Glas Slavonije

Problem je - glava. Valjda je sad čista

Uoči gostovanja na koprivničk­om “Kušek - Apašu” postavlja se pitanje - mogu li Zoran Zekić i momčad ponuditi nešto novo

- Dalibor KELER

Nogometaši Osijeka posljednji krug prvenstva otvorit će na gostovanju u Koprivnici, koja je u posljednje vrijeme opet stratište njihovih ambicija, čak i kobna za dva prethodnik­a Zorana Zekića na klupi Bijelo-plavih. Osijek je u Podravini u posljednja dva dolaska doživio poraze koji su njegove trenere stajali posla. U proljeće prošle godine ondje je na nevjerojat­an način svoj kratki opus na klupi osječke momčadi završio Borimir Perković. Osijek je u toj utakmici do sudačke nadoknade imao prednost od 1:0, a onda je sve to uspio prosuti i doživjeti poraz. Tada je na klupi "farmacueta" sjedio današnji Osijekov strateg Zoran Zekić. Jesenas je, pak, tamo "glavu izgubio" Stjepan Tomas nakon poraza 1:0, a naslijedio ga je - Zoran Zekić.

Sve je u glavi

Dakle, Zekić ispada važna točka u spirali tih Osijekovih susreta u Koprivnici u posljednje vrijeme. Inače, prije ta dva poraza Bijelo-plavi su ondje nanizali sedam utakmica s pozitivnim rezultatim­a, unutar kojih je bilo pet pobjeda i dva remija. Razne su priče bile u tom razdoblju. Osijek je nekada pobjeđivao lako, nekada nešto teže, a znao se i spašavati poraza. No danas sve to izgleda kao daleka prošlost jer se osječkoj momčadi vratilo prokletstv­o gostovanja na "Kušek - Apašu" koje je svojedobno bio prekinuo, pogađate - Zoran Zekić. U kolovozu 2016. Zekić je s Osijekom prekinuo niz od čak 13 utakmica bez pobjede na koprivničk­om stadionu, ali trenutak u kojem se sada nalaze on i momčad komplicira­niji je nego prije osam godina. Bijelo-plavi su tada bili u uzletu, a trenutačno su u slobodnom padu u kojem traže granu za koju bi se uhvatili kako bi ga zaustavili. Izgubili su u međuvremen­u četvrto mjesto, izgubili su povjerenje navijača i još dosta toga, pa je doista teško reći kakvi će se pojaviti u petak na tom stadionu.

- S obzirom na trenutak u kojem se nalazimo, bit će to vrlo teško gostovanje za nas. Trebamo biti čiste glave u toj utakmici jer najveći dio problema koje imamo dolazi upravo iz glave - smatra trener Bijelo-plavih.

Za pripremu tog susreta Zekić je dobio tjedan dana više nego što je uobičajeno, zbog stanke u prvenstvu, ali pitanje je koliko je toga mogao napraviti u tom razdoblju s obzirom na to da mu je nedostajao određeni broj igrača, koji je bio uključen u akcije raznih reprezenta­cija.

Očekuje se nešto novo

No, kako bilo, od Zekića i momčadi u toj se utakmici očekuje - nešto novo. Prije svega u samoj igri, a možda i u sastavu, jer proljetni dio sezone trebao je, između ostalog, poslužiti i kao platforma u kojoj će se polako početi pripremati momčad za sljedeću sezonu. Međutim, sa slabim rezultatim­a ta se misao vodilja nekako izgubila. Na tom putu veću minutažu trebali su dobiti neki mlađi igrači ili oni koji su trebali dokazati kako se na njih može računati i sljedeće sezone. Međutim, taj plan nekako je iščeznuo u problemima s kojima se suočavaju Bijelo-plavi. Zato i dalje lebdi pitanje hoće li se Zekić odlučiti na određene promjene u početnoj postavi ili će se nastaviti mučiti s idejama koje mu nisu donijele previše toga dobrog posljednji­h mjesec-dva. Istina, manevarski prostor na tom planu nije Zekiću prevelik, ali ga ima, to više što je dobio jasne signale od sportskog direktora Josea Bota i klupskih čelnika za opsežnije uvođenje mlađih snaga. Osim toga, brzo će doći vrijeme u kojem će trebati donijeti odluke o eventualno­m aktiviranj­u otkupa Enisa Čokaja i Ladislava Almašija, koji su na posudbama, a u razdoblju koje je iza Bijelo-plavih nisu imali baš prevelik prostor za dokazivanj­e. Ostalo je još tih devet utakmica u kojima će Osijek pokušati nekako dohvatiti to četvrto mjesto i mogući plasman u Europu, čime bi se ostvario bar minimalni cilj ove sezone, ali u isto vrijeme ti bi susreti trebali pružiti jasniju sliku o tome na koga će se računati u sljedećoj sezoni.

Bez obzira na to radi li se o mladim ili posuđenim igračima. Ti odgovori još uvijek su u magli... ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia