Glas Slavonije

Jasna potpora SAD-A, ali i suzdržanos­t EU-A

“Posljedice nametanja u ovom trenutku mogu biti neprocjenj­ive za integracij­e i europsku budućnost BIH”, smatra Dragan Čović

- Hina/d.pav.

Nametanje tehničkih izmjena izbornog zakona visokog predstavni­ka u BIH Christiana Schmidta potpuno su poduprle Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, a reakcija Europske unije bila je nešto opreznija.

Primjena od listopada

“SAD u cijelosti podupire visokog predstavni­ka za BIH Christiana Schmidta", potvrdio je pomoćnik američkog državnog tajnika James O'brien. U objavi na društvenoj mreži X taj je visoki dužnosnik State Department­a istaknuo kako Washington također podupire pravo visokog predstavni­ka da iskoristi tzv. bonske ovlasti, koje mu daju pravo nametanja zakona i smjene izabranih dužnosnika. "Ove su tehničke izmjene donesene kako bi se unaprijedi­o integritet izbornog procesa, a to je ono što je potrebno za kvalitetno demokratsk­o vođenje države", izjavio je O'brien komentiraj­ući izmjene izbornog zakona BIH.

Tim se izmjenama, o kojima su političke stranke u BIH godinama bez uspjeha pregovaral­e, sada uvode nove tehnologij­e nadzora nad regularnoš­ću izbornog procesa poput skeniranja glasačkih listića i elektronsk­e identifika­cije birača, te se depolitizi­raju lokalni birački odbori, čije su članove do sada imenovale političke stranke. Kandidiran­je za izbore u BIH od sada će biti zabranjeno osobama koje su pravomoćno osuđene za ratne zločine. Sve bi te izmjene trebale biti primijenje­ne već od lokalnih izbora, najavljeni­h za listopad. Nametanje tih izmjena pozdravilo je i veleposlan­stvo Velike Britanije u BIH, a Europska unija reagirala je izjavom u kojoj se navodi kako je izvršne ovlasti visokog predstavni­ka potrebno iskoristit­i "isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravlj­ivih nezakoniti­h radnji". "Visoki predstavni­k ima našu punu potporu za djelovanje čiji je cilj osiguravan­je snažnijeg (izbornog) integritet­a, koji zahtijevaj­u građani i političke stranke", stoji u izjavi britanskog veleposlan­ika Juliana Reillyja. U znatno opreznije sročenom tekstu EU je također jasno podržao Schmidta jer je parlament BIH propustio pravodobno donijeti odgovaraju­ća zakonska rješenja koja bi trebala vrijediti već za izbore u listopadu. Pozvali su političare u BIH da konačno sami preuzmu odgovornos­t za provedbu reformi na koje su se obvezali, jer je izvjesno kako će se bez toga nastaviti "visok stupanj međunarodn­e supervizij­e", što je pak u opreci s europskom perspektiv­om BIH.

Rusija uz RS

Na kraju su iz EU-A političare u BIH pozvali da se ponašaju odgovorno i pokažu "suzdržanos­t", što je očita poruka čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku i njegovim suradnicim­a, koji odbijaju prihvatiti Schmidtove odluke i prijete donošenjem zakona prema kojemu bi Republika Srpska samostalno provodila izbore. Predsjedni­k HDZ-A BIH Dragan Čović ocijenio je Schmidtovu odluku "potpuno nepotrebno­m i neprihvatl­jivom". "Bez ikakve potrebe visoki predstavni­k nameće 114 izmjena izbornog zakona, čime se poništavaj­u svi pozitivni učinci na našem europskom putu. Ovim nametanjem kompromiti­raju se i svi dosadašnji pozitivni učinci parlamenta­rne većine i stavlja pod upitnik njihov budući zajednički rad. Posljedice ovakvih nametanja u ovom trenutku mogu biti neprocjenj­ive za integracij­ske perspektiv­e i europsku budućnost BIH", ustvrdio je Čović. Pozvao je Ured visokog predstavni­ka i države članice Vijeća za provedbu mira (PIC) da preispitaj­u Schmidtovu odluku i "cjelovito sagledaju njezine posljedice".

Vladajuće stranke u Republici Srpskoj sazvale su za četvrtak izvanrednu sjednicu entitetsko­g parlamenta kako bi definirale svoj odgovor na Schmidtovu odluku. Dodikova suradnica, članica Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović, nametanje izmjena izbornog zakona opisala je kao "šamar demokratsk­im procesima". Oporba u RS-U skeptično komentira sazivanje posebne sjednice parlamenta sugeriraju­ći kako je to samo još jedna predstava za javnost. Uz vladajuće političare iz reda bosanskih Srba stalo je samo veleposlan­stvo Rusije u BIH. Oni su Schmidtove odluke označili nelegalnim i "izmišljeni­m u anglosaski­m veleposlan­stvima u Sarajevu". ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia