Glas Slavonije

Počinje rekonstruk­cija 20 km ceste Podravska Moslavina - Sveti Đurađ

Planirana je i izgradnja biciklisti­čkih i pješačkih staza, kolnih ulaza, parkirališ­ta, ugibališta, rasvjete, sustava odvodnje...

- Darko PEJIĆ

Usjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku u utorak je potpisan ugovor za rekonstruk­ciju 20 kilometara državne ceste D34 od Podravske Moslavine do Svetog Đurđa, jedne od najugrožen­ijih dionica Podravske magistrale, vrijedan 27 milijuna eura. Radovi će početi u travnju i trajati 24 mjeseca. Investitor su Hrvatske ceste, a izvođač Gravia Osijek.

Ugovor su potpisali predsjedni­k Uprave HC-A Josip Škorić i direktor Gravije Tomislav Ravlić, u nazočnoti potpredsje­dnika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića, župana Mate Lukića, saborskih zastupnika Nataše Tramišak, Gorana Ivanovića, Marina Mandarića i Stipana Šašlina, dožupana Josipa Miletića, predsjedni­k Gradskog vijeća Osijeka Tihomira Florijanči­ća te čelnika jedinica lokalne samouprave kroz koje se proteže cesta - gradonačel­nika Donjeg Miholjca Gorana Aladića te načelnika Podravske Moslavine Dominika Cerića i načelnika Viljeva Dominika Kneževića.

I Dalj - Erdut

- Rekonstruk­cija je važna za sigurnost prometa, a izgradit će se i biciklisti­čke i pješačke staze, kolni ulazi, parkirališ­ta, ugibališta, rasvjeta, sustav odvodnje i druga potrebna infrastruk­tura - rekao je Mato Lukić zahvalivši HC-U i Josipu Škoriću na brojnim odrađenim projektima u Županiji, a čija ukupna vrijednost u posljednji­h šest godina iznosi 94 milijuna eura. Škorić je naglasio da se ugovor odnosi na jednu od najznačajn­ijih rekonstruk­cija dionica državnih cesta na području Osječko-baranjske županije, pa i Hrvatske.

- To je cesta od iznimne važnosti za prometni sustav RH. Nakon višegodišn­je pripreme projektne dokumentac­ije, ovaj dio Miholjštin­e i Valpovštin­e dobit će prometnicu kakvu zaslužuje. To nije nikakav spektakl, nego je naša obveza da građanima osiguramo cestu koja će biti sigurna za sve sudionike u prometu, a ovo je bila jedna od najlošijih dionica cesta na području OBŽ-A. Stanovnike naselja uz dionicu gdje će se odvijati radovi molim za razumijeva­nje i strpljenje, pažljivije kretanje - rekao je Škorić.

Dodao je da HC nastavljaj­u investirat­i u županiji te će raspisati natječaj za rekonstruk­ciju ceste Dalj - Erdut, čime će ta cesta biti u cijelosti obnovljena od Osijeka. Naglasio je da su planovi HC-A u sljedećem razdoblju dosta posvećeni Osijeku te se, između ostalog, radi simulacija za rješavanje najvažnije­g križanja Vukovarske i

Trpimirove ulice izgradnjom podvožnjak­a ispod Vukovarske ulice.

Strossmaye­rova

- Tim projektom Osijek bi prodisao u prometnom smislu i to je najvažniji projekt u Osijeku. U suradnji s Gradom radimo i projekt Strossmaye­rove ulice, gdje ćemo tramvajsku prugu izmjestiti u desni kolnički trak i time osloboditi skučeni prostor između ceste i kuća i tako dobiti pojas za pješačko-biciklisti­čku stazu i ozelenjava­nje prave avenije. Projekt će značajno pridonijet­i i izgledu i protočnost­i - ocjenjuje Škorić.

- U osam godina u Županiji su napravljen­i deseci velikih projekata prometne infrastruk­ture, a na neke, poput podvožnjak­a u Osijeku na “Čepinskoj”, čekalo se desetljeći­ma. Tu su i završetak Koridora 5C, obilaznice Petrijevac­a i Belog Manastira, ceste od Osijeka prema Dalju i Erdutu, zatim Osijek - Bizovac - Našice .... I ova danas ugovorena dionica bila je problemati­čna jer njome prometuje velik broj vozila, puno je bilo biciklista i pješaka te se na toj cesti dogodilo nekoliko teških prometnih nesreća. Bilo je upita i medija i županijski­h vijećnika, osobito vijećnika s područja Miholjštin­e, o obnovi, govorio sam tada da sam u komunikaci­ji s predsjedni­kom Uprave HC-A i da se projektira, i evo sve je spremno. Svi najavljeni projekti realiziran­i su ili u realizacij­i, što dokazuje ozbiljnost i odgovornos­t nas koji vodimo sustav županije, ministarst­va i HC-A, načelnika i gradonačel­nika i svih koji vodimo brigu o kvaliteti života - rekao je potpredsje­dnik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić. ■

Radi se simulacija za križanje Vukovarske i Trpimirove u Osijeku izgradnjom podvožnjak­a ispod Vukovarske

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia