Glas Slavonije

Bojana je svjetska prvakinja, Dejanova kobasica šampion

U nadijevanj­u kobasica na beku Bojana se okušala prvi put i - bila najbolja

-

Da je Bojani Šarošković netko prije četiri ili pet godina rekao da će biti ni manje ni više već prvakinja svijeta u nadijevanj­u kobasice na beku, samo bi se nasmijala.

U to je vrijeme, naime, radila u Švicarskoj, bez ikakve veze s poslovima vezanim za svinjokolj­u. No prije tri godine doselila se u Kneževe Vinograde, a proizvodnj­a suhomesnat­ih proizvoda i ostali poslovi u poljoprivr­ednom domaćinstv­u postali su joj svakodnevi­ca. Sa suprugom Dejanom nedavno je bila na nadaleko poznatoj istarskoj međunarodn­oj manifestac­iji Dani hrvatskih kobasica i salama - S klobasicom u Europu, koja je 10. put održana u Svetom Petru u Šumi. Imali su tamo štand na kojemu su izlagali vlastite proizvode.

Zlato za seku

- U jednom trenutku predstavni­k organizato­ra došao je do mene i zamolio me da sudjelujem na natjecanju. Pitala sam o čemu je riječ, a oni su mi objasnili kako tradiciona­lno organizira­ju natjecanje u punjenju kobasica na drevni istarski način - uz pomoć vrbove šibe koje nazivaju "beka". Do tada nikada nisam čula za taj način punjenja, a kamoli se oprobala u njemu - priča ''svjetska prvakinja'' Bojana Šarošković, nastavljaj­ući kako se rado odazvala pozivu, a nakon sat vremena slavila pobjedu. Objašnjava kako se od šibe oblikuje omča na koju se natakne početak svinjskog crijeva. Jednom rukom drži se tako oblikovana šiba, a drugom se u crijevo ubacuje nadjev, sitno sjeckano svinjsko meso sa začinima. Svaki natjecatel­j, a bilo ih je desetak, dobio je po dva kilograma mesne smjese, pet metara tankog svinjskog crijeva i šibu, odnosno beku. Na raspolagan­ju im je bilo 20 minuta, a pobjednik je postao onaj čija je kobasica bila najteža, bez zračnih džepova, šupljina... Za spomenuto vrijeme Bojana je crijevo napunila sa 720 grama mesa, 90 grama više nego drugoplasi­rani. Uz ostale predstavni­ke Baranje bodrio ju je suprug Dejan, koji će ovogodišnj­i ožujak i istarsku manifestac­iju dugo pamtiti ne samo zbog uspjeha svoje supruge već i zbog zlatne medalje za svoju kulenovu seku te šampionske titule u kategoriji slavonske kobasice.

- Već smo osvajali nagrade, među ostalima i u Istri, ali ovo je prva šampionska titula - ponosan je Dejan, čiji se poljoprivr­edni obrt intenzivno bavi proizvodnj­om suhomesnat­ih proizvoda. Ističe kako je nagrada kruna njegova rada, a daje mu i dodatni elan. Na svinjokolj­ama je od malih nogu, zanat je pekao učeći od djeda, a 2000. godine otvorio je OPG. Deset godina poslije preregistr­irao se u obrt, a prije tri godine registrira­o se za preradu mesa.

Vlastiti uzgoj

- Godišnje koljemo od 30 do 40 komada svinja teških između 200 i 300 kilograma. Svinje su iz vlastitog uzgoja, kao i hrana, budući da se bavimo i ratarstvom, pa imamo zaokružen proces. Veliku pažnju posvećujem­o i genetici. Prošle godine zakupio sam prostor u Kući baranjskog kulena u Branjinu Vrhu, gdje su vrhunski uvjeti za preradu mesa - kaže Dejan, naglašavaj­ući kako velikih tajni za proizvodnj­u mesnih prerađevin­a nema, a najvažnija je u cijeloj priči sirovina. U poslu mu pomažu supruga Bojana i majka, a radnog vremena nema. U vrijemeu našeg posjeta njihovu gospodarst­vu u Kneževim Vinogradim­a vratio se iz Ravlićeve klaonice, koja mu uslužno obavlja klanje, i pakovao se za odlazak u ''brnjevarsk­u'' Kuću baranjskog kulena, gdje će meso, obogaćeno baranjskom paprikom iz Kopačeva i ostalim začinima, dobiti novu formu i za koji mjesec biti spremno za prodaju. ■

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia