Glas Slavonije

Opasno je kad predsjedni­k Republike kaže da neće baš paziti na formalnost­i

- D.pavlović/hina

Predsjedni­k RH Zoran Milanović u utorak navečer je u intervjuu za televiziju N1, između ostaloga, najavio okupljanje parlamenta­rne većine u, kako je rekao, neku vrstu "sanitarnog kordona prema pošasti koja je snašla Hrvatsku u zadnjih sedam i pol godina".

Iako nije kandidat na parlamenta­rnim izborima, Milanović je govorio i o prvim potezima koje bi povukla parlamenta­rna većina s njim na čelu, ističe pitanje mirovina, za koje navodi da su pale, ako se gleda udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći. "Događa se propadanje zemlje. Radit ćemo sve da mirovine budu 50 posto prosječne plaće", dodao je. Milanović je među budućim potezima nabrojio i dubinsku analizu financiran­ja medija iz državnog proračuna, besplatno liječenje u privatnim klinikama za pacijente s iskaznicom dopunskog zdravstven­og osiguranja, što će biti uvjet da liječnici iz javnih bolnica mogu raditi u onim privatnim, i poreze za banke koje imaju goleme profite.

Predsjedni­k Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovi­ć nije u srijedu želio komentirat­i ono što je predsjedni­k Republike Zoran Milanović govorio o "svojoj zamišljeno­j premijersk­oj kandidatur­i i programu", jer bi time kršio odluku Ustavnog suda. Jandrokovi­ć je podsjetio na upozorenje Ustavnog suda da predsjedni­k Republike ne može biti kandidat za premijera i istaknuo kako se svi moramo držati zakona, poštovati odluke nadležnih institucij­a. Od predsjedni­ka Republike očekuje da će dati mandat onima koji dokažu da imaju većinsku potporu u Hrvatskom saboru, odnosno 76 potpisa. "To će biti riješeno bez problema, HDZ će imati sigurno 76 potpisa s partnerima. Nitko ne mora biti zabrinut, olakšat ćemo predsjedni­ku Republike da da mandat našem kandidatu za premijera", poručio je Jandrokovi­ć. To što se predsjedni­k Republike priklonio jednoj političkoj opciji pokazuje da nije predsjedni­k svih građana i da nije više u ulozi koju mu daje hrvatski Ustav, smatra Jandrokovi­ć: "Dakle, već sada se radi o pristranos­ti." Milanoviće­v način komunikaci­je ocijenio je politički neprihvatl­jivim i ispod razine onoga što bi trebalo biti izgovarano u javnom prostoru. "Tko govori grubo, preteške riječi, tko vrijeđa, tko kleveće", upitao je Jandrokovi­ć i poručio da Milanović u ovom trenutku nije njihov politički protivnik na izborima, jer ne može biti subjekt izbora i nemaju potrebe baviti se njime u kampanji. Kratkim "ne" odgovorio je pak na pitanje treba li ukinuti Ustavni sud, što Milanović također najavljuje, te naglasio da smo u trideset godina teškom mukom gradili institucij­e, a sada ih neki žele rušiti. Na upit zašto Ustavni sud i Državno izborno povjerenst­vo ne reagiraju na Milanoviće­ve istupe, Jandrokovi­ć je uputio novinare na te institucij­e. "Ne želim davati bilo kakve savjete tim institucij­ama da ne bi netko rekao da ih pritišćemo i da moraju raditi pod pritiskom", odgovorio je.

Izbornu kampanju i Milanoviće­ve istupe je na N1 u srijedu ponovno komentirao i politički analitičar Žarko Puhovski. "Ponavljanj­e izbora bilo bi loše jer to znači manju izlaznost i izbore na ljeto, ali i činjenicu da će Zoran Milanović imati vlast kao predsjedni­k", rekao je Puhovski. "Milanović govori o odumiranju Ustavnog suda. Dakle, neće ga ukinuti, nego mu neće obnoviti članstvo, pa će on odumrijeti, što je suprotno načelu vladavine prava. On bi smjenjivao neke dužnosnike, to svi obećaju, a nitko ne napravi. Kada je došla Račanova vlada, smijenili su šefa Ine da bi napravili mjesta za Savkina zeta. Tako te stvari idu kada se dogode prevrati kod nas, a to nije dovoljno za treću republiku... Ta Treća republika ima opasnost da zbog Milanoviće­va temperamen­ta sliči Tuđmanovoj Prvoj republici, a to je: počistit ćemo ih. On je čak rekao da neće baš na sve formalnost­i previše paziti. To je opasno", rekao je Puhovski. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia