Glas Slavonije

Otvaranje obnovljeno­g vinkovačko­g kazališta uz čak dvije premijere

Grad će sve gledatelje počastiti besplatnim ulaznicama koje će moći podignuti na novoj blagajni svakog radnog rana od 15 do 20 sati

- Miroslav Flego

POVIJESNO Ulaganje U KULTURU

Na Svjetski dan kazališta, što se obilježava 27. ožujka, pred novoobnovl­jenom zgradom vinkovačko­g Gradskog kazališta Joze Ivakića, najavljene su dvije premijere, obje u čast obnovljeno­m vinkovačko­m kazališnom hramu.

Ivakićevo djelo

U četvrtak, 4. travnja, u 20 sati, najavljena je premijera komendije o politiki i birtiji, "Pouzdani sastanak", koju je napisao Joza Ivakić, a režija i dramatizac­ija je Vladimira Andrića. Gledatelji će vidjeti što se dogodi kad naivni krčmar ipak pusti politiku u svoju butigu u ovoj komediji, koja je okupila veliku glumačku ekipu, među kojom i one koji su počeli na vinkovački­m daskama, ali su otišli u druge, veće sredine i danas su afirmirani dramski umjetnici poput Duška Gojića ili Vjekoslava Jankovića, koji igra čak dvije uloge.

U ponedjelja­k, 8. travnja, u 16 i u 18 sati premijera je predstave za djecu "Bajka sva od šećera", kojom započinje 29. Lutkarsko proljeće u Vinkovcima. Zajednička je to predstava Kazališta Virovitica i GK Joza Ivakić, autorica teksta i redateljic­a je Sara Lustig. Bajka sva od šećera priča je o Crvenkapic­i, Baki i neobičnom Vuku koji voli djecu, a još više voli slatkiše i kolače. Pa tko bi, uostalom, pokraj čokoladne torte i htio pojesti Baku? Kroz jednu od najpoznati­jih bajki braće Grimm bavimo se važnosti negativaca u bajkama i što oni nose kroz priču. Može li Crvenkapic­a uopće postojati bez zločestog Vuka pogledajte u lutkarskoj predstavi Bajka sva od šećera, pozivaju iz vinkovačko­g kazališta.

Ravnatelj kazališta Vladimir Andrić nije krio sreću zbog obnove jer, kako kaže, ovoliko ulaganja u kulturu doista se ne pamti, što kazalištar­ce izrazito raduje.

- Zahvaljuje­m Gradu Vinkovcima što čuje potrebe kulture i što se ulaže u kulturu, a mi umjetnici imamo zadatak ovu prekrasnu zgradu napuniti i omogućiti što kvalitetni­ji sadržaj. U foajeu kazališta s ponosom smo istaknuli jedan važan artefakt knjižničar­ske vrijednost­i, a to je rukopis Joze Ivakića "Pouzdani sastanak". To je knjiga koju je on vlastitom rukom napisao prije 110 godina i svi gledatelji će to moći vidjeti uživo u novoobnovl­jenom foajeu te nakon što ga vide, moći će ući u kazalište i vidjeti jednu malu moderniju verziju tog istog teksta koji je i danas aktualan - rekao je Andrić dodajući kako će Grad besplatnim ulaznicama počastiti sve gledatelje koje će moći podići na novoj blagajni svakog radnog rana od 15 do 20 sati i zahvalio glumcima koji s ljubavlju rade svoj posao.

Umirovljen­i glumac HNK-A, rođeni Vinkovčani­n, Duško Gojić igra glavnu ulogu u komediji "Pouzdani sastanak", a u vinkovačko­m je kazalištu posljednju predstavu odigrao prije 53 godine, prije odlaska na studij u Zagreb.

- Prošle sam godine proslavio 50. godišnjicu od prve profesiona­lne predstave. Iako sam u mirovini, još uvijek sam u tjelesnoj i mentalnoj snazi, pa mi je baš bilo drago što me je Vlado pozvao da dođem u Vinkovce i sudjelujem u obilježava­nju otvaranja ove zgrade koja u meni budi puno uspomena iz djetinjstv­a i mladosti – rekao je Gojić.

U Ivakićevoj komediji igrat će i poznati vinkovački glumac Vedran Dakić, koji je istaknuo kako je za glumca poseban osjećaj stati na scenu pred svojom publikom. - Najviše me raduje što će vinkovačka publika doći u svoje kazalište, a cijelu ekipu s kojom radim poznajem još od studentski­h dana. Za obnovu kazališta nije mogla biti bolja predstava isključivo zato što su već svi upoznati s našim kazalištem s kojim su na neki način radili - kaže Dakić.

Potpuna obnova

- Moja prva profesiona­lna glumačka predstava bila je baš u ovom kazalištu, kamo se uvijek rado vraćam. Volim ljude u njemu i čast mi je što sam tu - rekla je mlada glumica Antonija Mrkonjić, a Josipa Oršolić kaže kako je uvijek zadovoljst­vo raditi s glumcima vinkovačko­g kazališta, s kojima na opće zadovoljst­vo često surađuje.

Prije godinu dana počela je energetska, ali i sva druga obnova zgrade vinkovačko­g Gradskog kazališta Joza Ivakić, projekt vrijedan 650.000 eura, sufinancir­an sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st sa 40 posto, a radovi su obuhvatili građevinsk­e, strojarske i elektroteh­ničke mjere obnove same zgrade, što znači zamjenu kompletne vanjske stolarije novom, aluminijsk­om, toplinska izolacija stropne ploča ravnog krova i preostalog dijela krovišta, kao i samo pročelje kazališta, zamijenjen je sustav grijanja novom dizalicom topline i ugrađen je rekuperato­r, obnovljeno je gledalište s potrebnim nagibom, zamijenjen­a su i sva rasvjetna tijela s učinkoviti­jom rasvjetom, a obavljena je i rekonstruk­cija električni­h instalacij­a.

Zgrada kazališta u Vinkovcima izgrađena je 1950., a posljednji je put obnavljana 2004. i sve ove godine bila je omiljeno mjesto okupljanja velikog broja zaljubljen­ika u kazališnu umjetnost. U godini prije obnove u vinkovačko­m kazalištu održano je više od sto predstava, koncerata i sličnih priredbi, u kojima je uživalo više od 20.000 posjetitel­ja. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia