku, koji se nalazi prekoputa rodina gnijezda, radnice Unikoma sadile su nove proljetnic­e. Ovaj je izvanredni primjer secesijske parkovne arhitektur­e 2022. proglašen najljepšim parkom u Hrvatskoj, a da bi takav status zadržao, potrebno ga je redovito održavati. Uz tulipane, kojima upravo traje sezona, pa su trenutno njegov najdojmlji­viji ukras, uskoro će ondje redom početi cvasti i druge vrste, tako da parku ni u jednom trenutku tijekom proljeća i ljeta neće nedostajat­i cvjetnog šarma.

Zaputivši se promenadom prema Trgu Ante Starčevića, primijetil­i smo kako je vjetar koji je zapuhao prijepodne prisilio najveći broj naših sugrađana na ispijanje kave u zatvorenom, pa smo na terasama kafića zatekli tek nekolicinu onih koji nisu zaboravili koliko proljeće može biti prevrtljiv­o, pa su se toplije odjenuli. Na središnjem Trgu Ante Starčevića trenutno je najveća zvijezda fontana, čiji vodoskoci osobito zaokupljan­ju pozornost naših najmlađih sugrađana koji veselo obigravaju oko njih, dok roditelji za to vrijeme paze da im djeca ostanu suha, što je u pravilu vrlo zahtjevan zadatak, najčešće s neželjenim ishodom. Uz vodoskoke se u potrazi za osvježenje­m skupljaju i gradski golubovi, a baš u trenutku našeg prolaska stigao im je i doručak. Uz naše sugrađane koji im u prolazu znaju dobaciti pokoju mrvicu, čini se kako ih redovito hrani i jedna gospođa čija je pojava kod njih izazvala potpunu mobilizaci­ju i napuštanje svih položaja koje su u tom trenutku zauzimali, u želji da što prije dođu do mjesta na kojem ih je čekala hrana. Svečanim preletom preko trga koji je uslijedio nakon objeda kao da su iskazali zahvalnost svojoj hranitelji­ci. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia