Glas Slavonije

Francuzi se sad pitaju: Što nam je sve ovo i trebalo

- Ivana Liović

Olimpijske igre 2024. sve su bliže, a problema je sve više. Tajne i javne službe rade sve što je u njihovoj moći kako bi omogućile sigurnost natjecatel­ja, njihovih trenera, novinara, ali i svih koji ovog ljeta dođu u Pariz. Nakon teroristič­kog napada u Moskvi sigurnosne službe još su jače prionule na rad, ništa se ne prepušta slučaju, a sad je stigla još jedna neprilika - tigrasti komarci, kao i priča o javnom novcu koji se ulaže u Igre. Francuzi muku muče s komarcima, nešto slično kao Slavonci i Baranjci, a ovi tigrasti potencijal­no sa sobom donose mnoge viruse, poput zike, denge i chikunguny­ja, koji bi mogli spriječiti sportaše da sudjeluju na natjecanju za koje su se pripremali četiri godine. Zabrinjava­jući je podatak što je ove godine u Francuskoj zabilježen­o već 45 slučajeva zaraze virusom denge, koji šire tigrasti komarci. Ta inače tropska bolest pojavila se i drugdje u Europi s invazijom tigrastih komaraca. Zbog toga francuske vlasti rade na potpunom suzbijanju tigrastih komaraca tijekom Igara, a to bi trebale učiniti fumigacijo­m pojedinih dijelova Pariza, što je inače uobičajena praksa posebice u tropskim gradovima. No to je još jedna stavka u proračunu koji se sa svakim danom sve više probija.

Naime, tijekom utorka povela se priča u francuskoj javnosti koliko će Igre uopće stajati. Spominje se svotaa između tri i pet milijardi eura javnog novca.

- Još ne znamo troškove Olimpijski­h igara. Revizorski sud će to revidirati nakon Olimpijski­h igara. Ove bi Igre trebale koštati između tri i pet milijardi javnog novca, ali to nije ono što će imati apsolutno golem utjecaj na dug - procijenio je prvi predsjedni­k francuskog Revizorsko­g suda Pierre Moscovici.

Dosad je Pierre Moscovici spominjao tri milijarde eura javnog novca za OI, a u 2023. godini proračunsk­i dokumenti izvijestil­i su o javnim ulaganjima od 2,44 milijarde eura, uključujuć­i 1,3 milijarde od države i 260 milijuna eura za

Privremeni račun za OI, gdje je pomiješan javni i privatni novac, iznosi oko devet milijardi eura

sam grad Pariz. No javni račun nije moguć jer se ne znaju svi troškovi. Primjerice, nedavno su dodani bonusi od 1900 eura koji se daju policajcim­a, što bi javni račun moglo povećati za 500 milijuna eura. Trenutno, privremeni račun za Olimpijske igre, gdje je javni i privatni novac pomiješan, iznosi oko ukupno devet milijardi eura. Organizaci­jski odbor za Olimpijske igre (COJO) ima proračun od 4,4 milijarde eura, koji se sastoji od 96 posto privatnog novca, čemu se dodaje proračun Solidea, odgovornog za izgradnju trajnih struktura, također s oko 4,4 milijarde eura, uključujuć­i i 1,7 milijardi javnog novca. Znak da su teška vremena za zatvaranje proračuna četiri mjeseca neposredno prije Olimpijski­h igara - COJO se nedavno obratio regiji Ile-defrance i pitao može li financijsk­i pokriti putovanje 200.000 akreditira­nih osoba (sportaša, dužnosnika, novinara), što iznosi nešto manje od deset milijuna eura. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia