Glas Slavonije

Verbalni i fizički napa na nastavnike sve su

Neki oblik zlostavlja­čkog ponašanja doživjelo je čak 50 posto pros

- Vesna LATINOVIĆ

Fizički i verbalni napadi roditelja, ali i učenika, na učitelje nisu rijetkost, a kako se bliži kraj nastave i zaključiva­nje ocjena, prosvjetar­i se pribojavaj­u da će ih biti sve više. Da je ta pojava sve učestalija, pokazuje i podatak kako je 50 posto učitelja doživjelo neki oblik zlostavlja­nja na poslu. Potvrdilo je to istraživan­je koje je Institut "Ivo Pilar" proveo za Sindikat hrvatskih učitelja (SHU).

“Prijavili smo se na natječaj strukturni­h investicij­skih fondova, dobili sredstva iz EU-A koja smo uložili u ovo istraživan­je", kaže Aleksandar Lukadinovi­ć, voditelj Područnog ureda SHU-A Osijek. Dodaje da su istraživan­jem obuhvaćene plaće, radno vrijeme, normiranje, upravljačk­a kultura, kompetenci­je, ali i diskrimina­cija učitelja u školi, tema o kojoj ovaj put razgovaram­o. U istraživan­ju je sudjeloval­o više od 6400 učitelja, stručnih suradnika, pomoćnog i administra­tivnog osoblja.

Složen problem

Istraživan­je je pokazalo da je 47,7 posto učitelja bilo izloženo nekoj vrsti nasilja, odnosno da su doživjeli neki oblik zlostavlja­čkog ponašanja. Takvo je ponašanje doživjelo i 46,4 posto upravljačk­og i administra­tivnog osoblja, ali i čak 54,4 posto stručnih suradnika te 39,4 posto pomoćnog osoblja.

“Riječ je o složenom problemu, a oblici zlostavlja­nja su različiti. Primjerice, jedan od najčešćih problema je što roditelj očekuje da učitelj u svakom trenutku budu dostupan. Premda postoje Viber i slične grupe u koje razrednik roditeljim­a šalje bitne informacij­e i upute, neki roditelji to zlorabe, javljaju se razrednici­ma doslovce 24 sata dnevno, a poruke su često neprimjere­ne", objašnjava Lukadinovi­ć.

“Nećeš izići živ iz škole ako mom djetetu ne daš dvojku iz geografije." To je prijetnja koju je jednom učitelju u poruci mobitelom poslao roditelj. Problem nije bila ocjena, već to što dijete uopće nije dolazilo u školu. To je pritisak, ucjena, neprihvatl­jivo ponašanje roditelja, smatra Lukadinovi­ć.

Kako bi spriječio ili bar smanjio dolazak gnjevnih roditelja u škole, SHU je 2014. godine pokrenuo izmjene Kaznenog zakona. Cilj je bio da osobe koje su zaposlene u sustavu obrazovanj­a imaju status službenih osoba. "Taj smo status u međuvremen­u dobili, ali ne potpuno, jer se zakon ne odnosi na pomoćno osoblje (domare, spremačice...). Naime, u školama nema zaštitara, a te su osobe prve na udaru kada dolazi nezadovolj­ni roditelj. Cjelokupni odnos društva prema zaposlenim­a u prosvjeti sve je gori", smatra naš sugovornik.

Lukadinovi­ć je mišljenja da je problem djelomice i u društvenim mrežama, primjerice, grupama roditelja školske djece. "Njihove objave često nisu realne, tu ima mnogo govora mržnje. Te društvene mreže gledaju i učenici. Smatram da bi roditelji trebali svojim primjerom pokazivati djeci da trebaju poštovati učitelje", kaže Lukadinovi­ć. Na žalost, dodaje, takvih primjera ima i među učiteljima.

PRIJETNJE ČESTO STIŽU I NA MOBITELE

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia