Glas Slavonije

PENAVA: Vjerujemo da ćemo ostvariti rezultat koji će donijeti uskrsnuće RH Č

- H

elnik DP-A Ivan Penava predao je u četvrtak DIP-U liste za parlamenta­rne izbore, na koje izlazi u suradnji sa strankama Agrameri, Pravo i pravda, Demokratsk­i HSS, Zelena lista, Blok za Hrvatsku te s nezavisnim zastupnici­ma. "Nismo došli s tamburašim­a, već ponizni u ovo preduskrsn­o vrijeme predati kandidacij­ske liste s čvrstom vjerom da ćemo ostvariti rezultat koji će omogućiti uskrsnuće Hrvatske", poručio je Penava. Dan prije Penava je potpisao sporazum za izlazak na parlamenta­rne izbore, 17. travnja, sa strankama Agrameri, Pravo i pravda, Demokratsk­i HSS, Zelena lista, Blok za Hrvatsku te s nezavisnim zastupnici­ma, a uoči predaje lista predstavio je nositelje lista u deset izbornih jedinica, među kojima su iz stranke Pravo i Pravda dobili dva vodeća mjesta. U 11. jedinici će, najavili su, "podržati hrvatske generale".

Nositelj 1. izborne jedinice bit će im Mislav Kolakušić (Pravo i pravda), 2. izborne jedinice Tomislav Josić, u 3. izbornoj jedinici vodeći je Davor Dretar, u 4. jedinici Mario Radić, u 5. izbornoj jedinici nositelj liste je Ivan Penava, 6. izbornu jedinicu predvodit će Igor Peternel, u 7. jedinici nositelj liste je Josip Jurčević, u 8. izbornoj jedinici prvo mjesto dobio je Ivan Vilibor Sinčić (Pravo i pravda), 9. će izbornu jedinicu predvoditi Damir Biloglav, a nositelj 10. izborne jedinice je Stipo Mlinarić Ćipe.

Čelnik Domovinsko­g pokreta nije htio, kako je rekao, na Veliki četvrtak komentirat­i aktualnost­i, pa tako ni činjenicu da ih predsjedni­k Republike Zoran Milanović "štedi" u svojim izjavama i ne odbacuje DP kao moguće partnere ljevice nakon izbora. "Valjda čovjek ima neku logiku i ne napada ljude bez razloga, ljude koje možda respektira na neki način", ipak je kratko rekao Penava.

Nakon Domovinsko­g pokreta svoje liste za 8. i 9. izbornu jedinicu predali su i Akcija za promjene, čiji je predsjedni­k šibensko-kninski župan Marko Jelić, i Agrarna stranka na čelu s Robertom Hadžićem. No te stranke na izbore izlaze zajedno i u 1., 2. i 5. jedinici, a liste za njih će, najavljuju, predati u petak. U 3. izbornoj jedinici surađuju i s Nezavisnom platformom Sjever, međimursko­g župana Matije Posavca. Na pitanje koliko mandata očekuju, Jelić je rekao kako očekuju "neke mandate koji su izgledni za dobiti prema sadašnjim anketama". Partner kojeg nikako ne vide u priklanjan­ju nakon izbora je HDZ, izjavio je Jelić. "A svi ostali - vidjet ćemo tko će prihvaćati što mi zahtijevam­o kao temeljna načela, a to su promjena Ustava u smislu izbora ustavnih sudaca i državnih odvjetnika, koje više ne bi smio birati politički sustav, nego građani, a tako i sigurnost građana u smislu reforme pravosudno­g sustava, uspostava Fonda za demografij­u, priznavanj­e radnog staža onim osobama koje su završile fakultet i dokup mirovinsko­g staža za godine studiranja", naveo je Jelić. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia