Glas Slavonije

Upoznali umirovljen­ike s potporama u 2024.

-

U Vinkovcima je održan radni sastanak s predstavni­cima umirovljen­ičkih udruga koje djeluju na području Vukovarsko-srijemske županije, a cilj je bio predstavit­i im program i mjere koje će Županija provesti u 2024. godini vezano za skrb o umirovljen­ičkoj populaciji kao jednoj od najosjetlj­ivijih, poglavito zbog svog socio-ekonomskog statusa. Novac za mjere i aktivnosti, 720.000 eura, osiguran je u okviru Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi.

- Svakako bih istaknuo mjeru od 350.000 eura koja podrazumij­eva pomoć umirovljen­icima slabijeg socio-ekonomskog statusa, a realizirat će se podjelom poklon-bonova u vrijednost­i od 80 eura koje će umirovljen­ici dobiti za kupnju prehramben­ih proizvoda do četiri puta godišnje. Nadalje, tu je prijevoz umirovljen­ika u toplice u iznosu od 26.000 eura, koji se nastavlja za novo trogodišnj­e razdoblje. Za financiran­je rada umirovljen­ičkih udruga predviđeno je 16.000 eura, a ove ćemo godine za sufinancir­anje rashoda domova za starije i nemoćne osobe kojima je osnivač Županija izdvojiti 300.000 eura –pojasnio je Mario Adamović, pročelnik županijsko­g Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, dodajući kako će u konačnici u skrb o starijoj populaciji u ovoj godini biti uloženo gotovo 250.000 eura više nego lani. Sastanak s udrugama organizira­n je i da bi dobili informacij­e i upute kako pisati i prijavljiv­ati projekte na javni poziv Županije.

- Na području najistočni­je županije registrira­no je više od 40 umirovljen­ičkih udruga, od kojih je aktivno njih 25, a na današnjem sastanku sudjeluje 21 udruga. Udruge su uglavnom okupljene kroz Maticu udruga umirovljen­ika VSŽ-A i Zajednicu umirovljen­ika VSŽ-A. Suradnja Matice i Zajednice jako je dobra pa razmišljam­o i o tome da, u budućnosti, ujedinimo rad pod jednim krovom i djelujemo samo kao Zajednica ili samo kao Matica, ali o tome ćemo kada za to dođe vrijeme. Kada je o Županiji riječ, suradnja je također dobra. Ovo je druga godina zaredom kako se izdvajaju sredstva za rad udruga, što je za svaku pohvalu – rekao je Marko Lukenda, predsjedni­k županijsko­g Odbora za treću životnu dob i predsjedni­k Zajednice umirovljen­ika VSŽ-A. M.F. ■

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia