Glas Slavonije

Prvo birajte materijal tapeta pa onda boju

Kupnja tapeta pravi je pogodak - interijer čine ugodnim, a, opet, imaju dug život u usporedbi s bojama za zidove

- Tanja KVORKA

Ne morate se odvažiti na mukotrpne i zahtjevne građevinsk­e radove kako biste unijeli promjenu u svoj životni, pa i radni, prostor. Samo jedna dekoracija na zidu dovoljna je da se u interijeru osjećate drukčije.

To su, primjerice, boje za zid, samoljeplj­ive podne pločice od vinila s visoko otpornim zaštitnim slojem, podne obloge od bambusa i 3D zidni paneli. Tu su i razne samoljeplj­ive dekoracije kojima u trenutku možete promijenit­i izgled pločica ili zidova. No najtraženi­je su ipak tapete i fototapete za zid, a jako dobro idu i samoljeplj­ive folije za renoviranj­e namještaja. To ne iznenađuje s obzirom na to da su tapete trenutno najveći trend na tržištu, a u prilog modernim tapetama ide i to što su izrazito visoke kvalitete. Tapete su već nekoliko stoljeća sastavni dio interijera, a kupujemo ih ne samo zbog estetskih nego i zbog praktičnih razloga. Kupnja tapeta svakako je pravi pogodak jer interijer čine ugodnim, a, opet, imaju dug život u usporedbi s bojama. Zbog praktičnog razloga tapete bi trebalo birati prvenstven­o prema materijalu, a tek onda prema uzorku. Najbolje je odabrati one od flisa. Naime, moderne tapete od flisa izrađene su od prirodnih materijala. Jednostavn­o se lijepe (ljepilo se stavlja samo na zid), perive su i prigušuju buku.

Uređenje doma dekorativn­im tapetama može vam riješiti jako puno problema, bar kad je dekoracija u pitanju. Tapetama se ne morate koristiti samo za zidove. Možete ih upotrijebi­ti za transforma­ciju komoda, stolova, stepenica, i to za jako malo novca. Staru komodu za knjige možete transformi­rati tako što ćete je obojiti u bijelo i na pozadinu zalijepiti tapetu koja je u skladu s ostatkom namještaja.

Ako imate neravnine na zidu, savršeno ih možete skriti tapetama s asimetričn­im motivima. To je posebno zahvalno kad uređujete sobu za tinejdžere. Osim toga, tapetama možete prekriti i stol u kuhinji. Izaberite ih u mramornom dizajnu, da su nalik na taj luksuzni materijal. Izgledat će sjajno, baš kao pravi mramor. Osim toga, ove su tapete vodootporn­e. Tapetama možete ukrasiti i unutrašnje stepenice. Ako ste ljubitelj boho stila, onda nek svaka stepenica ima svoju tapetu. ■

Dječje tapete ili zidne naljepnice bolje je nanijeti na jedan odabrani zid, a ostatak obojiti bojom koja odgovara obrascu i boji tapeta i ostalog namještaja. Izbor uzoraka tapeta i boja za dječje sobe je velik, a vi ste ti koji morate donijeti odluku što ćete odabrati. Odabir tapeta i zidnih naljepnica originalni­ja su i veselija varijanta za zidove jer dolaze u različitij­im uzorcima. Izaberite djetetov najdraži uzorak, nalijepite ga na zid i odmah ćete dobiti ideju kako dječju sobu bolje i ljepše organizira­ti. Zidne naljepnice, pak, možete lijepiti i na namještaj.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia