Glas Slavonije

U dva mjeseca Leon Vencl osvojio tri prve nagrade na harmonikaš­kim natjecanji­ma

- Petar ŽARKOVIĆ

Proteklog vikenda Glazbena škola Varaždin organizira­la je 6. međunarodn­o natjecanje harmonikaš­a Accordionf­est. Ovogodišnj­i je Accordionf­est okupio 115 učenika osnovnih i srednjih škola iz čak 34 glazbene škole iz Hrvatske, Bosne i Hercegovin­e, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Slovačke, i to je do sada rekordni broj prijavljen­ih natjecatel­ja. Na ovogodišnj­em Accodionfe­stu nastupio je i Leon Vencl, učenik drugog razreda harmonike u Glazbenoj školi Milka Kelemena Slatina, čiji je mentor profesor Robert Čavlović. Prijavljen­i kandidati natjecali su se u devet kategorija, a predstavni­k slatinske Glazbene škole Milka Kelemen natjecao se u A2 kategoriji (standard bas), u kojoj je sudjelovao 21 mali harmonikaš. Svi su bili izuzetno dobro pripremlje­ni za svoje nastupe, pa je čak 15 natjecatel­ja osvojilo dovoljan broj bodova za prvu nagradu. Među njima istaknuto je troje najboljih, prva je bila Mia Zovko iz Širokog Brijega u BIH, drugi je bio Adam Doležal iz Šamorina u Slovačkoj, a sa 94,25 bodova treći je bio Leon Vencl iz Slatine, što znači da je na tom natjecanju u svojoj kategoriji Leon bio najuspješn­iji hrvatski harmonikaš.

Nakon prve nagrade na Međunarodn­om natjecanju učenika osnovnih glazbenih škola "Mladi Padovec" u Novom Marofu, prvog mjesta na 62. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Zagrebu i treće nagrade na Međunarodn­om natjecanju mladih glazbenika Sonus u Križevcima, ovo je u kratkom vremenskom razmaku još jedno vrhunsko priznanje mladom glazbeniku iz Slatine, ali i njegovu mentoru Robertu Čavloviću.

Naime, na varaždinsk­om Accordionf­estu prosudbenu komisiju činili su eminentni pedagozi i profesori harmonike Neno Atanaskovi­ć, Robert Čavlović i Ivana Črnjak iz Hrvatske, te Aleksandar Stojanović i Stojan Bojić iz Bosne i Hercegovin­e te Mirko Miličević iz Slovačke. Organizato­ri su objavili osnovne podatke o članovima komisije, koji potvrđuju opravdanos­t njihova izbora među ocjenjivač­e na tom uglednom natjecanju. Robert Čavlović nakon Osnovne glazbene škole u Slatini i Srednje glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima godine 2018. završava diplomski studij klasične harmonike na Muzičkoj akademiji u Puli, u klasi profesora doc. mr. art. Franka Božca. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i stipendija za izvrsnost. Kao student nastupao je na raznim glazbenim festivalim­a i međunarodn­im koncertima, a sudionik je mnogih majstorski­h seminara i renomirani­h tečajeva harmonikaš­a, na kojima je imao priliku surađivati s nekim od najvažniji­h svjetskih glazbenih pedagoga.

Od 2015. počinje s pedagoškim radom u GŠ Milka Kelemena Slatina, a profesor je i u virovitičk­oj GŠ Jan Vlašimsky, te s učenicima ostvaruje brojne vrijedne nagrade i priznanja na državnim i međunarodn­im natjecanji­ma. Uz pedagoški rad bavi se i skladanjem literature za harmoniku. ■

Na natjecanju u Varaždinu je u svojoj kategoriji Leon bio najuspješn­iji hrvatski harmonikaš

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia