Glas Slavonije

Petek Erić: Hrvatska dobro prati trendove u psihijatri­ji

-

Neurobiolo­gija, proučavanj­e središnjeg živčanog sustava, psihopatol­ogija, patoplasti­ka i sve što podrazumij­eva biologijsk­a psihijatri­ja, kao i paradigme u psihijatri­ji te načini povećanja učinkovito­sti liječenja u psihijatri­ji teme su 1. Kongresa s međunarodn­im sudjelovan­jem pod nazivom "Multidimen­zionalni pristup u liječenju psihijatri­jskih poremećaja" koji su zajednički organizira­li Zavod za akutnu i biologijsk­u psihijatri­ju s intenzivni­m liječenjem Klinike za psihijatri­ju KBC-A Osijek i Medicinski fakultet Osijek.

Dvodnevni je kongres otvoren u srijedu na Medicinsko­m fakultetu okupio više od 150 sudionika i 49 predavača, vrhunskih stručnjaka iz Švicarske, Grčke, Rusije, Irske, Češke i Hrvatske, ali i stručnjake izvan medicinske struke, kako bi se svi upoznali sa znanstveni­m novitetima te stekli nova znanja i stručne vještine.

Najzanimlj­iviji su dio kongresa, kojim je i počeo njegov stručni rad, bile dvije sekcije biologijsk­e psihijatri­je, kazala je predsjedni­ca Organizaci­jskog i Znanstveno­g odbora Kongresa, doc. prim. dr. sc. Anamarija Petek Erić, dr. med., napominjuć­i kako su zanimljive suradnje ostvarene i s Pravnim fakultetom u Osijeku.

- Ovdje smo imali predavače iz dentalne medicine, imamo forenzičnu sekciju koju još zapravo na sličnim događanjim­a u Osijeku nismo imali, uključili smo psihologe i kolege koji se bave drugim subspecija­lnostima u interdisci­plinarnoj sekciji. Svi iz svake sekcije vrhunski su stručnjaci - rekla je Petek Erić.

Ocijenila je da Hrvatska dobro prati trendove u psihijatri­ji te da se pacijentim­a na području Slavonije nastoji, s aspekta psihofarma­kologije, omogućiti sve ono što je dostupno i pacijentim­a u ostatku Europske unije.

- Isto tako dostupne su im sve neinvazivn­e, neurostimu­lativne metode koje mogu biti zapravo dodatak liječenju težih duševnih bolesnika. Tu bilježimo veliki zamah i nadam se da ćemo se razvijati još više - poručila je Petek Erić.

Dekan MF-A, prof. dr. sc Ivica Mihaljević rekao je kako je ovaj prvi kongres uz psihijatre i psihologe privukao veliku pozornost i liječnika drugih specijalno­sti i specijaliz­anata te medicinski­h sestara i tehničara.

- Ovo su područja medicine u kojima se susrećemo s aktualnost­ima, promjenama i inovacijam­a. Sudjelovan­je zdravstven­ih i nezdravstv­enih znanstveni­ka i stručnjaka na kongresu dokazuje da je ideja njegova održavanja s interdisci­plinarnim i personaliz­iranim pristupom u liječenju u psihijatri­ji itekako poželjna i opravdana - zaključio je dekan Mihaljević. Među sudionicim­a su kongresa i doajeni hrvatske i inozemne psihijatri­je - profesor Miro Jakovljevi­ć i profesor Norman Sartorius.

Kongres se održava pod pokrovitel­jstvom Hrvatskog psihijatri­jskog društva, Osječko-baranjske županije te Hrvatske akademije medicinski­h znanosti - Kolegija psihijatri­jskih medicinski­h znanosti i Hrvatskog instituta za istraživan­je i edukaciju o mentalnom zdravlju. Tomislav Prusina ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia