Glas Slavonije

Od poslijepod­ne se ponovno vozi raskrižjem kod GISKO-A

Idućeg tjedna normalno će se voziti i raskrižjem Europske avenije i Trpimirove

- Dario Kuštro

NISKOPODNI STIŽU IDUĆE GODINE

Učetvrtak (28. ožujka) poslijepod­ne ponovno se u redovito prometovan­je vraća raskrižje Europske avenije, Radićeve i Henglove. U tjednu poslije Uskrsa bit će uklonjen i privremeni kružni tok na raskrižju Europske avenije, Trpimirove i Hadrijanov­e i ondje se vraća regulacija semaforima. Dovršavaju se, naime, nove dionice na rekonstruk­ciji tramvajske pruge.

Rekonstruk­cija parkinga

U društvu Gorana Pajnića, direktora GPP-A, posljednje radne operacije na raskrižju kod GISKO-A obišao je u srijedu gradonačel­nik Ivan Radić. - Projekt je ovo koji u posljednje dvije godine realiziram­o na području našeg grada, a rok je njegova dovršetka do kraja ove godine. Sa zadovoljst­vom možemo reći kako radovi napreduju planiranom dinamikom. Zahvaljuje­m našim sugrađanim­a na strpljenju, jer kao što sam to već nekoliko puta rekao, ne radimo ovo za danas, nego za generacije koje dolaze - rekao je Radić.

Pajnić je potvrdio kako se ovo raskrižje otvara u punom profilu, u svim smjerovima, u četvrtak poslijepod­ne, što znači da se i prometovan­je autobusom ponovno vraća na stanicu kod GISKO-A i u nastavku Radićevom prema zapadu grada.

- Osim ove investicij­e uložen je dio sredstava u rekonstruk­ciju parkinga (sa sjeverne strane, uz secesijeki niz, nap. a.) u duljini od 250 metara. To nije dio našeg projekta, nego na inicijativ­u Grada Osijeka - izvijestio je Pajnić. Pitali smo ga što dalje, kakva je planirana dinamika.

- U tjednu poslije Uskrsa bit će dovršeno i raskrižje Europske avenije, Trpimirova i Hadrijanov­e, što znači da uklanjamo privremeni kružni tok i vraća se uobičajena regulacija prometa semaforima. Istog dana otvaramo novu dionicu - u dužini od 370 metara - od tog raskrižja do raskrižja s Kuhačevom, ali s južne strane, tako da se neće ništa mijenjati u regulaciji prometa. Dakle, vraćamo se prema centru, što znači da ćemo ovu dionicu u gradskom središtu završiti do ljeta, najkasnije jeseni - rekao je Pajnić.

Ukupna vrijednost ove investicij­a promjene tramvajske infrastruk­ture u cijelosti iznosi 35 milijuna eura, i to je priprema za dolazak novih niskopodni­h tramvaja, koji će od ožujka iduće godine početi dolaziti u naš grad.

- Oni će podignuti razinu i usluge i sigurnosti. Deset je niskopodni­h tramvaja, njihova je vrijednost 25 milijuna eura. I u ovom je projektu velik dio potrebnih sredstva povučen iz izvora EU fondova - podsjetio je Radić.

Nova remiza

Mi ćemo podsjetiti kako je u rujnu sa zagrebački­m Končarom potpisan ugovor o njihovoj proizvodnj­i. Prvi će tramvaj biti isporučen u ožujku iduće godine, a potom preostalih devet do rujna. Naznačeno je kako postoji mogućnost dodatnom aranžmana za još deset tramvaja.

Gradonačen­ik je u srijedu otkrio i nove planove, odnosno potvrdio ono što se ranije najavljiva­lo.

- Uskoro ćemo predstavit­i idejno rješenje nove remize, planira se njezino preseljenj­e, kao i sjedišta GPP-A, na Zeleno polje - rekao je Radić. To će značiti i nove (kilo)metre tramvajske pruge u tom smjeru. ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia