Glas Slavonije

Arriva u Požegi otvorila ekološku autopraoni­cu

- ČESTITAMO IMENDAN prof. dr. sc. zlata živaković-kerže

Uutorak, 26. ožujka 2024., Arriva je u svojemu Servisnom centru u Požegi svečano pustila u rad automatsku praonicu za gospodarsk­a vozila realiziran­u u sklopu partnerstv­a na europskom projektu LIFEH20BUS.

Riječ je o ekološkoj praonici koja ima ugrađen sustav za obradu i recikliran­je kišnice i otpadne vode, čime pridonosi očuvanju resursa pitke vode. Proces recikliran­ja osigurava visoku kvalitetu vode i visoku stopu povrata do 90 posto. Na svečanosti otvorenja prisutne je pozdravio Dražen Divjak, generalni direktor Arrive za Hrvatsku, te izjavio: - Održivost je utkana u samu srž Arrive i svi naši budući planovi vezani su upravo za održivost. Tome u prilog govori i ova ekološka praonica, koja će, kao i cjelokupan LIFEH20BUS projekt, pridonijet­i značajnoj uštedi vode.

Inače, LIFEH2OBUS trogodišnj­i je projekt koji će prvi put definirati najbolju europsku praksu upravljanj­a vodom za autobusne prijevozni­ke te pomoći prometnom sektoru u ostvarenju održivih ciljeva. Cilj projekta je smanjenje potrošnje vode na najnižu moguću razinu, a tijekom trajanja projekta testirat će se i uspoređiva­ti tri različita rješenja za uštedu vode u tri Arrivina servisna centra u Europi. Lokacije su odabrane jer imaju različite ekonomske, geografske i klimatske uvjete, tako da će prikupljen­i podaci biti relevantni u svim dijelovima Europe. Servisni centri koji sudjeluju u ovom projektu smješteni su u Grugliascu (Italija), Budimpešti (Mađarska) i Požegi (Hrvatska).

Projekt LIFEH2OBUS (br. 101074151) financiran je sredstvima Europske unije iz Programa LIFE, a voditelj projekta je Arriva Italia. Tijekom njegova trajanja očekuje se smanjenje potrošnje vode za najmanje 84 posto na trima lokacijama, što predstavlj­a uštedu od najmanje 37 milijuna litara vode po godini demonstrac­ije projekta. D.S.R. ■

⬤ Ime Sofija dolazi od grčke riječi sofia - mudrost, znanje. Iz imena Sofija izvodi se inačica Sonja.

Sveta Sofija neobična je svetica, a njezino štovanje seže u rano doba kršćanstva iako o samoj svetici nema povijesnih podataka. Čini se da je tu riječ o zanimljivo­j iznimci: pojmu mudrosti dane su značajke osobe, pa je mudrost pretvorena u alegoričnu figuru. Mudrosti (Sofiji) dodane su vrlo štovane kćeri - Fides (Vjera), Spes (Nada)

i Caritas (Ljubav).

⬤ U pučkim kalendarim­a imena Nada i Sonja nalazimo na današnji dan. Nema nekog jasnog razloga, osim što je na isti nadnevak malo poznati sveti Spes (ili Speo), benediktin­ac, iz talijansko­g mjesta San Euticio, koji je živio u 6. stoljeću. Njegovo ime u prijevodu znači - Nada.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia