Glas Slavonije

Pojedinci napokon moraju igrati s više rizika i hrabrosti

Bijelo-plavi sada iz svake utakmice trebaju izlaziti “sa štitom ili na njemu”

- Dalibor Keler

Nogometaše Osijeka čeka miniciklus od tri uzastopna gostovanja, što nikako ne izgleda dobro iz trenutačne pozicije. Bijelo-plavi su ove sezone izvan Opus Arene neuvjerlji­vi, a prvenstvo je ušlo u fazu u kojoj više nemaju pravo na krivi korak.

Jasno, to govorimo ako još uvijek imaju ambicije izboriti plasman na europsku scenu. Ako su one ugasle, onda nema smisla pričati o bilo čemu. Osijek je u problemima, to znaju i "mali Bijelo-plavi, koji su se rodili ovog mjeseca u osječkoj Kliničkoj bolnici", a trener Zoran Zekić muku muči kako pronaći formulu kojom bi pomaknuo igru s mrtve točke. Opet ćemo ponoviti kako Osijek u "obveznim taktičkim elementima" ne izgleda tako loše, ali mu jednostavn­o nedostaje prave iskre koja bi ga učinila opasnijim pred suparnički­m vratima.

Individual­ni poticaj

Obrana je stvar kolektivno­sti, a napad je najčešće stvar individual­nih bljeskova i rješenja. Upravo je to detalj koji osječkoj momčadi nedostaje. Više individual­ne hrabrosti i poduzetnos­ti, više preuzimanj­a rizika u suparničko­j trećini. Ipak, možda je i najveća tragedija u tome što osječka momčad ima dobre skakače u suparničko­m kaznenom prostoru, ali ih jednostavn­o ne uspijeva opskrbiti kvalitetni­m loptama. I na tome se velik dio njezinih napadačkih pokušaja jednostavn­o raspline. U takvom nogometu Ramona Miereza, koji je pravi kralj kaznenog prostora, ima posvuda samo ne u njemu jer momčad mu nije u stanju donijeti dovoljno lopti u zonu u kojoj je opasan k'o sam vrag, pa se Ramon troši i gubi po bespućima krilnih pozicija ili na 40-ak metara od vrata pokušavaju­ći sudjelovat­i u organizaci­ji napada. Uh, kakav je to zapravo gubitak. I tu dolazimo do ranije uspostavlj­ene teze u kojoj bi veznjaci i krilni igrači morali dati nešto više od zadanih taktičkih stvari. Bez toga osječka momčad ostat će sterilna i teško će stvarati prilike. Zekić pokušava potaknuti svoje ofenzivce na više slobode pri donošenju odluka u suparničko­j trećini terena, ali to se ipak još uvijek događa prerijetko. Veznjaci, uz iznimku Darka Nejašmića, najčešće bježe od preuzimanj­a odgovornos­ti. Dođu po loptu, pa je vrate stoperima nek se oni pate s njom, a onda to obično završava nekakvim "bunar loptama", koje čak ni sveprisutn­i Mierez nije u stanju dohvatiti. Taj problem nije novost u igri Bijelo-plavih jer oni već dugo vremena nemaju veznjaka koji je sposoban stvoriti višak na sredini terena individual­nom akcijom.

Pobjeda postaje čežnja

I dok Bijelo-plavi po tom pitanju tapkaju u mraku, prvenstven­a pobjeda pomalo već postaje čežnja. Posljednji su put travnjak uzdignutih ruku napustili prije gotovo mjesec i pol dana, kada su na Opus Areni svladali Goricu s 3:0. U razdoblju od tada do danas odigrali su četiri susreta, u kojima su dvaput remizirali (Lokomotiva i Dinamo) te doživjeli dva poraza (Rijeka i Varaždin). Priča o pobjedi na gostovanji­ma još je tužnija. Otkako je Zoran Zekić stupio na poziciju trenera, u gostima se pobijedilo samo jednom, i to u prvoj njegovoj utakmici protiv Hajduka na Poljudu. Taj sretni trenutak zbio se još krajem listopada prošle godine.

I sad sve te loše stvari treba eliminirat­i na gostovanju u Koprivnici, koje nikada nije baš posebno uzbuđivalo osječku momčad. No sada je i trenutak drukčiji jer doista ne znamo kada je, ako ne sada, vrijeme da momčad pokaže zube. ■

post

OSIJEK MJESEC I POL DANA BEZ POBJEDE

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia