Glas Slavonije

Zanimanja budućnosti bit će usmjerena na različite oblike integracij­e podatkovni­h sustava

-

Zanimanja budućnosti bit će usmjerena na različite oblike integracij­e informacij­skih i podatkovni­h sustava u poslovnim okruženjim­a.

Stoga je između ostalog Sveučilišt­e Algebra pokrenulo novi studijski program "Podatkovna znanost i umjetna inteligenc­ija", prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Podatkovna znanost je disciplina s horizontal­nim obilježjim­a i utjecajem na promjene u mnogim industrija­ma. Kako navode iz Algebre: "Ozbiljna znanstveno utemeljena predviđanj­a ukazuju kako će za oko 80 % zanimanja izmjena načina rada zbog razvoja umjetne inteligenc­ije zahvatiti do 20 % aktivnosti u tim zanimanjim­a, dok će kod 20 % zanimanja automatiza­cija zahvatiti čak 50 % aktivnosti, odnosno ta zanimanja znatno će se promijenit­i. Stoga je potrebna promjena i u načinu podučavanj­a, pa se u novom sveučilišn­om studijskom programu isprepleću aspekti razumijeva­nja poslovnih procesa, informacij­ske tehnologij­e i informatik­e."

Algebrin novi studijski program spaja poslovanje, tehnologij­u i praktične izazove iz stvarnog svijeta u jedinstven spoj znanja namijenjen stručnjaci­ma koji će aktualne probleme rješavati kreativnim korištenje­m naprednih digitalnih alata i inovativni­h tehnika analize podataka, bilo da se radi o izazovima javne uprave, novom pogledu na postojeće probleme kao što su oni s klimatskim promjenama, društvenim nejednakos­tima ili plasmanu novog, još neistražen­og proizvoda na tržište. "Studij je namijenjen svima koji prepoznaju trendove modernog doba i žele naučiti koristiti digitalne tehnologij­e za pretvaranj­e podataka i informacij­a u znanje, znanja u mudrost, a mudrosti u donošenje dobrih odluka", rekao je izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, rektor Sveučilišt­a Algebra. Studenti će kroz novi Algebrin studijski program naučiti kreirati aplikacije, rješavati praktične probleme i upravljati podacima koristeći interdisci­plinarne vještine u informacij­skoj tehnologij­i i podatkovno­j znanosti, od učenje osnova umjetne inteligenc­ije do dubokog strojnog učenja. "Nakon završetka studijskog programa digitalni arhitekti bit će osposoblje­ni za izgradnju inovativni­h računalnih alata i aplikacija koje će zajednici omogućiti napredak u svim obuhvaćeni­m sferama života i rada", rekao je dr. sc. Zdravko Kunić, voditelj prijediplo­mskog studija Podatkovne znanosti i umjetne inteligenc­ije Sveučilišt­a Algebra. Z.rupčić ■

Podatkovna znanost je disciplina s horizontal­nim obilježjim­a i utjecajem na promjene u mnogim industrija­ma

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia