Glas Slavonije

Nakon obilne kiše potreban je oprez

Nikako ne smijete čekati da se sam osuši, gnojiti ga dok je tlo namočeno, orezivati biljke i zanemariva­ti puževe i kukce

- Tanja Kvorka

Iako svi više volimo sunčane dane, posebice nakon što je stiglo proljeće, i kiša može biti dobrodošao prizor. Posebice nam je lijepa nakon dugog sušnog razdoblja, no, kad je u pitanju vaš vrt, kad ga odjednom pogodi velika količina vode u obliku višednevni­h padalina, to nikako nije dobro. Dugotrajna kiša mogla bi naštetiti biljkama u vašem vrtu. Zbog toga je dobra ideja da provjerite svoj vrt kad se nebo razvedri - ali, oprez, nemojte praviti ove pogreške kada su vaše biljke u potencijal­no osjetljivo­m stanju. Čekate da se voda sama isuši: Ako primijetit­e da se voda skupila u dijelu vašeg vrta, riješite se vode ako možete. Osim što ćete izbjeći pretjerano zalijevanj­e korijena, svaka stajaća voda može privući komarce.

Gnojite svoj vrt, cvijeće ili druge biljke: Pričekajte nekoliko dana nakon obilnih padavina prije nego što gnojite svoj vrt. Ako to učinite prerano, gnojivo bi se moglo isprati prije nego što zaista išta učini. Orezujete svoje biljke: Iako je u redu ukloniti sve grane ili drugo lišće koje je oštećeno u oluji, ovo nije vrijeme za orezivanje biljaka. Rezidba u vlažnim uvjetima može učiniti vaše biljke ranjivima na patogene. Zanemaruje­te puževe i kukce: Puževi i kukci preferiraj­u vlažna staništa, pa se mogu odlučiti useliti u vaše dvorište ili vrt nakon obilnih padalina ili razdoblja vlažnog vremena. Problem je što vole jesti plodove i razne listove. Nakon napornog rada koji ste uložili u održavanje svojeg vrta, vjerojatno ne želite da se on pretvori u bife za puževe i kukce. Ako ih primijetit­e na svojim biljkama, pločniku ili prilazu, najbolje je da ih se riješite tako što ćete ih pokupiti u praznu kantu i odnijeti dovoljno daleko od svog vrta. ■

Čak i ako u svojoj spavaćoj sobi provodite minimum vremena, odnosno samo prespavate - određene predmete trebate čistiti bar jednom tjedno.

Ako ste odrasla osoba i spavate od sedam do devet sati, prema preporuci stručnjaka, to znači da oko trećine svakog dana svog života provodite u krevetu. Ako obavljate i druge aktivnosti u svojoj spavaćoj sobi, kao što je gledanje televizije, onda ondje provodite još više vremena. Kada uzmete u obzir tu statistiku, važnost održavanja čistoće spavaće sobe postaje još jasnija. Stoga određene predmete u njoj trebate čistiti bar jednom tjedno.

Prašina i podovi

Svaki tjedan očistite namještaj od prašine. Odvojite malo vremena za čišćenje namještaja u spavaćoj sobi bar jednom tjedno. Tjedno brisanje prašine s vašeg namještaja učinit će više od toga da samo izgleda čistije. Pomoći će ukloniti potencijal­no štetnu prašinu iz vašeg prostora, koja može sadržavati olovo, azbest, usporivače plamena i druge potencijal­no toksične kemikalije. Redovitim brisanjem prašine ti se zagađivači uklanjaju iz vaše spavaće sobe, ublažavaju­ći respirator­ne rizike koje mogu izazvati, zajedno sa svim drugim potencijal­nim komplikaci­jama zbog izlaganja bilo kojim toksičnim kemikalija­ma.

Usisajte ili obrišite podove kako bi bili bez prašine i alergena. Podove u spavaćoj sobi također treba čistiti svaki tjedan kako bi se stvorilo okruženje bez prašine, koje neće poticati simptome alergije ili astme. Minimalno usisavanje jednom tjedno može smanjiti količinu prašine kidačem za svjetlo te ih potencijal­no prekriva bacilima i bakterijam­a. Površine koje su osjetljive na dodir mogu širiti uzročnike bakterijsk­ih i virusnih bolesti, kao što su prehlada, E. coli i gripa.

Krevet je ključan

Perite posteljinu bar jednom tjedno, posebno ako spavate s kućnim ljubimcima. Skidanje posteljine i namještanj­e kreveta mnogima je omrznut posao. Međutim, bez obzira na to kako se osjećate zbog tog zadatka, to je nešto što biste trebali raditi često. Razlog? Mrtve stanice kože, bakterije i grinje našu posteljinu mogu brzo zaprljati. Što duže prolazi između pranja, s više ćete smeća dijeliti krevet, a to može utjecati na vaše cjelokupno zdravlje ili kvalitetu sna.

Kada završite sa skidanjem posteljine, postoji jedna stvar koju ćete željeti napraviti prije ponovnog sređivanja kreveta - očistiti svoj madrac. Prije nego što počnete čistiti madrac, provjerite preporuke proizvođač­a. Usisavanje madraca jednom tjedno može dodatno smanjiti količinu prašine u spavaćoj sobi, držeći simptome alergije i astme pod kontrolom. Uz tjedno usisavanje, trebalo bi ukloniti i sve mrlje koje vidite. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia