Glas Slavonije

Učenici za Dan škole osmislili svoj kurikulum

Učenici i profesori sami su kreirali radionice i druge aktivnosti - kaže ravnatelji­ca Merčep

- Ivan Alilović

Zdravi, fini i brzi doručci, Zdravi kolači, Dobre vibracije, Heklanje i štrikanje, Pilates, Vezenje, Biciklisti­čka street art tura, Kickboxing i Krav Maga... ovako izgleda samo dio školskog kurikuluma kada ga kreiraju učenici osječke II. gimnazije.

Nastava prema njihovu guštu, kao odmak od svakodnevi­ce i formalne nastave, organizira­na je u povodu Dana škole, a sadržavala je niz radionica i aktivnosti koje su pokazale koliko učenici mogu biti kreativni, snalažljiv­i i složni kada im se pruži prilika, a upravo to učinili su profesori jezične gimnazije, koja je osnovana prije 32 godine, a danas ima 440 učenika.

“Dan naše škole zapravo je 23. ožujka, no od prošle godine odlučili smo obilježava­ti ga posljednje­g dana prije proljetnih praznika kako bi učenici u opuštenom ozračju dočekali odmor. I ove smo godine odlučili da protekne u znaku nastave prema izboru učenika i profesora, kojima smo pružili priliku da sami kreiraju radionice i druge aktivnosti. Od toga smo napravili uži izbor te su se učenici prijavili na one koje ih najviše zanimaju", otkrila nam je ravnatelji­ca II. gimnazije Nives Merčep.

Bilo da se radi o sportu, zdravoj prehrani ili pak učenju tradicijsk­ih vještina poput zlatoveza, predano uključivan­je učenika u ove i druge, slične aktivnosti potvrdio je koliko je za njih važan povremeni odmak od formalnih nastavnih aktivnosti.

“Često su učenici u gimnazijsk­om obrazovanj­u opterećeni količinom gradiva, tako da im uključivan­je u različite izvannasta­vne i izvanškols­ke aktivnosti pruža mogućnost da otkriju neke druge talente koji se možda kriju u njima te se možda baš u njima ostvare, ako to već nije nešto vezano uz formalno obrazovanj­e”, dodala je ravnatelji­ca. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia