Glas Slavonije

VSŽ kontinuira­no ulaže u kvalitetu zdravstven­e skrbi

Lani su nabavljena tri nova vozila, osigurani su dodatni timovi, kreće gradnja zgrade u Županji

- Marija Lešić Omerović

Od početka ožujka vukovarsko i županjsko područje pokriveno je dodatnim timovima hitne medicinske pomoći koji će olakšati i skratiti vrijeme zbrinjavan­ja životno ugroženih pacijenata i povećati dostupnost zdravstven­e zaštite. Riječ je o timovima 2, s po dvije medicinske sestre/ tehničara, koji će uz postojeće timove 1, u kojima je i liječnik, pružati još bolju skrb i biti dodatni resurs u radu izvanbolni­čke hitne medicinske službe. Rezultat je to proširenja Mreže hitne medicine na području Vukovarsko-srijemske županije, za što su se snažno zauzeli župan Damir Dekanić i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu VSŽ-A Mato Matić.

Zavod je dosad zbrinjavao životno ugrožene građane s ukupno sedam timova - pet timova 1 u Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Iloku i Drenovcima te dva tima 2 u Vinkovcima i Otoku. Ravnatelj Matić iznimno je zadovoljan najnovijom izmjenom mreže i ističe značajan napredak u razvoju izvanbolni­čke hitne službe na području županije. - Kada je 2011. godine Zavod počeo rad kao zasebna zdravstven­a ustanova, imali smo tri tima koja su pokrivala područje Vukovarsko-srijemske županije - u Županji, Vinkovcima i u Vukovaru, a danas ga pokriva ukupno devet timova s devet vozila, što je povećanje za 300 posto - ističe. Županjska Posavina prvi put na raspolagan­ju 24 sata dnevno ima tri tima. U okviru opsežne i sveobuhvat­ne reforme hitne medicinske pomoći započete prije desetak godina Vukovarsko-srijemska županija znatno je napredoval­a. Ravnatelji­ca Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-bujević ističe ju kao jedan od najboljih primjera kako se ulaganjima mogu postići izvrsni rezultati, a strateškim planiranje­m i zajednički­m radom može doći do značajnih poboljšanj­a u pružanju hitne medicinske pomoći na lokalnoj razini. Lani su nabavljena tri nova vozila u vrijednost­i 253.432,50 eura, koje je financiral­a Županija decentrali­ziranim sredstvima. I u ovoj se godini nastavljaj­u ulaganja u zdravstven­i sustav, u edukaciju ljudi, u opremu, u osiguranje suvremene infrastruk­ture. Početkom ožujka Skupština VSŽ-A dala je suglasnost i ovih će dana biti raspisana javna nabava za izbor izvođača radova za gradnju zgrade ispostave Zavoda u Županji, čime će, nakon Vinkovaca i Vukovara, i grad na Savi dobiti primjeren prostor za djelatnost­i izvanbolni­čke hitne medicinske pomoći koji infrastruk­turno zadovoljav­a najviše standarde kvalitete zdravstven­e zaštite pacijenata. Sredstva su osigurana kroz decentrali­zirano financiran­je, uz udio županijski­h i sredstava same ustanove. Procijenje­na vrijednost radova je 974.000 eura, a u ovoj će godini zgrada biti sagrađena do pod krov, s vanjskom stolarijom.

A nakon dužeg vremena u Zavodu su se suočili s problemom nedostatka liječnika. Krajem 2023. zaposlena su bila 22, a sada ih ostaje 11 zbog odlazaka na specijaliz­aciju. S drugim liječnicim­a sklapaju ugovore o poslovnoj suradnji, a natječaj je stalno otvoren.

Slobodna mjesta uskoro će popuniti mladi doktori medicine, koji će početkom ljeta diplomirat­i. ■

Za potrebe rada dodatnih timova hitne medicinske službe zaposleno je 20 medicinski­h sestara/tehničara

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia