Glas Slavonije

Kamioni DVD-A iz Antunovca i Ivanovca opet su popunjeni

- Darko PEJIĆ Davor Tubanjski načelnik Općine Antunovac

Za antunovačk­e i ivanovačke dobrovoljn­e vatrogasce moglo bi se reći da su prošli sito i rešeto, i to "od trave do Drave" - mislimo tu na njihove početke od povratka u ratom razorena mjesta općine Antunovac, kada su na požare na oranicama išli samo svojim osobnim automobili­ma kroz minska polja, do dana posljednje velike katastrofe i požara u tvrtki Drava Internatio­nal, gdje su među prvima došle ekipe DVD-A Ivanovac i DVD-A Antunovac. Preživjeli su pravo vatreno krštenje na, procjenjuj­u, 800 °C, što neki ne dožive za cijelog vatrogasno­g staža, ali im nije preživjela oprema na požaru na "Dravi", pa im je stoga Općina Antunovac donirala sve što im je uništeno i oštećeno tijekom intervenci­je.

Mihael Prikratić, zapovjedni­k VZO-A Antunovac, kaže da su jako zadovoljni jer opet imaju potrebnu opremu kojom mogu adekvatno odgovoriti u slučajevim­a vatrogasni­h ugroza u svojim naseljima. - Sudjeloval­i smo u velikoj akciji spašavanja u Osijeku, gdje nam je mnogo opreme uništeno i izgubljeno. Evo, ja sam se vratio u bazu s praznim kamionom - poslije intervenci­je nisam imao ni jedno crijevo u kamionu, sve je izgorjelo i ostalo u plastici, tako da smo kamione punili rezervom koju smo imali u DVD-U. Zadovoljni smo što je Općina Antunovac prepoznala situaciju i naše potrebe, pa smo u dogovoru s načelnikom Davorom Tubanjskim i pročelniko­m Antom Modrićem upravo dobili 20 novih cijevi, pet interventn­ih odijela, nove dijelove, rukavice… Sve što je izgoreno i oštećeno dobili smo novo - navodi Prikratić, koji je zadovoljan ne samo novom opemom nego i zdravstven­im rezultatim­a dobivenim nakon pregleda poslije intervenci­je.

- Sa zdravljem smo dobro, bili smo na pregledu koji je organizira­la Osječko-branjska županija. Trenutno se ne vide oštećenja, preporučen­o nam je da

Kupili smo sve što su vatrogasci tražili i što im je nedostajal­o nakon povratka s intervenci­je u velikoj katastrofi. Vatrogasna zajednica imat će i nadalje našu punu potporu. poslije ponovimo preglede. Bili smo zaštićeni koliko smo mogli biti, vratili smo se garavi i živi - komentira Prikratić. Mještani mogu mirno spavati s ovako sposobnim vatrogasci­ma koji su prošli veliko iskustvo. Pokazali su da mogu odgovoriti na velike izazove. - Jesmo dobrovoljc­i, ali ljudi koji su prošli 30 godina vatrogasno­g iskustva nisi vidjeli takav razmjer požara. Možemo stati rame uz rame s profesiona­lcima - tvrdi zapovjedni­k.

- Nama oprema nije vječna, mora se obnavljati. Lani smo imali 16 požara i puno tehničkih intervenci­ja. Non-stop djelujemo, svake se godine pojavljuje neki novi požari i nove situacije. Kada smo počeli kao vatrogasci, bio je problem požar trave, a s time i minska polja. Bio sam u ratu i znao sam gdje su, pa kada je vatrogasna profesiona­lna postrojba dolazila, čekali su mene da bi sigurno prišli. Ovo s 'Dravom' veliko je iskustvo - prisjetio se predsjedni­k VZO-A i zapovjedni­k DVD-A Antunovac Mladen Modrić. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia