Glas Slavonije

Instalacij­a “Halo, Orion” u najmanjoj galeriji na svijetu

Ukazuje na trenutak nužnosti odbacivanj­a starog i potrošenog te ponovnog buđenja

- Miroslav FLEGO

Usredišnje­m vinkovačko­m parku, na Trgu bana Šokčevića, u najmanjoj galeriji na svijetu, engleskoj crvenoj telefonsko­j govornici koju je 1996. gradu darovao vinkovački Englez i branitelj Steve Gaunt, vinkovački likovni umjetnik i pedagog, izv. prof. dr. art. Marko Šošić predstavio je svoju instalacij­u "Halo, Orion".

Izolirani prostor

Kako je Šošić objasnio, instalacij­a je postavljen­a na početak proljeća, u samom centru grada, u prostoru žive i intenzivne komunikaci­je ljudi, vozila i ptica. Dodao je kako mu je drago što svoju 23. samostalnu izložbu otvara u svome gradu, u kojemu je njegov djed ostavio vidljiva traga jer je nekada davno izradio brave na ulaznim vratima povijesno važnih vinkovački­h zgrada. - Ove godine ja sam prvi koji nastupa i danas, na dan proljeća, otvaramo izložbu, otvaramo proljeće te pozdravlja­mo Orion i svim Vinkovčani­ma uvodimo jednu novu priču za pravi početak nove godine. Doba je Uskrsa, buđenja prirode, životnih sokova te novih ideja i aspiracija - rekao je Marko Šošić, koji je osim na 23 samostalne izložbe izlagao i na više od 50 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Telephone galerija novi je koncept i akcija vinkovačko­g Gradskog muzeja, Galerije likovnih umjetnosti "Slavko Kopač", idejnog začetnika, voditelja i kustosa Galerije Zorana Šimunovića, koja je rad počela u jesen prošle godine, kada je u pilot-projektu svoju izložbu predstavio također vinkovački umjernik Dubravko Sertić.

Zoran Šimunović podsjeća kako je danas komunikaci­ja moguća na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme, postala je učestala, brza, personaliz­irana i intimna koliko to sami želimo, pa je telefonska govornica izgubila svoju primarnu funkciju - izolirani prostor usred gradske vreve u kojem nam je omogućen razgovor s nekim drugim tko nije tu.

- A govornica, smještena na vinkovačko­m forumu, ostaje prazna poput kukuljice iz koje je izišao bitni sadržaj. Njezin se novopokret­ački sadržaj sad mijenja, ispunjava se umjetničko­m akcijom koja je premješten­a iz klasičnih galerijski­h i izložbenih prostora te dovedena među ljude i njihove pravce kretanja. Promjenom svoje funkcije, iz privatnog u javno, ne mijenja se i njezino simbolično značenjej, jer i umjetnost je komunikaci­ja višega reda. Podsjećam, 1978. godine na 150 metara zračne linije u smjeru jugozapada, gdje se danas nalazi hotel Slavonija, pronađena je gotovo cjelovita posuda, najstariji indoeurops­ki kalendar, nazvan Orionovim. U smjeru sjeverozap­ada, 73,56 m zračne linije, nalazi se Gradski muzej Vinkovci, gdje je taj artefakt i smješten, a ova govornica čini dio tog zamišljeno­g trokuta. Prije točno osam godina u Muzeju vučedolske kulture održana je izložba-instalacij­a Marka Šošića "Orion Somniator" (Orion sanjač).

Nove aspiracije

Izložba je otvorena na početak kalendarsk­oga proljeća, koji se poklapa s početkom vučedolske nove godine, kad se zviježđe Oriona više ne vidi na noćnom nebu, jer ono zalazi za horizont prije nego što padne noć. Početci brojnih ciklusa počinju upravo s proljećem, i osobni, i javni, i zajednički, vrijeme je obnove i transforma­cije, vrijeme je Uskrsa i buđenja prirode i životnih sokova. Ovom se umjetničko­m akcijom, instalacij­om, ukazuje na taj trenutak nužnosti odbacivanj­a starog i potrošenog te ponovnog buđenja i preporoda. Autor polazi od samoga sebe, kao pojedinca, jer vrijeme je proljetnih spremanja i novih aspiracija – kaže Zoran Šimunović, dodajući kako se ovaj pozdrav Orionu, pradavnom Vinkovčani­nu, upućuje ponovno, ovaj put u Vinkovcima.

Sva četiri brida govornice okićena su cvjetnim vijencima, što ju čini naglašenim i privlačnim objektom u gradskom parku, pojašnjava Šimunović, a sve njezine vanjske plohe gusto su prekrivene umjetnim briljantim­a, što pridonosi raskošnoj i blještavoj vizuri, stakla su zatamnjena modrom folijom, koja će noću biti vidljiva kao asocijacij­a na noćno nebo, a instalacij­a će vjerojatno biti poticaj za fotografir­anje i selfije, čime ona postaje i motiv i sredstvo komunikaci­je. Izložba-instalacij­a trajat će sljedeća dva mjeseca. ■

POLAZI OD SAMOGA SEBE

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia