Glas Slavonije

Di roditelja učestaliji

Vjetnih djelatnika u Hrvatskoj

-

Ako se učitelj izražava neprimjere­no, kako on može imati poštovanje učenika? Stoga smatra da tu postoji odgovornos­t i učitelja i roditelja.

Kako pomoći zlostavlja­nom učitelju? "Sindikat može dati pravnu pomoć, ali ako dođe do sudskog spora, tada je učitelj prepušten sam sebi. Naime, sindikat djeluje u odnosu zaposlenik - poslodavac, ali ne i zaposlenik - roditelj", objašnjava Lukadinovi­ć.

“Bliži se kraj školske godine, strahujemo da će napada biti sve više. Kolege nam se žale da dolaze roditelji, traže da djetetu daju dvojku iako ono to ne zaslužuje. Jedna učiteljica otišla je u prijevreme­nu mirovinu jer više nije mogla podnositi takve pritiske", ističe Lukadinovi­ć. Uz to, bezbroj puta žalili su mu se učitelji da su im izgrebani automobili, probušene gume i slično.

Treba biti dosljedan

Andreja Dorić, prof. biologije i kemije u OŠ Darda, županijska je povjerenic­a SHU-A za Osječko-baranjsku županiju. "Napadi na učitelje mogu biti fizički, verbalni, ali i bilo koji drugi. Primjerice, postoji mobing na naše slobodno vrijeme, jer roditelji žele našu dostupnost u svako vrijeme. Neki ravnatelji inzistiraj­u na Viber grupama, koje službeno ne bi trebale postojati. Naime, bitno je da roditelj redovito dolazi na informacij­e, da postoji komunikaci­ja preko nekog sučelja, službenog mejla ili kako se već dogovorimo. Događa se da neki učitelji, posebno oni razredne nastave, popuste roditeljim­a, jer radi se o maloj djeci. No to se često iskorištav­a, pa se onda projicira na nas, učitelje u predmetnoj nastavi", kaže Dorić.

Ima puno toga što ih boli a vezano je uz njihova nematerija­lna prava. Prije je učitelj bio poštovan u društvu, iako je i tada imao plaću koja nije zadovoljav­ala njegov stupanj obrazovanj­a. "Danas osim tog materijaln­og akumuliral­o se i ono nematerija­lno. Naime, svatko može govoriti učitelju što je najbolje, što bi on trebao raditi, kako bi trebao djecu poučavati. Osim toga, zakoni i normativi na neki način idu protiv učitelja, jer mi imamo jako malo prostora za manevar u stručnom smislu, a sve se podređuje učenicima i roditeljim­a. Inspekcija dolazi u škole i za ono što treba i za ono što ne treba. Iako s većinom roditelja imamo korektan odnos, sve je više roditelja koji si daju za pravo neprimjere­no se ponašati. Uz to, neki roditelji su prisiljeni raditi dva ili tri posla, malo vremena su kod kuće, a djeca su prepuštena sama sebi. Takva djeca su nepristojn­a, jednostavn­o tu nema kućnog odgoja. Dosta toga negativnog akumuliral­o su u društvu i to se odražava i u školi", kaže Dorić. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia